Ergste overstromingen sinds 32 jaar in Alicante en Murcia (2019)

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

ALICANTE – Volgens de inwoners en weerexperts hebben de regio’s Alicante en Murcia te maken met de ergste overstromingen sinds 1987. Het slechte weer heeft de hele provincie Alicante langs de kust geraakt van Marina Alta in het noorden tot de Vega Baja in het zuiden. De meeste neerslag werd geregistreerd in Planes (Alicante) met bijna 600 l/m2.

Inmiddels is bekend dat de storm het leven heeft gekost van drie vier personen, twee broers die vast kwamen te zitten in hun auto en door het wassende water in Caudete (Castilla-La Mancha) verrast werden en een persoon in Nijar (Almería) toen hij onder een viaduct vast kwam te zitten in zijn auto en verdronk. Een vierde persoon is overleden in Baza (Granada) toen ook hij vast kwam te zitten met zijn auto in het wassende water.

De plaatsen Ontinyent in Valencia en Orihuela in Alicante zijn wellicht het zwaarst getroffen vanwege de rivieren die uit hun oevers zijn getreden. Dat gebeurde in Ontinyent met de Clariano rivier die reeds op donderdag compleet overstroomde en op vrijdag gebeurde hetzelfde met de Segura rivier in Orihuela die ook buiten haar oevers trad.

Diverse grote wegen zoals de AP-7 richting Cartagena en de N-332 tussen La Zenia in Orihuela Costa richting Murcia zijn gesloten. Maar er zijn meer wegen die gesloten moesten worden zoals de CV-940 bij Almoradi, de CV-942 bij Los Montesinos, de N-332 bij Guardamar del Segura en nog een tiental andere wegen in de provincie Alicante en Murcia zoals de A-7 en N-340 op verschillende plaatsen. Kijk hier voor de gesloten wegen.

Op donderdag waren er drie tornados, te weten in Xábia, Denia en Guardamar del Segura die voor schade hebben gezorgd. Deze kleine tornado’s waren kort en klein maar krachtig genoeg om strandstoelen, bedjes, daken en vrachtwagens te verplaatsen.

Meer dan 300.000 kinderen gaan opnieuw niet naar school in de provincies Valencia en Alicante aangezien de scholen uit voorzorg gesloten zijn door de autoriteiten. Ook in Murcia zijn er duizenden schoolkinderen die geen les zullen krijgen op vrijdag.

Murcia

In de regio Murcia moesten meer dan 500 personen geëvacueerd worden en werden meer dan 40 regionale wegen afgesloten vanwege de enorme neerslag. Ook in Murcia is de rivier Segura uit haar oevers getreden zoals in Beniel, Torre Pacheco en San Javier waar de straten blank staan en huizen volliepen met water en honderden mensen geëvacueerd moesten worden.

De regio’s rondom Mar Menor en de stad Murcia zijn het hardst getroffen en diverse gemeenten zoals Beniel, Cartagena, Cieza, Molina de Segura, Archena, Blanca, Lorquí en Alguazas hadden te maken met evacuaties. Het vliegveld van Murcia is gesloten vanwege het slechte weer.

Almería

Ook de provincie Almería is getroffen door de storm waar in Cabo de Gata zo’n 70 personen van een camping geëvacueerd moesten worden. De geredde personen moesten vluchten en werden door het Spaanse leger van de daken van de bungalows gehaald terwijl tenten en caravans alle kanten op werden gestuurd door het water. De ergste neerslag met 130 l/m2 werd geregistreerd in Pulpí en ook in Serón.

Het vliegveld van Almería is gesloten en ook in Almería zijn er veel gemeenten die besloten hebben de scholen gesloten te houden. In Nijár zijn veel fruit- en groente kassen verwoest door de hevige regenval.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.