Tientallen kleinere aardbevingen tussen 1,5 en 3,1 in de Murcia regio

Tientallen kleinere aardbevingen tussen 1,5 en 3,1 in de Murcia regio
Beeld: 123rf

Tientallen kleinere aardbevingen tussen 1,5 en 3,1 in de Murcia regio

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MURCIA – De autonome regio Murcia heeft, niet geheel ongewoon, op woensdag opnieuw met tientallen kleinere aardbevingen en aardschokken te maken. Enkele dagen geleden werden er al 11 aardbevingen in slechts 24 uur tijd geregistreerd en deze woensdag zijn daar tot op het moment van schrijven 8 nieuwe aardbevingen bijgekomen.

Volgens de gegevens van het Spaanse Nationale Geografische Instituut (IGN) werden er op zondag in 24 uur tijd 11 aardbevingen geregistreerd in de Murcia regio. Het ging om lichte aardbevingen die ook wel aardschokken genoemd kunnen worden met krachten tussen de 1,5 en 2,7 op de schaal van Richter.

Deze kleinere aardbevingen werden geregistreerd in o.a. Moratalla met zes bevingen tussen de 1,5 en 2,7 graden op de schaal van Richter op zondagnacht en zondagmiddag 1,5 op de schaal van Richter in Calasparra. 

Verder waren er ook aardbevingen in Caravaca de la Cruz (1,5 en 1,6) en maandagmorgen in Moratalla met een kracht van 2,5 op de schaal van Richter.

Maar op woensdag zijn er weer acht nieuwe aardbevingen geregistreerd in hetzelfde gebied in de Murcia regio. Dit keer waren de bevingen echter wat zwaarder zoals de beving van 3,1 op de schaal van Richter in Caravaca de la Cruz om 5.48 uur woensdagmorgen.

Die beving werd gevolgd door een aardbeving van 1,6 op de schaal van Richter 3 minuten later om 5.51 uur. In diezelfde gemeente volgden nog zes andere bevingen van 2,4 en 2,3 en 1,6 en 2,1 en 2,7 en 1,5 waarbij de laatste om 9.09 uur werd geregistreerd. 

LEESTIP:
Aardbevingen in Spanje

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan.

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

Ga naar de inhoud