skip to Main Content
Weinig verkochte nieuwbouw woningen in Spanje in 2018
123rf

Weinig verkochte nieuwbouw woningen in Spanje in 2018

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Meer dan 80% van de woningen die in Spanje verkocht werden zijn bestaande woningen terwijl minder dan 20% nieuwe woningen zijn. Dat blijkt uit het jaarrapport 2018 van de Colegio de Registradores. Er werden in 2018 in totaal 516.680 woningen verkocht.

Er werden vorig jaar in totaal 516.680 woningen verkocht in Spanje waarvan 426.542 bestaande woningen (casas usadas / segunda mano) waren wat 82,5% is en 90.138 nieuwbouwwoningen (casas de obra nueva) waren wat 17,5% is.

Met deze cijfers geeft het Colegio de Registradores aan dat het aantal verkochte bestaande woningen het hoogst is sinds 11 jaar. Alleen in het jaar 2007, dus voor de crisis, werden er meer bestaande woningen verkocht.

De meeste woningen werden in 2018 verkocht in Andalusië met een totaal van 100.907 waarvan 83.385 bestaande woningen waren en 17.522 nieuwbouwwoningen. Als tweede op de lijst staat Catalonië met een totaal van 81.577 verkochte woningen met de verhoudingen 69.666 en 11.911 gevolgd door de Comunidad Valenciana met 78.604 verkochte woningen en de verhoudingen 68.592 en 10.012.

In de Comunidad de Madrid werden in totaal 76.535 woningen verkocht met 59.664 bestaande- en 16.972 nieuwbouwwoningen. Op de Canarische Eilanden werden 24.392 woningen verkocht met de verhoudingen 19.213 en 5.179 en op de Balearen in totaal 15.784 verkochte woningen met de verhoudingen 13.222 en 2.562.

De verhoudingen wat betreft de verkoop van bestaande- en nieuwbouwwoningen in Spanje aan buitenlanders is niet bekend maar in heel 2018 werden er in totaal 65.500 woningen door buitenlanders gekocht, een 12,6% van het totaal aantal verkochte woningen van 516.680.

Van de buitenlanders waren het de Britten die de meeste woningen kochten (16,6%) gevolgd door Duitsers (7,7%) en de Fransen (7,4%) en dan de Belgen (5,7%) gevolgd door de Italianen (5,07%), Zweden (5,02%), Roemenen (5%), Marokkanen (4,67%), Chinezen (3,07%) en dan (pas) de Nederlanders (3,07%).

In aantallen zou dat ongeveer 3.733 woningen zijn die door Belgen werden gekocht en 2.010 woningen die door Nederlanders werden aangeschaft. Die aantallen liggen ver weg van de Britten met 10.873 woningen en de Duitsers met 5.056 woningen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Beste mensen allemaal, ik kan jullie bijtreden wat de verkoop betreft. Ik werk voor en met Immobiliënbedrijf (waar ik geen reclame voor maak) en moet toegeven dat de verkoop nieuwbouw niet echt vlotjes loopt. De occasie markt dat gaat nog enigszins maar daar moet je natuurlijk ook enkele kanttekeningen bij maken, n.l. dat je extra geld moet investeren voor renovatie en aanpassingen aan onze NL en BE normen zoals de broodnodige luxe. Ik bedoel hiermee geen gouden kranen maar gewoon degelijk sanitair, badkamers, elektriciteit, keuken, vensters (eventueel met dubbel glas) en deuren die sluiten en natuurlijk verwarming en ventilatie of airco. Bij de meeste gebouwen of appartementen is alles tot op het bot versleten omdat de gemiddelde Spanjaard het woord “onderhoud” niet kent. Vele panden staan reeds jaren leeg en zijn onderkomen door vocht en rot.
  De prijzen mogen dan wel naar beneden gesteld zijn hier, de woningen op de occasiemarkt (aan de kust) zijn dermate slecht onderhouden dat je alles moet vervangen wat ook een behoorlijk hap uit je budget vraagt. Nadien moet je ook nog het geluk hebben dat de werken behoorlijk en redelijk kwalitatief worden uitgevoerd. Koop je in een communaal gebouw en zit je dan eindelijk in je gerenoveerde woning is het af te wachten dat alle gezamenlijke delen ook enigszins onderhouden worden wat betreft netheid, liften, verlichting e.d. Overigens wens ik jullie allemaal De Puta Madre!

 2. Nou ik weet niet hoe de ervaringen van anderen zijn, maar ik heb persoonlijk heen hoge pet op van de nieuwbouw hier.
  Men is hier aan de kust op 2 plaatsen grote complexen weer aan het bouwen, waarvan 85% verkocht is aan handelaren die het doorverkopen of in de vakantie verhuur gaan steken, dus dat worden spookcomplexen een groot deel van het jaar.
  Daarnaast als je weer ziet hoe men aan het bouwen is, muren van 1 steentje dik, schots en scheef en dan met de stuc laag dat proberen weg te moffelen.
  Bij sommige muren zitten de scheuren er al weer in nog voor de rest klaar is.
  Papieren woningen noemen we dat hier.
  Ik zeg wel eens, mocht er ooit een zwaardere aardbeving komen, dan blijven alleen de oudere huizen en finca´s staan, de rest zal tot aan de grond in elkaar donderen. Onbegrijpelijk dit.
  En het excuus dat het niet nodig is om steviger te bouwen want de zon schijnt altijd, is natuurlijk kul, het is ook aan de Zuid-Kust echt wel fris in de nachten in delen van het jaar en dan zwijg ik nog maar even over de vochtproblemen die er vaak zijn in de nieuwere huizen en flats.
  Wat onbegrijpelijk is, er is nog zoveel onverkochte voorraad van nieuwe huizen, dat men nu al weer toestemming geeft tot het bouwen van nog meer???

 3. De reden daarvoor is volgens mij een combinatie van locatie en prijs.
  Ik zou iedereen willen adviseren om te kopen in een permanent bewoonde wijk met supermarkten, apotheken en andere diensten “om de hoek”.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by