Stroom leverancier Iberdrola gaat ook voor de elektrische auto’s

Stroom leverancier Iberdrola gaat ook voor de elektrische auto’s
Beeld: Iberdrola

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Nadat de elektriciteitsmaatschappijen in Spanje gedurende jaren niets deden om de groene stroom en elektrische auto revolutie te helpen lijkt het erop dat men nu begonnen is met de inhaal strijd. Nog niet zo lang geleden gaf de Spaanse elektriciteitsmaatschappij Endesa al aan dat ze de komende vijf jaar 108.500 nieuwe oplaadpalen gaan installeren in Spanje. Daar komt nu het Spaanse Iberdrola bij.

De huidige situatie wat betreft laadpalen voor elektrische auto’s is triest in Spanje aangezien er minder dan 5.000 laadpalen te vinden zijn in het hele land. Daarvan zijn er slechts 200 die gezien worden als snellaadpalen waarvan het merendeel ook nog eens in gebruik is door particulieren.

De situatie in andere EU-landen is heel anders zoals in Nederland waar de meeste laadpalen te vinden zijn met 35.875 (en meer dan 75.000 private laadpunten) gevolgd door Duitsland met 25.241, Frankrijk met 16.311 en Groot Brittannië met 14.256 laadpalen.

Daar willen de Spaanse elektriciteitsmaatschappijen nu iets aan gaan doen. Iberdrola heeft in navolging van Endesa aangegeven dat ze de komende vier jaar 25.000 laadpalen gaan installeren met het Plan de Movilidad Sostenible. Iberdrola heeft daarvoor overeenkomsten afgesloten met hotelketens, warenhuizen, supermarkten, restaurants en tankstations.

Iberdrola heeft ook een smartphone app gelanceerd met de naam Recarga Pública Iberdrola waarmee automobilisten van elektrische auto’s oplaadpalen kunnen lokaliseren, reserveren en betalen via de telefoon. Met een nieuw plan “smart mobility” biedt Iberdrola een contract aan waarbij het mogelijk is om 100 km te rijden voor slechts 0,50 euro.

Ikea

Iberdrola heeft een overeenkomst met Ikea afgesloten waarbij er 50 laadpalen bij verschillende winkels van de Ikea komen te staan. Bij deze laadpalen kunnen klanten en het personeel van de Ikea gratis de elektrische auto’s opladen. Die laadpalen van Iberdrola komen niet alleen bij de winkels maar ook bij het hoofdkantoor van Ikea in Spanje in San Sebastián de Los Reyes (Madrid) en bij het logistieke centrum in Valls (Tarragona).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

25
Reageer op dit artikel

4 Comment threads
21 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
johnny

De marketing doet zijn werk fantastisch , velen (70 procent ) denkt ook dat er zelfrijdende auto”s bestaan . De EV die in NL niet aanslaat (4 procent nu) kost nu richting de 1 miljard op jaarbasis , dus totaal al enkele miljarden als kostenpost. NL als beste jongetje van de klimaatakkoord klas . De input als secundair belang , want nog steeds ruim 90 procent vuile stroom . Tot zover de feiten en geen mening.

Rob

Zelfs met 100% grijze stroom is de EV over de hele cyclus nog 35% milieuvriendelijker dan een fossiele auto. Met 100% groene stroom is dat 55%. Bron TNO en ANWB. Tot zover mijn feiten.

johnny

Daar ligt juist het pijnpunt , die groene stroom . Daar moet nog over onderhandelt worden , of en wat de industrie gaat mee betalen omwille van de klimaatdoelstellingen . Daarbij , de accu”s . Daar gaan we nog veel over leren .

Rob

We gaan zeker nog heel veel leren over de accu. De lithium- ion polymeer accu van nu is nog niet uitontwikkeld . En de opvolger, de solid state accu staat alweer klaar. En dan hebben we het nog niet gehad over grafeen en nog andere fantastische materialen. Kortom, de energiedichtheid van accu’s zal de komende tijd spectaculair gaan stijgen. Niet over een jaar, wel over 10 jaar.
Tegen die tijd is het over en uit met de fossiele auto.

johnny

Als je daarbij weet dat die stoffen zeldzaam zijn , niet in de EU voorhanden (..)welke een heel groot risico inhoudt , niet alleen met de prijs .
90 procent vuile stroom en nog vele jaren onderhandelen over de transitie kosten ……iedereen is razend enthousiast en niemand ( terecht ) koopt. We zijn nog even onderweg …..

Anton74

Erg hypocriet allemaal. De batterijen voor de electrische auto woden in China geproduceerd, de productie ervan levert zoveel CO2 op dat ze niet te fabriceren zijn in een land die zich aan de milieuakkoorden houdt. En wij maar klagen dat China zoveel vervuilt. En we vinden het niet leuk schijnbaar om door de Chinezen te worden bespied (door de Amerikanen vinden we het prima en maken zelfs wetten om ze daarbij te helpen), maar vervolgens leveren we ons over aan China wanneer het op ons vervoer aankomt. De electrische auto komt toch niet van de grond, gelukkig. Er is niet… Lees verder »

Rob

Johnny. Niemand koopt? Oh vertel? Het loopt niet storm, dat geef ik toe, maar we zitten in de opbouw. Alle begin is moeilijk. Maar het gaat gewoon gebeuren, die EV. Je kunt ervan wegkijken, je kunt EV’s haten. Jammer voor je, ze komen. Of je het nu leuk vind of niet.

johnny

Heeft niets van doen met aversie ja of nee. De feiten , die zijn zo . In NL nu ruim 22.000

Rob

Nog een feit: de wachttijd voor bepaalde modellen is een jaar in NL. En in Spanje een half jaar. Je kunt dus ook stellen dat de EV autos niet aan te slepen zijn. Er worden er gewoon te weinig gemaakt. En dan moet VW begin 2020 nog komen met de NEO. Dan gaat de markt pas echt ontploffen. Maar blijft u gerust in uw eigen gelijk geloven. Dan doe ik dat ook.

