10x voordelen van het wonen in een klein dorp in Spanje

10x voordelen van het wonen in een klein dorp in Spanje
Beeld: via canva.com

10x voordelen van het wonen in een klein dorp in Spanje

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

We weten inmiddels allemaal wel dat de meeste buitenlanders die een eerste of tweede woning zoeken in Spanje dat doen dicht bij de kust en/of in de steden. Uiteraard is dat geen enkel probleem, maar dat is niet voor iedereen de beste keuze. Er zijn in Spanje, maar ook uit het buitenland, steeds meer mensen die kiezen voor een woning in een klein dorp. En dat wonen in een klein dorp of op het platteland heeft voordelen.

Uiteraard zijn er ook nadelen te noemen, maar wij kijken nu alleen even naar de voordelen van het wonen in een klein dorp in Spanje. Houdt er wel rekening mee dat de communicatie en het contact met de dorpsbewoners belangrijk is, dus een goede kennis van de Spaanse taal is eigenlijk wel vereist.

Overigens hebben we in 2021 al eens aan de lezers van SpanjeVandaag gevraagd wat voor hen de voor- en nadelen zijn voor het wonen in het platteland van Spanje. Die antwoorden zijn HIER te lezen.

enquete
Onze lezers over de voor- en nadelen van wonen in een klein Spaans dorp
Begin februari hebben we aan onze lezers gevraagd wat de voor- en nadelen zijn van het wonen in een klein dorp in Spanje. In dit (lange) artikel plaatsen we de reacties van de lezers die meededen.
icoon2022www.spanjevandaag.com

Contact met de natuur

Wonen in een dorp heeft een aantal voordelen voor je gezondheid. De natuur biedt schone lucht, rust en biodiversiteit. Dit heeft een positieve invloed op je ademhalings-, cardiovasculaire-, immuun- en botgezondheid. Daarnaast is het goed voor je mentale gezondheid, omdat het je ontspant en je een gevoel van verbondenheid geeft met de natuur.

Relaxer leven

Wonen in een dorp biedt ook een aantal voordelen voor je welzijn. Het tempo van het leven is er rustiger, waardoor je meer tijd hebt voor jezelf en je gezin. Dit leidt tot een meer ontspannen levensstijl, die een aantal positieve effecten heeft op je fysieke en mentale gezondheid.

Meer contact

Goede relaties met buren zijn belangrijk, en zeker in een dorp is dat makkelijker. Meer contact heeft een aantal voordelen, waaronder betere communicatie, respect en samenwerking. Wanneer buren elkaar kennen en elkaar vertrouwen, zijn ze eerder geneigd om met elkaar samen te werken om problemen op te lossen of gemeenschappelijke projecten te realiseren.

Er is een grotere sociale steun want buren kunnen elkaar helpen in tijden van nood, of gewoon een praatje maken om zich wat minder alleen te voelen. Dorpsbewoners hebben een betere mentale en fysieke gezondheid. Mensen die sterke sociale relaties hebben, zijn minder vatbaar voor stress, depressie en andere gezondheidsproblemen. Meer veiligheid en een betere omgeving. Buren die elkaar kennen, zijn eerder geneigd om op te letten en elkaar te helpen, wat kan leiden tot een veiligere en schonere buurt.

Schonere omgeving

Wonen in een dorp heeft in het algemeen een aantal voordelen vergeleken met wonen in een stad, waaronder een schonere omgeving. Dit komt doordat er in dorpen minder verkeer is, minder afval wordt geproduceerd en er meer natuur is. Deze voordelen zijn echter niet altijd waar. Er zijn ook dorpen die vervuild zijn, bijvoorbeeld door de nabijheid van een industriezone of een vuilstortplaats. Voordat je ergens gaat wonen, moet je de omgeving goed onderzoeken en met dorpsbewoners praten.

Goedkoper leven

Wonen in een dorp is in het algemeen goedkoper dan in een stad. Dit komt doordat de prijzen van woningen, levensmiddelen, vervoer, vrije tijd en andere diensten in dorpen lager zijn. Er zijn een aantal factoren die de kosten voor levensonderhoud in een dorp beïnvloeden. Een belangrijke factor is de grootte van het dorp. Grotere dorpen hebben vaak hogere prijzen dan kleinere dorpen. Een andere factor is de ligging van het dorp. Dorpen in toeristische gebieden zijn vaak duurder dan dorpen in niet-toeristische gebieden.

Minder stress

Wonen in een dorp heeft een aantal voordelen voor je mentale en fysieke gezondheid, waaronder verminderde stress. Dit komt door een aantal factoren, waaronder minder vervuiling. Dorpen zijn over het algemeen schoner dan steden, met minder geluids-, lucht- en lichtvervuiling. Dit kan bijdragen aan een betere nachtrust en verminderde stressniveaus. Je hebt ook meer contact met de natuur. Dorpen zijn vaak omringd door natuur, zoals bossen, velden en rivieren. Contact met de natuur kan helpen om te ontspannen en je stressniveaus te verlagen. Verder is het levensonderhoud lager. Dorpen zijn over het algemeen goedkoper dan steden. Dit kan leiden tot lagere financiële stress, wat ook kan bijdragen aan verminderde stressniveaus.

Betere fysieke gezondheid

Wonen in een dorp heeft een aantal voordelen voor je fysieke en mentale gezondheid. Deze voordelen zijn te wijten aan een aantal factoren, waaronder minder vervuiling, meer contact met de natuur en een sterker gemeenschapsgevoel. Verder zijn bewoners van dorpen vaker geneigd actiever te zijn zoals met wandelen en sporten.

Dichtbij en makkelijk parkeren

Het lijkt misschien minder belangrijk, maar het niet of niet goed kunnen parkeren in een drukke omgeving zoals in een stad kan een stressfactor zijn. In dorpen is meer parkeerruimte. Dit komt doordat dorpen over het algemeen minder inwoners hebben dan steden. Dit betekent dat er minder auto’s zijn en dus meer parkeerruimte beschikbaar is.

Grotere en goedkopere woningen

Over het algemeen is de prijs per vierkante meter in dorpen vaak lager dan in grote steden, wat het mogelijk maakt om toegang te krijgen tot een ruimere woning met veel meer extra’s zoals het aantal slaapkamers, een terras, tuin of een zwembad. Het kopen van een woning in een gemeente met minder dan 5.000 inwoners in Spanje is bijna 52% goedkoper dan het nationale gemiddelde.

Minder belastingen

In sommige delen van Spanje bieden lokale overheden financiële voordelen aan mensen die in dorpen met een risico op ontvolking wonen. Deze voordelen kunnen betrekking hebben op huur, aankoop, renovatie van woningen, vestiging van zelfstandigen en de kosten van kinderdagverblijven.

Ga naar de inhoud