Is Spanje in plaats van Nederland de nieuwe leider in de sinaasappel export?

Is Spanje in plaats van Nederland de nieuwe leider in de sinaasappel export?
Beeld: via canva.com

Is Spanje in plaats van Nederland de nieuwe leider in de sinaasappel export?

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In Spanje was de sinaasappeloogst van december 2022 de kleinste in twintig jaar. Daarnaast was er een sterke stijging in de invoer van sinaasappels uit Egypte, waarvan een aanzienlijk deel voor herexport bedoeld was. Dit roept de vraag op of Spanje zijn vooraanstaande positie op het gebied van sinaasappel productie en -export aan het opgeven is aan Egypte.

Vergeleken met de cijfers van het vorige seizoen is de sinaasappel export uit Spanje in het seizoen 2022-2023 beduidend afgenomen, vooral vanaf de laatste dagen van december. Een opmerkelijke daling in de productie, zoals blijkt uit cijfers van het Spaanse ministerie van Landbouw, is hier deels de oorzaak van. Daarnaast was er tussen januari en mei 2023 een forse stijging in de import. Zo is bekend dat er in juni van dat jaar al meer dan 15.000 ton uit Egypte werd ingevoerd en in de eerste drie weken van juli zo’n 10.000 ton.

Deze geïmporteerde producten zijn ingezet voor de Spaanse lokale markt, maar ook om te voldoen aan export afspraken met klanten buiten Spanje. Spaanse handelaren lijken de rol van herexporteur, die Nederland normaal gesproken vervuld, te hebben overgenomen.

Spaanse citrushandelaren, die voorheen vooral afhankelijk waren van citrus uit het zuidelijk halfrond als de Spaanse opslagplaatsen leeg raakten, hebben nu hun handelsbanden met Egypte, de grootste rivaal van Spanje op het gebied van sinaasappels in de Middellandse Zee, versterkt. Dit patroon is ook te zien bij avocadohandelaren. Ondanks dat ze in eigen land slechts 4 maanden oogsten, zijn ze nu het hele jaar actief als distributeurs en exporteurs, dankzij avocado-import. Deze avocado’s worden deels voor de lokale markt gebruikt en deels opnieuw geëxporteerd.

Tegenwoordig komt 50% van de sinaasappelteelt uit de Valencia regio en 45% uit Andalusië. In Valencia is er een geleidelijke trend om citrusplantages te verlaten. In Andalusië, waar 65% van de sinaasappels in de Guadalquivir Vallei worden verbouwd, kampt men met ernstige watertekorten. Hierdoor zal de sinaasappel productie in Spanje op de korte en middellange termijn waarschijnlijk niet toenemen. Gezien de ontwikkelingen in de productie van de afgelopen 20 jaar, lijkt het waarschijnlijk dat Egypte zijn leidende positie in de sinaasappel export zal behouden.

Met de goedkeuring van een Integraal Citrusplan door de regering van de Valencia regio vorig jaar, is er mogelijk een weg uitgestippeld voor het opbloeien van de citrussector in dit deel van Spanje. Onmiskenbaar behoort deze regio tot een van de beste plekken wereldwijd voor citrusteelt. Het heeft vruchtbare grond, ervaren boeren en een voldoende watervoorraad.

Ga naar de inhoud