Spanje gaat 2,2 miljard euro uitgeven aan anti-droogte-plan

Spanje gaat 2,2 miljard euro uitgeven aan anti-droogte-plan
Beeld: via canva.com

Spanje gaat 2,2 miljard euro uitgeven aan anti-droogte-plan

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het Spaanse plan tegen droogte bedraagt in totaal 2,19 miljard euro. De directe steunmaatregelen voor de landbouwsector zijn vastgesteld op 784 miljoen euro, hoewel de minister van Landbouw heeft aangekondigd dat deze steunmaatregelen kunnen worden herzien afhankelijk van de ontwikkeling van de situatie. Van de directe steunmaatregelen zal 355 miljoen euro worden besteed aan de veehouderijsector vlees en zuivel, 276,7 miljoen aan de landbouwsector en vijf miljoen aan de bijenteelt.

Het decreet breidt ook de subsidie uit voor al afgesloten landbouwverzekeringen, zodat nu 70% van de kosten van de droogte-verzekeringspolis voor droogtegevoelige gewassen wordt gedekt. Het decreet bevat ook flexibiliteitsmaatregelen voor de uitvoering van het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid (PAC in het Spaans), zoals het verlengen van de indieningstermijn voor steunaanvragen tot 30 juni. 

Aan de andere kant zijn er verschillende investeringen in infrastructuur, waaronder 700 miljoen euro voor prioritair optreden in de meest getroffen stroomgebieden om de waterbronnen te verbeteren, zoals ontziltingsinstallaties of het hergebruik van stedelijk water.

De aanhoudende droogte in Spanje, met een neerslag accumulatie van slechts 50% van het normale gemiddelde sinds het begin van het jaar volgens de Spaanse weerdienst Aemet (in april was het slechts 22% van het normale gemiddelde), treft voornamelijk de stroomgebieden van de Guadalquivir, Guadalete in het zuiden van het land en de interne stroomgebieden van Catalonië. Ondanks dat de waterreserves op dit moment op 48,9% van de capaciteit staan, verzekert de regering dat ze in staat zijn om de watervoorziening in de komende maanden veilig te stellen na de goedkeuring van dit noodplan.

De oppositiepartijen zoals de Partido Popular (PP) zeggen dat deze financiële hulp te laat komt en bekritiseren het moment van de presentatie omdat dit als een verkiezingsstunt gezien wordt. Op 28 mei zijn er in Spanje gemeente- en regionale verkiezingen. Ook de agrarische sector zelf zegt dat de financiële hulp bij lange na niet genoeg is om de schade te bekostigen.

Ga naar de inhoud