Spanje en Marokko bereiden zich voor op de Marhaba

Spanje en Marokko bereiden zich voor op de Marhaba
Beeld: via Europa Press

Spanje en Marokko bereiden zich voor op de Marhaba

Op 13 juni start de “Operación Paso del Estrecho” ofwel “Marhaba” in Spanje. Dit is een jaarlijks evenement waarbij miljoenen Noord-Afrikanen, waaronder veel Marokkanen, door Spanje reizen om met de ferry vanuit het zuiden van Spanje naar Marokko over te steken. Er wordt verwacht dat het aantal voertuigen en passagiers dit jaar met respectievelijk 6% en 4% zal stijgen vergeleken met vorig jaar.

De ‘Operación Paso del Estrecho’ (OPE afgekort) in het Spaans, ook bekend als ‘Marhaba’ in het Marokkaans, vindt plaats sinds 1986. Dit evenement regelt de reizen van mensen met Marokkaanse wortels die tijdens de zomer vanuit Europese landen naar Noord-Afrika terugkeren.

In 2024 is de Marhaba van 13 juni tot 15 september. In 2023 gingen er 3.219.618 passagiers en 775.410 voertuigen over de Straat van Gibraltar. Ze vertrokken uit de havens van Algeciras, Tarifa, Málaga, Motril, Almería, Alicante, Valencia, en de Spaanse enclaves Melilla en Ceuta.

Elk jaar wordt in Spanje het plan ‘Operación Paso del Estrecho’ uitgevoerd. Dit plan omvat samenwerking tussen medewerkers van de Spaanse Verkeersdienst DGT, de Spaanse Burgerwacht (Protección Civil) en het Ministerie van Binnenlandse Zaken samen met verschillende politiekorpsen. Volgens Wikipedia is er geen vergelijkbare organisatie aan de Marokkaanse kant. Dit jaar zet Spanje meer dan 15.000 agenten van de Policía Nacional en Guardia Civil in.

Elk jaar bezoeken meer dan 3,3 miljoen Marokkanen hun thuisland. De meeste van hen komen uit Frankrijk (38%), gevolgd door Spanje (18%), België (12%) en Nederland (11%). Van deze reizigers gaat 44% met het vliegtuig, 14% met de bus, en 40% reist met de boot of met eigen vervoer.

Ga naar de inhoud