De gezondheidsdistricten van Orihuela en vrije bewegingen in Fase 1

De gezondheidsdistricten van Orihuela en vrije bewegingen in Fase 1
Beeld: Tursimo Orihuela

De gezondheidsdistricten van Orihuela en vrije bewegingen in Fase 1

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Zoals bekend is de autonome regio in de de-escalatiefase verdeeld in gezondheidsdistricten waarvan er op maandag 11 mei 10 naar Fase 1 zijn gegaan maar 14 nog in Fase 1 verblijven tot nader bericht. De kans is groot dat op maandag 18 mei andere gezondheidsdistricten (departamentos sanitarios) naar de Fase 1 zullen gaan maar dat moet nog door de minister van Volksgezondheid bestudeerd worden. Het opdelen van de provincies in districten zorgt voor vreemde situaties zoals in Orihuela.

De gemeente Orihuela is verdeeld in twee gezondheidsdistricten, die van Orihuela en die van Torrevieja. Dat zorgt voor vreemde situaties want de inwoners van bv. Orihuela Costa mogen niet naar de stad Orihuela gaan en vice versa. Orihuela Costa hoort namelijk bij het gezondheidsdisctrict Torrevieja terwijl Orihuela bij het gezondheidsdisctrict Orihuela hoort, zoals omschreven in de regionale krant.

De inwoners van de 27 gemeenten die bij de Vega Baja regio horen hebben te maken met de Fase 1 met meer bewegingsvrijheden maar ook met de limieten van twee verschillende gezondheidsdistricten. 

De lokale politie van Orihuela heeft dat op Twitter en Facebook duidelijk uitgelegd met onderstaande lijst. Daarop is te zien welke gemeenten horen bij het gezondheidsdisctrict Orihuela (links) en welke horen bij het gezondheidsdistrict Torrevieja (rechts).

ÁREA DE SALUD DE ORIHUELA (Albatera, Algorfa, Almoradí, Benejúzar, Benferri, Bigastro, Callosa de Segura, Catral, Cox, Daya Nueva, Daya Vieja, Granja de Rocamora, Jacarilla, Orihuela . excepto Orihuela Costa, Torremendo y Barbarroja -, Rafal, Redován en San Isidro).

ÁREA DE SALUD DE TORREVIEJA (Benijófar, Formentera del Segura, Guardamar del Segura, Los Montesinos, Orihuela (Orihuela Costa y pedanía de Torremendo), Pilar de la Horadada, Rojales, San Fulgencio, San Miguel de Salinas en Torrevieja. 

vega baja

Daarnaast staat er duidelijk vermeld: Vrijheid van beweging tussen de gemeenten in hetzelfde gezondheidsdistrict (Libertad de circulación entre municipios de la misma área de salud) en de tekst in het rood: Verboden te bewegen tussen gemeenten in een verschillende área de salud (prohibida la circulación entre municipios de distinta área de salud)

Bewegingen

Voor de duidelijkheid, in de Fase 1 van het de-escalatieplan is het dus alleen toegestaan om te bewegen binnen de provincie, het gezondheidsdisctrict of op het eiland. In het geval van de autonome regio Valencia, de provincie Alicante en de comarca Vega Baja is sprake van gezondheidsdistricten.

Uitzondering

Als enige uitzondering, zoals vermeld in het staats bulletin BOE SND/399/2020 bij Artikel 7 punt 3, worden de gemeenten genoemd die in twee verschillende gebieden (unidades territoriales) liggen en zich op de grens bevinden (municipios colindantes). In deze gevallen is het toegestaan om zich voor sociaal-economische activiteiten (bv. supermarkten, winkels, arts) te bewegen tussen de gebieden (unidades territoriales).  

Letterlijk staat er: In het geval van de territoriale eenheden is interterritoriale mobiliteit toegestaan ​​tussen naburige gemeenten met regelmatige doorvoer voor de uitvoering van sociaal-economische activiteiten. (En el caso de las unidades territoriales previstas en el apartado quince del anexo, se permite la movilidad interterritorial entre municipios colindantes de tránsito habitual para la realización de actividades socioeconómicas).

Fietsen en sporten is toegestaan binnen de grenzen van de gemeente terwijl men bij het wandelen in theorie nog steeds binnen een straal van 1 km moet blijven van de woning, net zoals in Fase 0 en ook binnen de daarbij horende tijdvakken zoals we HIER uit hebben gelegd.

Ga je echter naar een terras, weekmarkt, winkel, supermarkt, kerk, vakantiewoning (binnen de eigen provincie, gezondheidsdistrict of eiland) etc. dan mag dat op elk willekeurig tijdstip van de dag en mag dat gebeuren al lopend, op de fiets, met de scooter, motor of met de auto.

Ga naar de inhoud