Gaat Spanje een belangrijke rol spelen bij de toekomstige gaslevering in Europa?

Gaat Spanje een belangrijke rol spelen bij de toekomstige gaslevering in Europa?
Beeld: 123rf

Gaat Spanje een belangrijke rol spelen bij de toekomstige gaslevering in Europa?

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nu er steeds meer stemmen opgaan om de gaskraan met Rusland in de Europese Unie dicht te draaien, zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk al hebben gedaan, moet er gezocht worden naar alternatieven. Bijna 50% van al het gas in de EU komt uit Rusland en om dit te compenseren na afsluiting kan Spanje een belangrijke rol gaan spelen.

Spanje bevindt zich in de geografische positie dat het land een directe verbinding heeft met gas uit Afrika via een pijpleiding en via tankers. Daarnaast heeft Spanje iets meer dan een derde (35%) van de opslagcapaciteit voor vloeibaar aardgas (LNG) in de EU plus het Verenigd Koninkrijk samen. Na Spanje (met een capaciteit van 3,31 miljoen kubieke meter) komt het Verenigd Koninkrijk met 22% van de LNG-opslagcapaciteit (2,09 miljoen) gevolgd door Frankrijk (14% en 1,35 miljoen), België (6% en 0,56 miljoen) en Italië (5% en 0,54 miljoen).

Spanje heeft daarnaast een uitgebreid netwerk van gasleidingen en hervergassingsinstallaties waardoor het land over een van de meest complete distributie- en bevoorradingsinfrastructuren van de EU beschikt. Spanje is goed voor 27% van alle hervergassingscapaciteit in de EU plus het Verenigd Koninkrijk (22%), Frankrijk heeft 17%, België 8%, en Italië 7%.

Hervergassing

LNG-tankers komen in verschillende havens in Spanje aan, voornamelijk die met hervergassingsinstallaties in Barcelona, ​​​​Sagunto, Cartagena, Huelva, Mugardos en Bilbao. De gasvoorziening naar de Canarische Eilanden vindt uitsluitend via tankers plaats. De Balearen hebben een gaspijpleiding die gas transporteert van de stad Denia (Alicante) via het eiland Ibiza naar Mallorca.

Het gas, dat in vloeibare toestand bij 160 graden onder nul per tanker wordt vervoerd, wordt in de bovenstaande hervergassingsinstallaties gelost en door een proces wordt de temperatuur verhoogd zodat het in gasvormige toestand komt, zodat het vervolgens voor transport in gaspijpleidingen kan worden geïnjecteerd.

Wat de gaspijpleidingen betreft heeft Spanje een breed netwerk dat gas via voornamelijk drie pijpen naar Spanje brengt: de 1.400 km lange Maghreb-Europa-gaspijpleiding die met 540 km door Marokko loopt (die nu gesloten is); de 750 km lange Medgaz-gaspijpleiding die rechtstreeks uit Algerije komt; en de gaspijpleiding Artère de L’Adour die uit Frankrijk komt en hoofdzakelijk Russisch gas naar Spanje brengt.

Verbinding EU

Vanuit Spanje kan dus een grote hoeveelheid gas naar het noorden van Europa vervoerd worden maar op dit moment zijn er slechts twee pijpleidingen die Spanje met Frankrijk en daarna de rest van de EU verbinden. Op dit moment is er een pijñleiding verbinding via Larrau (Navarra) en Irún (Guipuzcoa) die de levering van ongeveer 8 bcm per jaar (8.000 miljoen kubieke meter) gas mogelijk maken.

Er wordt echter al meer dan tien jaar aan een derde verbinding gewerkt, genaamd MidCat die via Girona (Catalonië) Frankrijk binnenkomt. De MidCat-pijpleiding kan tot 9 bcm (9.000 miljoen kubieke meter) gas leveren, samen dus goed voor 17 bcm. Het MidCat-project werd in 2013 overeengekomen maar dit werd stopgezet in 2019 toen bleek dat het niet aan de eisen voldeed en ook volgens Frankrijk de kosten te hoog waren. Nu wordt er nieuw leven geblazen in de MidCat-pijpleiding en is de kans groot dat deze dit keer wel afgebouwd zal worden.

Ga naar de inhoud