Aardbeving van 3,6 op de schaal van Richter in Murcia/Almería

Oeps ... foto ontbreekt!

Aardbeving van 3,6 op de schaal van Richter in Murcia/Almería

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MURCIA/ALMERÍA – Een nieuwe aardbeving van 3,6 op de schaal van Richter heeft de bodem doen trillen in het noorden van de provincie Almería (Andalusië) en in de regio Murcia, niet ver van de stad Lorca. Volgens het Spaanse Geografisch Instituut (IGN) lag het epicentrum op slechts 1 km onder de grond bij de gemeente Zarcilla de Ramos (Murcia).

De aardbeving vond plaats deze vrijdag om 9.12 uur bij de gemeente Zarcilla de Ramos, niet ver van Lorca, een stad die enkele jaren geleden zwaar getroffen werd door een grote aardbeving. Het epicentrum bevond zich op slechts 1 km onder het aardoppervlak en niet ver weg van de grens met de provincie Almería in Andalusië en de nabijgelegen gemeente Vélez-Blanco.

Volgens het Instituto Geográfico Nacional (IGN) vond er al eerder in Murcia een aardbeving plaats van 2,2 op de schaal van Richter nabij Pliego. Dat gebeurde op woensdag om 21.35 uur op een diepte van 10 km. IN deze regio van Spanje komen wel vaker aardbevingen voor die meestal niet hoger zijn dan 4 op de schaal van Richter.

LEESTIP: Aardbevingen in Spanje

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan. 

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten. 

Ga naar de inhoud