skip to Main Content
Situatie noodweer en overstromingen Zuidoost-Spanje
El Pais

Situatie noodweer en overstromingen Zuidoost-Spanje

VALENCIA – Terwijl het dodental vanwege het noodweer is gestegen naar vijf personen in verschillende regio’s, heeft het water uit de rivier Segura straten blank gezet in verschillende dorpen in de Vega Baja regio in het zuiden van de provincie Alicante. Diverse wijken van Orihuela, Catral, Rojales, San Isidro, Daya Nueva en Daya Vieja zijn ondergelopen nadat de rivier uit haar oevers brak. 

Dit bericht wordt regelmatig bijgewerkt (update: zaterdag 14/09 om 14.25 uur)

Alicante

Het meest getroffen zijn de dorpen Almoradi en Dolores die compleet zijn afgesloten van de buitenwereld terwijl men geen elektriciteit en water heeft. Duizenden inwoners van meerdere dorpen hebben hun woningen moeten verlaten vanwege mogelijke overstromingen of wateroverlast die reeds heeft plaatsgevonden.

De stad Orihuela is ook zwaar getroffen door het wassende water uit de rivier Segura die na nieuwe regenval en het openzetten van de sluizen bij het stuwmeer Santomera (Murcia) tot aan de nok toe is gevuld. Terwijl men bezig is om met graafmachines en alles wat men voorhanden heeft om al het afval uit het water te halen bij de bruggen, stroomt het water verder en zet het straten blank.

In het oude centrum van Rojales is de rivier Segura uit de oevers getreden, net zoals in Orihuela, Dolores, Almoradi, Benejuzar en Algorfa.

In Santa Pola heeft men het meest van het slechte weer gemerkt bij de stranden waar veel afval ligt, auto’s onder water staan en straten blank staan vanwege het noodweer dat ook modder en stenen naar het dorp heeft vervoerd.

Vijf Zes doden

De trieste balans van slachtoffers staat inmiddels op vijf zes doden door de overstromingen. Op donderdag overleden twee broers in Caudete (Albacete, Castilla-La Mancha) toen het voertuig waarin zij zaten door het wassende water werd meegesleurd. Vrijdagmorgen werd het levenloze lichaam van een man uit zijn voertuig gehaald toen hij onder een viaduct in Nijar (Almería) vast kwam te zitten en verrast werd door het snel stijgende water.

Een vierde persoon is overleden in Baza (Granada) toen een 36-jarige man vast kwam te zitten met zijn auto in het wassende water. De man werd als vermist opgegeven en later werd de man in het water gevonden. Vrijdagmiddag trof men een lichaam aan van een 58-jarige man in de regio van Orihuela. Waarschijnlijk is deze man verrast door het snelstromende water toen hij terug wilde keren nadat hij zijn auto veilig had geparkeerd.

UPDATE: Op zaterdag heeft men een zesde dodelijke slachtoffer gevonden. Het lichaam van een 41-jarige motorrijder die sinds vrijdag vermist werd werd in La Matanza nabij Orihuela gevonden. 

Afgesloten wegen

Volgens de Spaanse verkeersdienst zijn er in verschillende regio’s in totaal 77 wegen afgesloten voor het verkeer als gevolg van de overstromingen. Of deze wegen zijn kapot, liggen vol met afval of staan compleet blank.

De AP-7 snelweg is in de provincie Alicante ter hoogte van Pilar de la Horadada en tussen Catral en Almoradi gesloten. De N-301 in de provincie Murcia is ter hoogte van Cieza gesloten. De N-332 bij Guardamar del Segura is gesloten. Bekijk HIER een kaart met de huidige verkeerssituatie.

Murcia

De regio Murcia is ook zwaar getroffen door het noodweer met overstroomde dorpen, uit de overes getreden rivieren en afgesloten wegen. Het stuwmeer Santomera heeft sluizen moeten openen om de druk van het water weg te halen maar, ook al wordt veel fake news verspreid op de sociale media dat het stuwmeer op springen staat, er is geen gevaar voor het doorbreken van de wand van het stuwmeer. Overigens is het de eerste keer in de geschiedenis dat men de sluizen heeft opengezet.

Ook in Murcia is de rivier Segura uit haar oevers getreden zoals in Cieza waar het water muren heeft doorbroken of in Beniel waar bijna alle straten blank staan en woningen zijn ondergelopen. In de gemeente El Raal heeft men inwoners uit de woningen moeten redden.

Almería

De provincie Almería is net zoals Murcia en Alicante aan het bijkomen van het noodweer. Op donderdag moest men 60 toeristen van een camping redden in het Cabo de Gata natuurpark toen deze compleet blank stond met water na hevige regenval. Caravans en tenten zijn kapot, overal ligt afval en mensen moesten van de daken van de bungalows gered worden. 

Meer dan 20 gemeenten hebben te maken gehad met problemen door het noodweer waaronder Pulpí, Serón en María die het meest werd getroffen. Ook andere dorpen zoals Velez-Blanco, Velez-Rubio, Oria, Cantoria, Albox, Tabernas, Níjar en Sorbas hadden te maken met veel regen.

In de provincie Almería zijn zo’n 20 wegen die of moeilijk te rijden zijn of afgesloten zijn omdat ze blank staan of kapot zijn door het wassende water. 

Vliegvelden

Bij het vliegveld Alicante-Elche aan de Costa Blanca zijn geen problemen wat betreft het noodweer en alle vluchten landen en stijgen op zonder problemen. Op vrijdag moesten wel 18 vluchten omgeleid worden naar andere vliegvelden maar op zaterdag is de situatie weer normaal.

Op vrijdag moest het vliegveld Corvera in Murcia gesloten worden vanwege de hevige regenval maar ondertussen is het vliegveld weer open en gaan alle vluchten door. 

Ook het vliegveld Almería is weer geopend en alle vluchten gaan gewoon door.

Ibiza

De storm trok in de nacht van vrijdag op zaterdag ook over het Balearen eiland Ibiza waar straten en pleinen blank stonden. Het was voor de eilandbewoners en bezoekers alweer de tweede dag met noodweer veroorzaakt door de inmiddels bekende DANA. Deze storm veroorzaakte veel onrust en schade op Ibiza met omgewaaide bomen, ondergelopen straten en pleinen en boten die half gezonken voor de kust liggen.

Het normaal gesproken mooie heldere zeewater is bruin gekleurd vanwege al het regenwater dat van land de zee is ingestroomd. Weliswaar is de schade niet zo groot als op het Spaanse vasteland zoals in de regio’s Alicante. Murcia en Almería maar er is veel schade op Ibiza.  

Meer nieuws volgt …

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 18 reacties
 1. Weet iemand waarom tussen Catral en Dolores de AP7 is afgesloten??
  Men zegt omdat het daar overstroomt is door het water, maar dat lijkt mij stug.
  De snelweg is daar zo een 4-5 meter hoog.

 2. Wat een vreselijke situatie. Al die mensen die alles kwijt geraakt zijn en al de dieren die aan de ketting zaten en verdronken zijn en die in asielen zaten opgesloten en verdronken zijn en vee wat vast zat in stallen…

 3. Weet er iemand meer over de toestand in Torrevieja , wat betrefd regenval en storm, we hopen dat de toestand daar niet zo hevig is . Het moet verschrikkelijk zijn voor de mensen die alles kwijt raken door dit noodweer . En al helemaal voor de familie van de doden die reeds gevallen zijn door dit noodweer . Sterkte in elk geval aan iedereen die getroffen zijn .

   1. Dank u Martin , dit is al een geruststelling voor ons .
    Sterkte aan alle mensen die getroffen zijn door dit noodweer .

 4. Als er echt geen gevaar dreigt waarom zetten ze de sluizen open om de mensen nog meer miserie te geven als het overloopt laat het lopen dat toch minder erg dan de sluizen open te zetten hypocrieten ja

 5. Verschrikkelijk als je op deze manier je Schepper tegemoet moet treden zonder je familie om je heen. Helemaal alleen in een auto die vol loopt.

 6. Wat is het toch goed leven in Salou deze week tijdens de storm wat natte gevallen kon het eigenlijk geen regen noemen. Nu zaterdag 27º en… 5 minuten regenvlaagje. Op la, daar is de zon weer, gewoonlijk is het in de nacht als het eens regent, de mensen vinden het fijn, maar regenwater sparen dat kennen de Spaanse mensen niet, loopt gewoon weg de straat op. Aalputten ook niet dat kan je zien op een van de video´s waar het water zo uit het wc en lavabo spuit, dan de blauwe wimpel.

  1. Wat is dit een gemene reactie.
   Dacht je dat het de mensen in de overstroomde gebieden ,die alles kwijt zijn ,ook maar iets interesseerd hoe gezellig jij het hebt in Salou.

  2. Ik woon in 1 van de ergst getroffen steden, en ik verzeker u 1x je een hoeveelheid water over je heen krijgt dat normaal op 1 a 2 jaar in België of Nederland valt maar dan op max 24h dat kan niks slikken. Ook geen rioleri g of afvoer. Je moet dit maar hopelijk niet meegemaakt hebben om erover te spreken. Maar wat wel achter gehouden wordt is probleem was Segura rivier klopt maar de grote boos doener was het enorme stuwmeer en dam in Santomera die liep over en kans was reëel dat die het niet ging houden, dus hebben ze beslist alles gecontroleerd te laten overstromen. Nu veel kritiek maar stel dat ze dat niet deden, en dam hield het iet de kans was reëel dan was tientallen kilometers omtrek alles weg gevraagd en duizenden doden dus, enkel chapeau voor hulpdiensten maar wel jammer dat we steeds te laat op hoogte werden gesteld van situatie en 1x drinkwater hebben gekregen tot op heden nog geen nutsvoorzieningen geen water of elektriciteit. En kan bijna nergens terecht. Das wel punt van kritiek. Maar in mijn straat stond water tot o der de oksels en zag ik mensen vooral ouderebinna verdrinken op straat, Ik verzeker je dat zijn beelden je vergeet dit nooit meer.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken