skip to Main Content
Duizenden dode vissen in de Mar Menor in Murcia
El Pais

Duizenden dode vissen in de Mar Menor in Murcia

MURCIA – Op de stranden van de Mar Menor in Murcia zijn duizenden dode vissen en schaaldieren aangespoeld. De vissen spoelden aan op het Villananitos de Lo Pagán strand in de gemeente San Pedro del Pinatar. Ook in de zone genaamd La Mota en La Puntica lagen duizenden vissen op het strand. De reden is zuurstofgebrek.

Vanwege het noodweer enkele weken geleden tijdens de ‘gota fría’ of DANA stroomde veel regenwater uit de rivieren de  zee en ook de Mar Menor binnen. Daardoor kwam het zoete water in contact met het zoute zeewater. Hierdoor is een situatie ontstaan dat er weinig zuurstof in het water zit.

De vissen en schaaldieren zoals krabben, kreeften en garnalen die in de Mar Menor leven zijn op zoek naar zuurstof en zwemmen massaal richting de stranden waar ze in de meeste gevallen niet meer levend vandaan komen. 

Naast het zoete rivier- en regenwater stroomde er ook veel modder, grond en organisch materiaal de Mar Menor binnen wat ook niet goed is voor alle levende wezens in de binnenzee van Murcia.

Medewerkers van de afdeling Consejería de Agua, Agricultura, Ganadería y Medio Ambiente van de regioregering Murcia hebben de dode vissen weggehaald. Daarbij waarschuwden ze de bevolking dat veel vissen waarschijnlijk al dagen dood in zee hebben gedreven en dus zeer zeker niet goed zijn voor consumptie.

Die waarschuwing geeft men omdat tijdens het noodweer op verschillende plaatsen dode tonijnen aanspoelden. Veel mensen twijfelden toen geen moment om deze tonijnen ter plekke op het strand in stukken te snijden om mee te nemen voor eigen consumptie. Ook in die gevallen waarschuwde men dat deze dieren al dagen dood in het water hebben gelegen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Het heeft wel degelijk te maken met de gota fria want ook op de stranden van Guadamar, waar de rivier de Segura in zee stroomt, zijn duizenden dode vissen aangespoeld.
  Natuurlijk heeft het gevolgen als miljoenen liters zoet, en veel al vervuild water de zee instroomt. Tel daarbij op de enorme hoeveelheden regenwater, duizenden blikseminslagen in zee en dan nog zeggen dat het daar niets mee te maken heeft? Duhhhh….,

 2. Mijn mobiel raakte oververhit toen ik via wifi probeerde in te loggen bij het hotel. Het lukte niet en heb m aan de kant gelegd. Na 5min was het ding oververhit geraakt…. kan het met straling te maken hebben gehad?

 3. Hoe kan het mogelijk zijn dat van het één op het andere moment al deze dieren doodgaan. We waren getuige, in 1x allemaal spartelende en stuiptrekkende vissen en kreeftjes in het meer. Voor mij moeilijk te geloven dat de storm van 3 à 4 weken geleden de oorzaak is. Daar zit teveel tijd tussen! Het gebeurde heel plotseling…

  1. Mijn mobiel raakte oververhit toen ik via wifi probeerde in te loggen bij het hotel. Het lukte niet en heb m aan de kant gelegd. Na 5min was het ding oververhit geraakt…. kan het met straling te maken hebben gehad?

 4. Niks Gota Fria ,
  Heb gelezen dat de meeste lozingen van wc en afvalwater rechtstreeks in het water gebeuren. Er is geen leiding voor afval water voorzien. Ja dat kost geld, en brengt natuurlijk niets op . Dat is natuurlijk een groot minpunt.

  1. Flauwekul Swalens, hoe verklaar je dat volgens jou al eeuwen in de Mar Menor geplast en gepoept wordt en pas nu, net na de Gota Fria, duizenden dode vissen aanspoelen?

   1. Appie, dit is een combinatie van jarenlange vervuild water lozen in el Mar menor, en 2x achterelkaar overstromingen in dit gebied. Er zijn een aantal jaar geleden serieus aan de bel getrokken, maar uiteindelijk heel weinig mee gedaan. Nu is het helaas te laat.
    Ik kom zelf uit Murcia, en heb als kind altijd mijn vakanties hier doorgebracht. Ik weet hoe mooi en schoon water el Mar menor had. Rijk aan vis en flora.
    En na het zien van deze afschuwelijke beelden, moet ik nu met pijn in mijn hart concluderen dat deze prachtige Lagune DOOD IS.

 5. Heel interessante informatie over de dode vissen te wijten aan la gota fria . Ook bij ons in Aguilas was er een tonijn aangespoeld in 4 stukken . Enorme stank , maar binnen het uur was alles netjes opgeruimd !

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken