Stroom leverancier Iberdrola gaat ook voor de elektrische auto’s

Oeps ... foto ontbreekt!

Stroom leverancier Iberdrola gaat ook voor de elektrische auto’s

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nadat de elektriciteitsmaatschappijen in Spanje gedurende jaren niets deden om de groene stroom en elektrische auto revolutie te helpen lijkt het erop dat men nu begonnen is met de inhaal strijd. Nog niet zo lang geleden gaf de Spaanse elektriciteitsmaatschappij Endesa al aan dat ze de komende vijf jaar 108.500 nieuwe oplaadpalen gaan installeren in Spanje. Daar komt nu het Spaanse Iberdrola bij.

De huidige situatie wat betreft laadpalen voor elektrische auto’s is triest in Spanje aangezien er minder dan 5.000 laadpalen te vinden zijn in het hele land. Daarvan zijn er slechts 200 die gezien worden als snellaadpalen waarvan het merendeel ook nog eens in gebruik is door particulieren.

De situatie in andere EU-landen is heel anders zoals in Nederland waar de meeste laadpalen te vinden zijn met 35.875 (en meer dan 75.000 private laadpunten) gevolgd door Duitsland met 25.241, Frankrijk met 16.311 en Groot Brittannië met 14.256 laadpalen.

Daar willen de Spaanse elektriciteitsmaatschappijen nu iets aan gaan doen. Iberdrola heeft in navolging van Endesa aangegeven dat ze de komende vier jaar 25.000 laadpalen gaan installeren met het Plan de Movilidad Sostenible. Iberdrola heeft daarvoor overeenkomsten afgesloten met hotelketens, warenhuizen, supermarkten, restaurants en tankstations.

Iberdrola heeft ook een smartphone app gelanceerd met de naam Recarga Pública Iberdrola waarmee automobilisten van elektrische auto’s oplaadpalen kunnen lokaliseren, reserveren en betalen via de telefoon. Met een nieuw plan “smart mobility” biedt Iberdrola een contract aan waarbij het mogelijk is om 100 km te rijden voor slechts 0,50 euro.

Ikea

Iberdrola heeft een overeenkomst met Ikea afgesloten waarbij er 50 laadpalen bij verschillende winkels van de Ikea komen te staan. Bij deze laadpalen kunnen klanten en het personeel van de Ikea gratis de elektrische auto’s opladen. Die laadpalen van Iberdrola komen niet alleen bij de winkels maar ook bij het hoofdkantoor van Ikea in Spanje in San Sebastián de Los Reyes (Madrid) en bij het logistieke centrum in Valls (Tarragona).

Ga naar de inhoud