Nederlandse iDeal wil de Europese standaard worden, maar dat wordt lastig in Spanje

Nederlandse iDeal wil de Europese standaard worden, maar dat wordt lastig in Spanje
Beeld: via canva.com & iDeal & Bizum

Nederlandse iDeal wil de Europese standaard worden, maar dat wordt lastig in Spanje

Het Nederlands online betaalsysteem iDeal lijkt op weg om de nieuwe Europese standaard te worden voor elektronische betalingen. Ruim twintig jaar na de introductie wacht iDeal op een grote stap voorwaarts, met een nieuwe naam en een Europese ambitie. Maar iDeal werkt voorlopig alleen in Nederland, maar niet in buurland België waar ze met Bancontact betalen en in Spanje waar Bizum meer de norm is voor online betalingen of de banken geen samenwerkend systeem aanbieden.

iDeal is in 2005 opgericht door Nederlandse banken om online betalen te stimuleren en als belangrijk verkoopkanaal te dienen. Klanten betalen direct vanuit de webshop met iDeal, via hun eigen bank. Het geld wordt meteen afgeschreven, zonder dat de ondernemer bankgegevens hoeft te verwerken. Veilig voor consumenten en goedkoop voor ondernemers.

iDeal is enorm populair in Nederland. 80% van de Nederlanders gebruikt het regelmatig en bijna 75% van alle online betalingen verloopt via iDeal. Het is ook een voordelig betaalmiddel voor ondernemers. Ondanks succes in Nederland, is iDeal vooral nationaal gebleven.

Een eerste internationale poging in 2010 mislukte. Nu wordt opnieuw geprobeerd iDeal uit te rollen in andere Europese landen onder de naam Wero. Het doel is om de Amerikaanse betaalreuzen zoals Apple Pay, Google Pay en PayPal uit te dagen.

Voorlopig is iDeal alleen in Nederland te gebruiken en zal het nieuwe Wero het moeilijk krijgen, meestal omdat banken in bijvoorbeeld Spanje niet graag samenwerken en al gebruikmaken van Bizum. Dat is een Spaanse betaalapp die te vergelijken is met Tikkie, maar geen aparte app is, maar geïntegreerd is in de apps van de deelnemende banken en winkels. Bizum is een Spaans betaalsysteem dat, net zoals iDeal, een wens heeft om de Europese norm te worden.

Ga naar de inhoud