Search
menu
Search

Man die verslaggeefster live op tv op kont sloeg voor rechter verschenen in Spanje

Man die verslaggeefster live op tv op kont sloeg voor rechter verschenen in Spanje
Beeld: screenshot / X

Man die verslaggeefster live op tv op kont sloeg voor rechter verschenen in Spanje

Terwijl er nog steeds wordt gesproken over de kus op de mond van een Spaanse voetbalster van de inmiddels voormalige voetbalvoorzitter Rubiales, en een politieagent ook een Catalaanse protestant wil vervolgen voor een ongewilde kus, heeft Spanje weer te maken met een ander schandaal. Een Roemeense man raakte kort de kont aan van een verslaggeefster die live op de Spaanse televisie verslag deed, bleef daar rustig staan en raakte toen hij wegliep ook nog het haar van de verbaasde verslaggeefster aan.

De 25-jarige man met Roemeense nationaliteit is inmiddels door de politie gearresteerd en is al voor de rechter verschenen vanwege een mogelijk geval van seksuele aanranding. Het geheel werd live op televisie uitgezonden toen de verslaggeefster een reportage maakte en de man met zonnebril achter haar liep, haar kont aanraakte en naast haar bleef staan.

De verslaggeefster ging door met haar reportage, maar de presentator in de studio vroeg haar of ze was aangeraakt waarop zij dat bevestigde. Daarop vroeg de presentator de man vol in beeld te brengen en te vragen waarom hij haar had aangeraakt, iets wat de man negeerde. De verslaggeefster bleef volhouden en uiteindelijk liep de man weg, maar raakte hij nog kort het haar van de vrouw aan. In de studio was men verbijsterd en de politie werd meteen gebeld.

De agenten konden de man in Madrid uiteindelijk aanhouden, arresteren en voor de rechter plaatsen. Deze moet nu beslissen wat er met deze Roemeen moet gebeuren. Voor de wet “alleen ja is ja” werden seksuele handelingen zonder expliciete toestemming beschouwd als seksueel misbruik. Sinds de goedkeuring van de wet worden dit soort handelingen allemaal als seksuele aanranding beschouwd, ongeacht of er geweld of dwang werd gebruikt.

Het incident heeft veel afkeuring uitgelokt, zowel in de samenleving als in de politiek. De interim-minister van Gelijkheid heeft gezegd dat wat tot nu toe als “normaal” werd beschouwd, dat nu niet meer is. “Het is voorbij” (se acabó) is de kreet van Spanje om te zeggen dat seksuele vrijheid voor alle vrouwen een recht is. Onvrijwillige aanrakingen zijn seksueel geweld en we willen geen straffeloosheid meer: “Solo sí es sí”.

Ga naar de inhoud