Waarom zijn er steeds meer everzwijnen te zien op de Spaanse stranden?

Waarom zijn er steeds meer everzwijnen te zien op de Spaanse stranden?
Beeld: via canva.com

Waarom zijn er steeds meer everzwijnen te zien op de Spaanse stranden?

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Recent schreven we nog dat op een strand in de luxe badplaats Marbella diverse everzwijnen tussen de strandgangers liepen op zoek naar eten. Dit is echter een beeld wat steeds vaker voorkomt, niet alleen in Marbella, maar op meerdere plaatsen langs de Andalusische kust en ook in andere toeristische regio’s zoals de Costa Blanca, Costa Dorada en Costa Brava. Maar, wat is er aan de hand, waarom worden er steeds meer ‘jabaliés’ gezien op stranden en stadscentra?

Daar zijn meerdere redenen voor, maar een van de belangrijkste is de zoektocht naar voedsel en water. Omdat het extreem warm en zeer droog is in de bergen, moeten everzwijnen hun gebied vergroten op zoek naar eten en drinken waarbij ze uiteraard terechtkomen in gebieden die ze moeten delen met de mensen. Verder zijn er steeds meer everzwijnen in Spanje omdat gedurende de pandemie er niet gejaagd kon worden en omdat deze dieren, buiten de mens, geen natuurlijke vijand, zoals wolven, meer hebben.

Onlangs zijn er foto’s en video’s gepubliceerd van everzwijnen die het strand delen met zwemmers in verschillende delen van Spanje, zoals Andalusië en de Valencia regio. Ook klagen boeren uit alle regio’s dat hun gewassen worden verminderd door everzwijnen, damherten, herten of moeflons. In een poging de opmars van deze diersoorten te stoppen, zal de Junta van Andalusië selectieve jacht toestaan, wijzend op hun toenadering vanwege het gebrek aan water en voedsel veroorzaakt door de droogte en een ongeschikte dichtheid van hun populaties.

“De verklaring is veelzijdig, we bevinden ons in een perfecte storm zodat dit kan gebeuren,” zei Juan Carlos Atienza, hoofd van Milieubeheer bij SEO/BirdLife. “Het eerste wat we in gedachten moeten houden is dat ecosystemen ernstig zijn verstoord door menselijke activiteit en in veel daarvan hebben we de roofdieren, zoals de wolf, uitgeroeid, wat heeft geleid tot een explosieve groei van populaties. Bovendien zetten we de natuur steeds meer onder druk om ruimte te bieden aan de groeiende bevolking (Spanje heeft meer dan 48 miljoen inwoners) en toeristen”, aldus de SEO/BirdLife woordvoerder.

“Er zijn tegenwoordig meer stedelijke gebieden, wegen en paden dan ooit tevoren. We pikken steeds meer van de natuurlijke ruimte in, waardoor de overgebleven natuurlijke habitats krimpen. Dit betekent dat dieren steeds moeilijker voedselbronnen kunnen vinden”, zo wordt gewaarschuwd.

Door al deze factoren, en ook door de invloed van klimaatverandering zoals blijvende droogtes en steeds heftigere hittegolven, worden wilde dieren gedwongen om in stedelijke en voorstedelijke gebieden naar voedsel en water te zoeken. Daar vinden ze waterbronnen en afval om van te leven. “De nabijheid van mensen houdt voor hen risico’s in; als ze ervoor kiezen, is het puur uit noodzaak”, zei Atienza nadrukkelijk. Hij gaf aan dat de juiste aanpak niet is om simpelweg op hen te jagen, maar om de natuur te herstellen “zodat ze daar alles kunnen vinden wat ze nodig hebben”. Maar dat laatste klinkt makkelijker dan het is en is bovendien een lange-termijnoplossing, terwijl de jacht veel sneller, maar ook problematischer is.

marbella
Kudde wilde zwijnen op het strand van Marbella
Het gebeurt wel vaker, maar dit keer werd op social media vastgelegd hoe een kudde van zes wilde zwijnen en een dagje naar een populair strand in de luxe ba …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud