Ergste overstromingen sinds 32 jaar in Alicante en Murcia (2019)

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

ALICANTE – Volgens de inwoners en weerexperts hebben de regio’s Alicante en Murcia te maken met de ergste overstromingen sinds 1987. Het slechte weer heeft de hele provincie Alicante langs de kust geraakt van Marina Alta in het noorden tot de Vega Baja in het zuiden. De meeste neerslag werd geregistreerd in Planes (Alicante) met bijna 600 l/m2.

Inmiddels is bekend dat de storm het leven heeft gekost van drie vier personen, twee broers die vast kwamen te zitten in hun auto en door het wassende water in Caudete (Castilla-La Mancha) verrast werden en een persoon in Nijar (Almería) toen hij onder een viaduct vast kwam te zitten in zijn auto en verdronk. Een vierde persoon is overleden in Baza (Granada) toen ook hij vast kwam te zitten met zijn auto in het wassende water.

De plaatsen Ontinyent in Valencia en Orihuela in Alicante zijn wellicht het zwaarst getroffen vanwege de rivieren die uit hun oevers zijn getreden. Dat gebeurde in Ontinyent met de Clariano rivier die reeds op donderdag compleet overstroomde en op vrijdag gebeurde hetzelfde met de Segura rivier in Orihuela die ook buiten haar oevers trad.

Diverse grote wegen zoals de AP-7 richting Cartagena en de N-332 tussen La Zenia in Orihuela Costa richting Murcia zijn gesloten. Maar er zijn meer wegen die gesloten moesten worden zoals de CV-940 bij Almoradi, de CV-942 bij Los Montesinos, de N-332 bij Guardamar del Segura en nog een tiental andere wegen in de provincie Alicante en Murcia zoals de A-7 en N-340 op verschillende plaatsen. Kijk hier voor de gesloten wegen.

Op donderdag waren er drie tornados, te weten in Xábia, Denia en Guardamar del Segura die voor schade hebben gezorgd. Deze kleine tornado’s waren kort en klein maar krachtig genoeg om strandstoelen, bedjes, daken en vrachtwagens te verplaatsen.

Meer dan 300.000 kinderen gaan opnieuw niet naar school in de provincies Valencia en Alicante aangezien de scholen uit voorzorg gesloten zijn door de autoriteiten. Ook in Murcia zijn er duizenden schoolkinderen die geen les zullen krijgen op vrijdag.

Murcia

In de regio Murcia moesten meer dan 500 personen geëvacueerd worden en werden meer dan 40 regionale wegen afgesloten vanwege de enorme neerslag. Ook in Murcia is de rivier Segura uit haar oevers getreden zoals in Beniel, Torre Pacheco en San Javier waar de straten blank staan en huizen volliepen met water en honderden mensen geëvacueerd moesten worden.

De regio’s rondom Mar Menor en de stad Murcia zijn het hardst getroffen en diverse gemeenten zoals Beniel, Cartagena, Cieza, Molina de Segura, Archena, Blanca, Lorquí en Alguazas hadden te maken met evacuaties. Het vliegveld van Murcia is gesloten vanwege het slechte weer.

Almería

Ook de provincie Almería is getroffen door de storm waar in Cabo de Gata zo’n 70 personen van een camping geëvacueerd moesten worden. De geredde personen moesten vluchten en werden door het Spaanse leger van de daken van de bungalows gehaald terwijl tenten en caravans alle kanten op werden gestuurd door het water. De ergste neerslag met 130 l/m2 werd geregistreerd in Pulpí en ook in Serón.

Het vliegveld van Almería is gesloten en ook in Almería zijn er veel gemeenten die besloten hebben de scholen gesloten te houden. In Nijár zijn veel fruit- en groente kassen verwoest door de hevige regenval.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

32
Reageer op dit artikel

10 Comment threads
22 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
16 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Anoniem

Weet iemand hoe de situatie in de plaats Monovar is ?

Ellen

Hoe is de situatie nu? We zouden morgen op Alicante vliegen voor een weekje zon. Is dat nog ergens mogelijk in de regio of is alle compleet door de regen verwoest en is men aan het opbouwen. Ons hotel in Murcia is gesloten dus we zijn aan het kijken naar een alternatief….

Jan,Ondara

Ellen,

Ten noorden van Alicante valt de schade erg mee. Het is met name het gewest Vega Baja, en het gebied rond de rivier de Segura, dat de volle laag heeft gekregen! Ik woon in het gewest Marina Alta, circa honderd kilometer noordelijk, daar is weinig schade! Ook vanuit de plaatsen Altea en Benidorm heb ik weinig over grote schade gehoord! Hoop dat je iets leuks vindt.

Marco

Wij zouden woendag as komen voor 2 weken zon. De plaats is Los Montesinos, Alicante. Ik begrijp uit de berichten sat het daar onder water staat en de toegangswegen gesloten zijn, klopt dat? Kun je in de regio wel terecht? ben ook deels rolstoel gebonden vandaar mijn vraag
Veel sterkte voor de mensen in de getroffenen kuststreek

Bert

Gisteren (maandag) eens rond gereden.
Ja, veel wegen zijn nog afgesloten ook jullie afslag naar los Montesinos. Echter als jullie vijf kilometer doorrijden en de afslag Rojales nemen kom je er ook.
Er wordt sinds afgelopen vrijdag 16:00 uur zeer hard gewerkt overal, bulldozers die de modder weghalen,
brandweermannen de omgewaaide bomen enz.
Schrik niet van de hoeveelheid water die er nog is langs de N332 maar hij is bereikbaar
N332

Ger

lo que sube debe bajar.

don_tessers@hotmail.com

Calp bijna niet getroffen met grote schade, zal wel normaal al het water kunnen afvoeren via de omlaag lopende wegen. Zo ook in Torrevieja waar een paar wegen waren afgezet door water overlast. De meeste schade was rond Almeria en Alcazares, verder naar het Noorden van Murcia de regio Punto al Gato. Nog verder naar het Noorden, de regio Alicante Orihuela, Guardamar del Segura, dorpen rond Albacete waar hele gebieden 1 1/2 meter onderliepen met water doordat de rivier Seguro buiten de oevers trad. Update van Telecinco nu vijf doden gemeld.

Eddy

Bedankt voor de informatie Don

jan gijsen

als ik dat lees , valt mijn broek af en ook mijn onderbroek.
nog nooit zo een onzin gelezen…
waarschijnlijk hersens verzopen in de sangria…

Peter Biesbroek

Weer echt hollandse platvloerse reactie, Jan Gijssen. Was je er bij?

Eddy

Gewoon platvloers u reactie Jan

Martin

Jan Gijsen, IK zit er midden in en heb geen Sangeria gedronken.
Sluizen van het Santomera stuwmeer zijn opengezet want staat op springen door de enorme waterdruk, waardoor er miljoenen liters water de Vega Baja in stromen.
Mijn huis is redelijk hoog gebouwd, maar ik sta in mijn tuin bijna tot kniehoogte in het water.
Dus zou je asjeblieft jouw belachelijke reacties voor je kunnen houden, mafkees!!!

Bert

36 uur regen, hagel en onweer …..vooral garages en kelders onderwater met modder….WAAR mensen in wonen!!!
Nog steeds is 25% hier werkeloos kunnen niet anders.
Zijn nu echt alles kwijt want 30 cm modderlaag vernield alles deze mensen hebben niets meer ook geen sangria, l*l

Eddy

Weet er iemand hoe het in calp is of geweest was met de regen?

Michel

Weinig nieuws voor Calpe op sociale media. Enkele straten licht ondergelopen, zeegolven tot tegen de promenade die nu op enkele plaatsen beschadigd is, enkele bomen omgewaaid. Geen gota fria in Calpe dus, enkel wat zware regenval.

Eddy

Dat valt dan nog mee.Maar ze konden wel wat water gebruiken na de lange droogtes alleen wat beter verdeeld de regen zou nog beter zijn.

Michel

In de Orba vallei, landinwaarts van Denia, hebben we een weerfenomeen waargenomen op woensdag 11 september dat lijkt op een orkaan. Eerst een hevige stormwind landinwaarts voor 30 minuten, dan 10 minuten windstil gevolgd door dezelfde hevige stormwind voor 30 minuten maar dan 180 graden gedraaid. Die dag heeft het 50 liter/m² geregend. Zou dat een kleine orkaan geweest zijn ? Een tornado was het zeker niet.

anton

Dan moet het een kleine orkaan geweest zijn. Op het Spaanse weerbericht lieten ze iets dergelijks zien.

Heere Smit

Op de weerkaarten ( computermodellen) zag ik woensdagmiddag dat er zich een kleine cycloon ontwikkelde tussen Valencia en Ibiza… Hij bleef daar Stil liggen maar vervolgens leek hij op te lossen en ontwikkelde zich een storm in de richting van de kust. De modellen had het en trouwens vaak mis… Opnieuw merk ik weer dat het weer hier vrij onvoorspelbaar is… Ik woon in callosa achter de Sierra bernia en het was duidelijk te zien dat de voorspel de onweersbuien om de Berg heen gingen en hier is het eigenlijk nauwelijks slecht weer geweest behalve woensdagnacht. Een hele harde bui… Lees verder »

Michel

Dank u voor de link, staat nu bij mijn favorieten.

Anton

Het nasynchroniseren van films kost de Spaanse samenleving we zo’n slordige € 80.000,-.
En wat te denken van de onnodige lokale vliegvelden die de afgelopen jaren gebouwd zijn waar nog nooit 1 vliegtuig is geland of de treinstastions van de AVE waar niet meer dan 5 personen per dag gebruik van maken.

Anton

Sorry, €80.000,- moet natuurlijk € 80.000.000,- zijn.

Mariëtte Berndsen

Bedankt voor de duidelijke berichtgeving heer Stoffer.

Vriendelijke groet,
Mariëtte Berndsen uit gortdroge Algarve

Anton

De oorzaak is dat in Spanje het ontbreekt aan een integraal Deltaplan.
Men besteedt de beschikbare middelen liever in het promoten van bv het Valenciaans het nasynchroniseren van films, het onderhouden van ca. 7000 gemeenten met minder dan 1000 inwoners, het onderhouden van 423.000 politici + hun adviseurs en 4,2 Miljoen ambtenaren.

edkooijmans

anton je bent een hopeloos geval

Anton

Het mooiste is dat ik met mensen zoals u te doen heb, die altijd wegkijken van de problemen die opgelost
moeten worden. Bijna zeker dat uw huis niet voor de zoveelste keer is ondergelopen

Anton

Kijk hoe ze het probleem eind jaren 59 structureel hebben opgelost in Valencia toen de Turia een overstroming veroorzaakte.

Michel

Ik wil even vermelden voor Valencia dat men daar de rivier omgeleid heeft langs de stad. De originele rivierbedding wordt nu gebruik deels park en is deels met cultuurgebouwen bebouwd.
De nieuwe rivierbedding voldoet aan de .verwachtingen van dezelfde hoeveelheid regen die men die tijd gehad heeft. MAAR er is geen ruimte indien die hoeveelheid wordt overschreden. Hier had men beter iets meer geïnvesteerd om toch een reserve te hebben. In de toekomst zal Valencia hoogstwaarschijnlijk getroffen worden door een grotere “gota fria” zodat de nieuwe rivierbedding buiten haar oevers zal treden.

Anton

Dat klopt nadat de rivier Turia die dwars door de stad liep op 14 oktober 1957 grote overstromingen in de stad veroorzaakte waarbij meer dan 400 mensen verdronken zijn.
Ze hebben na de omleiding de oude rivierbedding omgetoverd in een heel mooi park waar het heerlijk wandelen is. Ook hier geldt: Nadat het kalf……..
Net als vroeger in NL watersnood in 1953 in Zeeland waar het allesomvattende Deltaplan uit voortgekomen dat NL wereldberoemd heeft gemaakt aangaande waterbeheersing.

roblesespiga

Dank je wel Anton voor je genuanceerde en goed onderbouwde analyse. Vooral het feit dat het nasynchroniseren van films een belangrijke oorzaak is van deze overstromingen.
Wat een mallotigheid!!!

Ned

Het water komt hier niet via rivieren of uit zee, maar er valt tot 600 liter per vierkante meter uit de lucht. Daar werkt een Deltaplan ook niet tegen. Of wil je een enorme paraplu over deze normaal gesproken gortdroge regio’s gaan bouwen?

Martin

Precies Ned, ik dacht hetzelfde.
En dan de typisch Nederlandse reacties van ‘landgenoten’ die nooit verder dan Frankrijk zijn geweest die beginnen met, ‘ze hebben daar geen afwatering, en alles is manana. pfffff hoe kansloos.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.