Voedselproducten uit Spanje meer verontreinigd dan Marokkaanse import volgens de EU

Voedselproducten uit Spanje meer verontreinigd dan Marokkaanse import volgens de EU
Beeld: via canva.com

Voedselproducten uit Spanje meer verontreinigd dan Marokkaanse import volgens de EU

Recent was er in Spanje veel te doen over aardbeien uit Marokko die besmet waren met Hepatitis A. Dat nieuws werd bekend op het hoogtepunt van de boerenprotesten in het land. Maar nu blijkt volgens deze krant dat Spaans groente en fruit gedurende 2023 veel meer verontreinigd was dan alles wat uit Marokko afkomstig is.

De boerenprotesten die Europa in het begin van 2024 hebben overspoeld, hebben de frustraties van de landbouwsector over de beperkende regelgeving en de toenemende import van voedselproducten uit Marokko aan het licht gebracht. Hoewel Marokko vaak wordt bekritiseerd voor de kwaliteit van zijn landbouwproducten, blijkt uit gegevens van de Europese Unie dat Spanje in 2023 meer veiligheidswaarschuwingen heeft gemeld dan Marokko.

Volgens de gegevens van het Europese Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) heeft Spanje in 2023 meer veiligheidswaarschuwingen gemeld dan Marokko. In totaal meldde Spanje 130 gevallen van problemen met voedsel, variërend van hygiënische kwesties tot mycotoxinen, zware metalen, koolwaterstoffen en bestrijdingsmiddelen.

Van de 130 gemelde incidenten hadden er 23 te maken met bestrijdingsmiddelen, omdat deze ofwel niet waren toegestaan in de EU, ofwel de maximale residulimieten overschreden. Bij 9 van deze 23 gevallen werden de verontreinigde voedselproducten tegengehouden aan de grens en bereikten ze de Europese markt niet.

De strikte controles en maatregelen die de Europese Unie heeft ingevoerd om de voedselketen binnen haar grenzen te controleren, zijn ingegeven door de realiteit in de sector. De hoge cijfers voor Spanje tonen aan dat het toezicht op voedselproducten binnen de EU streng is.

In vergelijking met andere landen stond Spanje op de zevende plaats van landen met de meeste veiligheidswaarschuwingen. Turkije (343), India (246), Polen (220), China (189), Frankrijk (155), Nederland (132), Spanje (130), Egypte (126), Verenigde Staten (124), Italië (121) en Oekraïne (105). Opvallend is dat zes van de tien landen EU-lidstaten zijn en dat Marokko niet eens in de top 10 staat.

De hoge aantallen waarschuwingen voor EU-landen kunnen deels worden verklaard door de strenge controles die voedselproducten uit niet-EU-landen moeten ondergaan voordat ze de Europese markt mogen betreden. Deze extra controles leiden mogelijk tot meer ontdekte overtredingen.

Ga naar de inhoud