Ondanks minder pinautomaten blijft contant geld populair in Spanje

Ondanks minder pinautomaten blijft contant geld populair in Spanje
Beeld: via canva.com

Ondanks minder pinautomaten blijft contant geld populair in Spanje

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In Spanje is het nog steeds gebruikelijk om aankopen te betalen met contant geld, zoals bankbiljetten en munten, zelfs met de groeiende populariteit van mobiele en kaartbetalingen. Uit recent onderzoek van Nickel, een alternatief voor de traditionele bankrekening, blijkt dat bijna 65% van de Spanjaarden nog steeds contant geld gebruikt voor hun dagelijkse transacties. Daarentegen geeft 24% aan altijd met de kaart te willen betalen.

Van de mensen die voorstander zijn van het gebruik van contant geld, kiest 43% hiervoor omdat het hen in staat stelt om hun uitgaven beter te beheren en een duidelijk overzicht te krijgen van hun beschikbaar budget. Aan de andere kant maakt 32% van deze betalingswijze gebruik vanwege de privacy die het hen biedt vergeleken met andere betalingstransacties.

Het onderzoek belicht dat de toegang tot contant geld geleidelijk aan moeilijker wordt vanwege het aanhoudende sluiten van bankfilialen. Meer dan 80% van de deelnemers aan het onderzoek bevestigt dat dit het geval is in hun woonplaats. Alles bij elkaar genomen, heeft 22% van de Spaanse respondenten aangegeven dat ze genoodzaakt zijn om met de auto of het openbaar vervoer naar het dichtstbijzijnde bankkantoor te reizen.

Daarnaast hebben we eerder al eens geschreven dat voor één miljoen inwoners in Spanje contant geld de enige nuttige betaalvorm is, vooral op het platteland waar helemaal geen pinautomaten te vinden zijn en waar de mensen soms kilometers moeten rijden om geld te pinnen.

Ga naar de inhoud