Search
menu
Search

Koning Willem-Alexander op bezoek in Spanje bij waterstofprojecten

Koning Willem-Alexander op bezoek in Spanje bij waterstofprojecten
Beeld: @NLinSpain / twitter

Koning Willem-Alexander op bezoek in Spanje bij waterstofprojecten

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Zoals al eerder gemeld, is koning Willem-Alexander op dinsdag 13 en woensdagmorgen 14 juni op bezoek in Spanje. Samen met de Nederlandse minister Rob Jetten van Klimaat en Energie en diverse andere personen bezocht hij verschillende waterstofprojecten, waarbij bezoeken aan Madrid, Castilla-La Mancha en Andalusië staan gepland. Het eerste bezoek vond plaats in Puertollano in Castilla-La Mancha waar met Iberdrola verschillende overeenkomsten tussen Spanje en Nederland werden ondertekend.

Willem-Alexander en Rob Jetten hadden onder meer een gesprek met de president van Iberdrola, Ignacio Galán die heeft verklaard dat “wanneer we spreken over groene waterstof, hebben we het niet over beloftes, we spreken over een realiteit en het toont de betrokkenheid van Iberdrola bij nieuwe technologieën en ons land, zoals we de afgelopen jaren hebben gedaan.”

Helmie Botter, manager van Waterstof Business Development bij Gasunie, heeft in Spanje gezegd: “Dankzij de getekende overeenkomst versterken we de waterstofverbinding tussen Spanje en Nederland. Met de inzet van import logistieke centra, zoals de haven van Rotterdam, en het nationale waterstofnetwerk van Hynetwork Services, een dochteronderneming van Gasunie, om groene waterstof naar Europese industriële eindgebruikers te transporteren, zet Nederland zich op de kaart als de voornaamste toegangspoort tot Noordwest-Europa voor waterstof”.

De partners in het project, Walter Moone (President van New Energies & LNG Vopak); Cees van Gent (CEO van HES International) en Ulco Vermeulen (Uitvoerend Bestuur van Gasunie), waren aanwezig bij de ondertekening van de overeenkomst en uitten hun voldoening over het feit dat Iberdrola hun terminal heeft uitgekozen om groene ammoniak te ontvangen, op te slaan, te distribueren en om groene waterstof te vervoeren. In samenwerking met Iberdrola maakt ACE Terminal een betekenisvolle stap in het realiseren van de waterstof samenwerking tussen Spanje en Nederland.

Door de overeenkomsten die zijn ondertekend, is men een stap dichter bij de realisatie van een maritieme corridor tussen Spanje en Nederland. Het doel van Iberdrola is om groene ammoniak te vervoeren naar de importfaciliteiten van ACE Terminal in de haven van Rotterdam, deze te verwerken en op te slaan, en vervolgens om te zetten in groene waterstof. Deze waterstof is bestemd voor eindgebruik in de industrie of voor direct gebruik in de maritieme sector en andere industrieën in Noordwest-Europa.

Ga naar de inhoud