Krijgt Spanje in plaats van tolwegen een kilometerheffing systeem?

Krijgt Spanje in plaats van tolwegen een kilometerheffing systeem?
Beeld: 123rf

Krijgt Spanje in plaats van tolwegen een kilometerheffing systeem?

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er wordt de laatste weken veel over geschreven in de Spaanse pers en ook in Nederland is het idee van kilometerheffing weer helemaal het onderwerp van gesprek. In Spanje heeft men veel tolwegen maar diverse van hen worden of zijn al tolvrij geworden. Het probleem is echter dat wel voor het onderhoud betaalt moet worden en daarom zoekt de Spaanse regering naar een eerlijke oplossing.

Het idee van kilometerheffing als een soort van tol voor het gebruik van drukke wegen is iets waar men het de laatste tijd veel over heeft in Spanje. De reden daarvoor is dat de Spaanse regering in het herstelplan dat naar de Europese Commissie is verstuurd melding doet van een systeem om de kosten van het wegenonderhoud te betalen waarbij ook gekeken wordt naar het milieu en de CO2-uitstoot.

Spanje heeft een investeringsterkot van 8 miljard euro en het geld om wegen te onderhouden en bouwen moet ergens vandaan komen. Daarom werkt de regering aan een tolsysteem onder het mom van ‘de gebruiker en vervuiler betaalt’. Een van de systemen waar men aan denkt in Spanje is de kilometerheffing.

De gebruiker van drukke wegen betaalt op directe wijze om er gebruik van te mogen maken. Het gebruik van tolwegen is een goede maatregel tegen te drukke wegen. Het is echter geen maatregel tegen te veel gereden kilometers als milieumaatregel. Een kilometerheffing zorgt ervoor dat per gereden kilometer betaald moet worden en dan gaat men vaak vanzelf minder rijden.

Als de gebruiker van drukke wegen betaalt voor het gebruik ervan kan vermeden worden dat er een algehele belasting komt wat door alle inwoners van het land betaalt moet worden en uit de staatskas moet komen. Met een kilometerheffing of een tolsysteem betalen alleen gebruikers van wegen een bepaald bedrag.

Er wordt gesproken over één eurocent per gereden kilometer waarbij er ook al eens gesproken werd over 5 eurocent per gereden kilometer. Maar geldt dit dan voor elke weggebruiker of alleen voor buitenlanders die gebruik maken van de Spaanse wegen. Denk aan toeristen die met eigen vervoer naar Spanje komen of het internationale vrachtverkeer wat goed is voor 40% van al het vrachtverkeer in Spanje.

LEESTIP:
Spaanse regering belooft EU een tolsysteem voor snel- en autowegen

Overigens heeft de minister van Ontwikkelingszaken in Spanje altijd aangegeven dat een nieuw betaalsysteem voor de wegen er alleen kan komen als alle politieke partijen op één lijn zitten. Het lijkt er nu op dat de PSOE-partij wel wil maar de PP en VOX partijen zijn tegen een kilometerheffing of ander systeem.

Ga naar de inhoud