Rob

En als we het toch over feiten hebben, in NL was in november het aandeel EV’s bijna 10%.

johnny

EV wordt enkel gedreven door subsidies , het klimaatakkoord , niet op de vraag . In China blijft er voor een EV nog maar 35 procent (..) over van de oorspronkelijke prijs van de desbetreffende auto want milieu. Het klimaatakkoord zet de verkeerde partijen in beweging . Juist die partijen die de transitie een boost zouden moeten geven , ergo ook de kosten er voor betalen . Nu is het enkel Henk en Ingrid . Iets met macht . Kan iedereen aanraden zijn enthousiasme te beperken , dan wel met het grote geheel bezig te zijn.

Pedro

Terug naar af zal niet meer gaan. De techniek zal zelf de ruimte pakken en zich uitbreiden. Fossiele brandstof motoren hebben de langste tijd gehad. De snelheid van vervanging gaat de komende tijd fors omhoog.! Wie het financieel nog niet kan behappen wat betreft de omschakeling heeft de keuze , openbaar vervoer of de electrische fiets / brommer. Lopen kan ook nog. Woon / werk-verkeer zal meer opelkaar afgestemd worden. Lease maatschappijen schieten als paddestoelen uit de grond. Het oudewetse denken heeft ook zijn langste tijd bereikt. Het moderne tijdperk dat groen en schoon zal zijn heeft veel meer potentie… Lees verder »

Pedro

Zelfs de kleuren van de vervoersmiddelen , groen , wit en blauw komen steeds meer in het gezichtsveld . Fris en schoon . ! Hoe sneller hoe beter.!

Eddy

@Rob En dan maar hopen dat het niet uitdraait zoals gewoonlijk.Iedereen een elektrische wagen gekocht en dan komen de extra taksen en lasten.

Anton74

@Eddy. In Nederland is het al aangekondigd dar electeische auto’s vanaf 2025 met las alle anderen wegenbelasting zullen moeten betalen. Tot die tijd worden ze door andere weggebruikers gesponsord.

Rob

Dat hoeft geen wegenbelasting te zijn, maar kan ook bv KM beprijzing zijn. En logisch , dat wanneer stimulering niet meer nodig is, iedereen gewoon weer meebetaalt. Maar voorlopig in NL dus 5 jaar geen wegenbelasting met een EV. In Spanje 75% korting. Dat levert uiteraard niet veel op want de wegenbelasting is al bodemlaag in Spanje.

Rob

Fantastisch nieuws! Één van de belangrijkste hindernissen in Spanje om een elektrische auto te kopen wordt hiermee weggenomen.
Uiteraard eerst zien.

johnny

De belangrijkste hindernis voor de particulier is niet de laadpaal beschikbaarheid , doch de kosten van aanschaf en de beperkte actieradius.

Rob

Er zijn 3 hindernissen. Aanschafprijs , bereik en oplaadtijd. U kunt niet voor een ander bepalen welke van deze 3 het belangrijkste is. Daar heb ik dus ook geen uitspraak over gedaan.

johnny

Voel je niet zo snel aangesproken , daarbij praat je in zijn algemeenheid . Net als ik.

Anton74

In Spanje is dat heel simpel: prijs. En op de tweede plaats: bereik. Nederland is misschien klein genoeg voor de electeische auto, Spanje is een ander verhaal. Bovendien is 0.50 euro per kilometer een fabel. 100 kilometer kosten 24KW, meer dan 4 euro
Zowel in vervuiling als in verbruik is het te vergelijken met een benzine en dieselauto’s. De electrische auto is een grote leugen.

Rob

Jij liegt. Zowel met je kostenplaatje , als met de toekomst.
Zelfde verhaal als tegen Johnny: ze komen, wen er maar aan.

johnny

Zwaar gesubsidieerd 6 cent per kilometer in het nadeel van de EV.

Rob

Lees de net uitgekomen jaarlijkse monitor van de ANWB.
De prijs per KM is bijna gelijk. U liegt dus weer ( of de ANWB natuurlijk). En een EV verbruikt geen 24 KW per km. Eerder gemiddeld 17. In de winter meer, in de zomer minder.
Doe dit maal 23 ct en je blijft dus ruim onder de 50 ct per km. Met zonnepanelen zelfs maar een derde hiervan, als vanaf 2020 de salderingsregeling komt te vervallen.

Rob

Zo ken ik genoeg mensen die zeker de aanschaf van een EV overwegen , maar denken er niet mee op vakantie te kunnen zonder enorme wachttijden bij laadpalen. Voor deze mensen is een snellaadnetwerk van goede kwaliteit dus van groot belang.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.