Search
menu
Search

Geld opnemen in Spanje kost geld voor Nederlanders en Belgen

Geld opnemen in Spanje kost geld voor Nederlanders en Belgen
Beeld: via canva.com

Geld opnemen in Spanje kost geld voor Nederlanders en Belgen

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Geld pinnen kost geld. Hoe vreemd dit dan ook mag klinken, het is een feit. Over het algemeen is het pinnen en geld opnemen binnen de eurolanden gratis, maar er zijn uitzonderingen. Pinnen is in feite overal gratis, maar als je bij een betaalautomaat geld wilt opnemen/pinnen dan kun je voor verrassingen komen te staan in Spanje. Praktisch alle banken in Spanje rekenen voor het geld opnemen een commissie waarvan de hoogte afhankelijk is van welke bank en het te pinnen bedrag. Nederlandse en Belgische banken vragen ook geld voor het buitenlands pinnen.

Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen pinnen in winkels en geld opnemen met je pin- en/of bankpas in Spanje. Betalen in winkels met je Nederlandse of Belgische bankpas kost in eurolanden in principe niets extra, ook niet in Spanje. Heb je een betaalpas met het Maestro- of V Pay-logo, dan kun je gewoon pinnen als de winkel ook zo’n logo heeft. LET OP want niet alle Nederlandse bankpassen werken in de winkels in Spanje.

Spaanse bankklanten moeten ook vaak in eigen land een bepaalde commissie betalen als ze bij een andere bank of geldautomaat geld opnemen. Als er transactiekosten voor het pinnen gevraagd worden moet dat op de pinautomaat vermeld staan met een sticker en moet dat ook op het scherm verschijnen voordat te pinnen. Daarbij verschijnt meestal een tekst in beeld die aangeeft dat het pinnen een commissie heeft, maar dat dit de klant niets kost en wordt doorberekend aan de bank van de pinnende klant. Daarbij moet het commissiebedrag vermeld worden. Het is aan de bank van de pinnende persoon of die kosten doorberekend worden.

Pinautomaten ATM (Let op)

Ook in Spanje zie je ze steeds vaker, private pinautomaten zoals die van ATM waar men kan pinnen. Deze pinautomaten die niet bij een Spaanse bank horen zie je hoofdzakelijk in toeristische gebieden en op die plaatsen waar de normale Spaanse pinautomaten verdwenen zijn. Er mogen bij het pinnen bij deze pinautomaten transactiekosten berekend worden, houdt daar dus rekening mee. Ook in dit geval moet dit worden aangegeven op het scherm en/of door middel van een sticker. LEES HIER MEER in een uitgebreid artikel.

ATM
Pas op als je bij de ATM-pinautomaten geld pint in Spanje
In Spanje verdwijnen steeds meer de traditionele pinautomaten (van de banken) en daarvoor in de plaats verschijnen de ATM-pinautomaten, maar PAS OP!
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud