De politiehond is een bijzonder onderdeel van het korps in Aragón

De politiehond is een bijzondere onderdeel van het korps in Aragón
Beeld: Antonio José Pedrosa / @policia / twitter

De politiehond is een bijzonder onderdeel van het korps in Aragón

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

ZARAGOZA – In de autonome regio Aragón beschikken de Policía Nacional en de Guardia Civil samen over zo’n 40 politiehonden. Die vierpotige agenten zijn in staat explosieven, drugs of vermiste personen op te sporen. De relatie die ze met hun “baasje” hebben is erg bijzonder.

Malibú, Jara, Mara, Trufa, Coca of Coni, het zijn maar enkele van de namen van bijzondere leden van het Aragonese politieteam. Het zijn geen agenten die lang naar school zijn geweest, en toch is hun werk van groot belang voor heel wat operaties. Deze week vierde men in Spanje de dag van de werkende hond, zoals bijvoorbeeld herdershonden of politiehonden. Die politiehond werd in Aragón speciaal in de bloemetjes gezet.

De gidsen van de honden spenderen de helft van de dag aan hun training, en de andere helft aan het uitvoeren van bepaalde taken. Die training is erg belangrijk, opdat de dieren scherp staan wanneer ze in actie moeten komen. 

Een deel van het takenpakket behoort tot de dagelijkse taken. In Zaragoza zijn er honderd kritieke punten die elke dag op explosieven worden gecontroleerd. Bepaalde staatsinstellingen, het treinstation of andere openbare plekken. Ook kijken de honden op plaatsen als het station of er geen drugs in de omloop zijn.

Veel van de gidsen hebben een intense band met de hond. Vaak wonen ze zelfs bij de agenten thuis. Op het werk zijn ze acht uur samen, maar daarnaast spenderen ze ook veel tijd aan de training, iets wat voor de hond zelf als een spel is. 

Het merendeel van de politiehonden zijn Duitse herders (pastor alemán) of Mechelse herders (pastor belga malinois). Het belangrijke voor een politiehond is zijn kracht, een goed jachtinstinct, geen angst voor nieuwe situaties en een goed sociaal vermogen naar andere honden en mensen toe. De honden worden geselecteerd als ze zeven weken oud zijn, maar pas na één jaar wordt beslist of ze politiehonden zullen worden of niet. Wanneer ze 8 jaar worden, kunnen ze alweer op pensioen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.