Krijgt Spanje in plaats van tolwegen een kilometerheffing systeem?

Krijgt Spanje in plaats van tolwegen een kilometerheffing systeem?
Beeld: 123rf

Krijgt Spanje in plaats van tolwegen een kilometerheffing systeem?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er wordt de laatste weken veel over geschreven in de Spaanse pers en ook in Nederland is het idee van kilometerheffing weer helemaal het onderwerp van gesprek. In Spanje heeft men veel tolwegen maar diverse van hen worden of zijn al tolvrij geworden. Het probleem is echter dat wel voor het onderhoud betaalt moet worden en daarom zoekt de Spaanse regering naar een eerlijke oplossing.

Het idee van kilometerheffing als een soort van tol voor het gebruik van drukke wegen is iets waar men het de laatste tijd veel over heeft in Spanje. De reden daarvoor is dat de Spaanse regering in het herstelplan dat naar de Europese Commissie is verstuurd melding doet van een systeem om de kosten van het wegenonderhoud te betalen waarbij ook gekeken wordt naar het milieu en de CO2-uitstoot.

Spanje heeft een investeringsterkot van 8 miljard euro en het geld om wegen te onderhouden en bouwen moet ergens vandaan komen. Daarom werkt de regering aan een tolsysteem onder het mom van ‘de gebruiker en vervuiler betaalt’. Een van de systemen waar men aan denkt in Spanje is de kilometerheffing.

De gebruiker van drukke wegen betaalt op directe wijze om er gebruik van te mogen maken. Het gebruik van tolwegen is een goede maatregel tegen te drukke wegen. Het is echter geen maatregel tegen te veel gereden kilometers als milieumaatregel. Een kilometerheffing zorgt ervoor dat per gereden kilometer betaald moet worden en dan gaat men vaak vanzelf minder rijden.

Als de gebruiker van drukke wegen betaalt voor het gebruik ervan kan vermeden worden dat er een algehele belasting komt wat door alle inwoners van het land betaalt moet worden en uit de staatskas moet komen. Met een kilometerheffing of een tolsysteem betalen alleen gebruikers van wegen een bepaald bedrag.

Er wordt gesproken over één eurocent per gereden kilometer waarbij er ook al eens gesproken werd over 5 eurocent per gereden kilometer. Maar geldt dit dan voor elke weggebruiker of alleen voor buitenlanders die gebruik maken van de Spaanse wegen. Denk aan toeristen die met eigen vervoer naar Spanje komen of het internationale vrachtverkeer wat goed is voor 40% van al het vrachtverkeer in Spanje.

LEESTIP:
Spaanse regering belooft EU een tolsysteem voor snel- en autowegen

Overigens heeft de minister van Ontwikkelingszaken in Spanje altijd aangegeven dat een nieuw betaalsysteem voor de wegen er alleen kan komen als alle politieke partijen op één lijn zitten. Het lijkt er nu op dat de PSOE-partij wel wil maar de PP en VOX partijen zijn tegen een kilometerheffing of ander systeem.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.