Spaanse producten krijgen de “nutri-score” op de verpakking

Spaanse producten krijgen de “nutri-score” op de verpakking
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse gezondheidsdienst is bezig met een campagne om obesitas bij met name kinderen te voorkomen door gezondere producten te promoten en om aan te geven hoeveel suiker, zout of vetten er in een bepaald product zitten. Het ministerie van Volksgezondheid komt nu met de “nutri-score” ofwel een gezondheids stoplicht met verschillende kleuren en letters.

Recent werd bekend dat het Spaanse ministerie van Volksgezondheid bezig is met een missie om producten aan te bieden in winkels die minder zout, onverzadigde vetten en suiker bevatten om de gezondheid van de bevolking te verbeteren. Om obesitas tegen te gaan of te bestrijden komt het ministerie nu met de “nutri-score”, een serie van codes met verschillende kleuren die moeten aangeven of iets gezond is of niet.

De “nutri-score” is niet iets exclusiefs voor Spanje want deze werd al ingevoerd in diverse andere landen zoals Frankrijk en steeds meer in België (in Nederland wordt er nog over gediscussieerd). Het gaat om een serie van vijf kleurcodes met letters die de informatie over de voedingswaarde van levensmiddelen netjes samenvatten.

Op de verpakkingen staat aan de voorkant een pictogram met de tekst “nutri-score” erboven. De kleuren gaan van donkergroen (A) tot donkerrood (F) waarbij het algoritme waarmee de score wordt berekend rekening houdt met zowel positieve als negatieve elementen zoals het gehalte aan suikers, verzadigde vetzuren, calorieën en zout in voeding hebben een negatieve invloed op de score, terwijl het gehalte aan fruit, groenten, vezels of eiwitten de score kunnen verbeteren.

Het zal in Spanje echter nog wel een tijdje duren voordat men in alle supermarkten en op alle producten de verplichte kleurcodes en pictogrammen zult zien. Veel bedrijven zullen echter wel vrijwillig met het aanbrengen van de “nutri-score” pictogrammen beginnen maar het zal nog zeker een jaar duren voordat het ministerie het verplicht stelt in Spanje.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Anoniem: Dat klopt, er wordt veel gerommeld. Bovendien zie je de mensen van de warenwet niet in de winkels verschijnen. Die zitten liever op hun kantoor. Hier moet de klant zelf maar klagen via formulieren en als je weinig verstand van additieven hebt dan wordt het ook moeilijk voor de klanten afgezien van de kosten en tijdverlies. Gelukkig hebben we nog OCU en die werkt heel goed. Ik vind het wel een goed idee om met de nutri-score te beginnen.

Tja dat kan wel zo zijn, maar wie zegt dat het naar waarheid op de verpakking wordt vermeld, er wordt nu al met van alles aan etenswaren gesjoemeld in Spanje zie al de onderzoeken op TV.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.