Spanjaarden vieren Valentijnsdag met een gemiddelde uitgave van 90 euro

Spanjaarden vieren Valentijnsdag met een gemiddelde uitgave van 90 euro
Beeld: via canva.com

Spanjaarden vieren Valentijnsdag met een gemiddelde uitgave van 90 euro

Valentijnsdag is een romantische en onvermijdelijke dag in de jaarlijkse kalender voor verliefde stellen in Spanje. Restaurants en cafés zijn de favoriete plekken voor koppels om deze speciale dag door te brengen. Uit gegevens van online reserveringsplatform TheFork blijkt dat Spanjaarden dit jaar 12% meer reserveringen hebben gemaakt voor Valentijnsdag dan vorig jaar (2023) en zelfs 50% meer dan in het jaar voor de pandemie (2019).

Valentijnsdag zelf is goed voor 35% van alle reserveringen deze week, vergeleken met 16% op vrijdag en 19% op zaterdag. Dit laat zien dat 14 februari echt dé dag voor een romantische avond is. Voor de meeste stellen is de avond het ideale moment voor een Valentijnsdate. Maar liefst 81% van de reserveringen op TheFork is voor de avonduren, tegenover 60% op een gewone doordeweekse dag.

Ondanks de inflatie en gestegen prijzen geven Spanjaarden meer geld uit aan Valentijnsdag. Gemiddeld wordt er 32 euro per persoon besteed, tegenover ongeveer 25 euro normaal gesproken. Naast een etentje kopen Spanjaarden ook cadeaus voor Valentijnsdag. Populaire cadeaus zijn bloemen, chocolade, sieraden en lingerie. Uit onderzoek blijkt dat er per persoon gemiddeld 60 euro aan Valentijnscadeaus wordt uitgegeven.

Als we kijken naar zowel het restaurantbezoek als cadeaus, geven Spanjaarden dus gemiddeld ongeveer 90 euro per persoon uit aan Valentijnsdag. Gezien de inflatie en economische situatie is dit een aanzienlijk bedrag. Kennelijk vinden verliefde stellen het de moeite waard om van Valentijnsdag een bijzondere dag te maken.

In sommige Spaanse steden is 14 februari populairder dan in andere. Madrid spant de kroon met 37% van alle Valentijnsdag reserveringen, gevolgd door Barcelona met 27% en Valencia met 5%. De grootste stijging in reserveringen vergeleken met vorig jaar is te zien in Sevilla (+36%), Alicante (+27%), Cádiz (+24%), Barcelona (+22%) en Granada (+16%).

Ga naar de inhoud