skip to Main Content
Spaanse producten krijgen de “nutri-score” op de verpakking
123rf

Spaanse producten krijgen de “nutri-score” op de verpakking

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse gezondheidsdienst is bezig met een campagne om obesitas bij met name kinderen te voorkomen door gezondere producten te promoten en om aan te geven hoeveel suiker, zout of vetten er in een bepaald product zitten. Het ministerie van Volksgezondheid komt nu met de “nutri-score” ofwel een gezondheids stoplicht met verschillende kleuren en letters.

Recent werd bekend dat het Spaanse ministerie van Volksgezondheid bezig is met een missie om producten aan te bieden in winkels die minder zout, onverzadigde vetten en suiker bevatten om de gezondheid van de bevolking te verbeteren. Om obesitas tegen te gaan of te bestrijden komt het ministerie nu met de “nutri-score”, een serie van codes met verschillende kleuren die moeten aangeven of iets gezond is of niet.

De “nutri-score” is niet iets exclusiefs voor Spanje want deze werd al ingevoerd in diverse andere landen zoals Frankrijk en steeds meer in België (in Nederland wordt er nog over gediscussieerd). Het gaat om een serie van vijf kleurcodes met letters die de informatie over de voedingswaarde van levensmiddelen netjes samenvatten.

Op de verpakkingen staat aan de voorkant een pictogram met de tekst “nutri-score” erboven. De kleuren gaan van donkergroen (A) tot donkerrood (F) waarbij het algoritme waarmee de score wordt berekend rekening houdt met zowel positieve als negatieve elementen zoals het gehalte aan suikers, verzadigde vetzuren, calorieën en zout in voeding hebben een negatieve invloed op de score, terwijl het gehalte aan fruit, groenten, vezels of eiwitten de score kunnen verbeteren.

Het zal in Spanje echter nog wel een tijdje duren voordat men in alle supermarkten en op alle producten de verplichte kleurcodes en pictogrammen zult zien. Veel bedrijven zullen echter wel vrijwillig met het aanbrengen van de “nutri-score” pictogrammen beginnen maar het zal nog zeker een jaar duren voordat het ministerie het verplicht stelt in Spanje.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Anoniem: Dat klopt, er wordt veel gerommeld. Bovendien zie je de mensen van de warenwet niet in de winkels verschijnen. Die zitten liever op hun kantoor. Hier moet de klant zelf maar klagen via formulieren en als je weinig verstand van additieven hebt dan wordt het ook moeilijk voor de klanten afgezien van de kosten en tijdverlies. Gelukkig hebben we nog OCU en die werkt heel goed. Ik vind het wel een goed idee om met de nutri-score te beginnen.

  2. Tja dat kan wel zo zijn, maar wie zegt dat het naar waarheid op de verpakking wordt vermeld, er wordt nu al met van alles aan etenswaren gesjoemeld in Spanje zie al de onderzoeken op TV.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by