Over gestalkte walvissen, spelende dolfijnen en aanvallende orka’s bij Spanje

Over gestalkte walvissen, spelende dolfijnen en aanvallende orka’s bij Spanje
Beeld: VOORBEELDFOTO / Twitter

Over gestalkte walvissen, spelende dolfijnen en aanvallende orka’s bij Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er zijn de laatste dagen verschillende nieuwsberichten gepubliceerd over walvissen, dolfijnen en orka’s. De walvissen werden gezien voor de kust van de Costa Brava, de dolfijnen in de zee bij Mallorca en de orka’s voor de kust van Galicië. Terwijl de walvissen gestalkt werden door boten, zwommen de dolfijnen speels met een zeilboot mee maar vertonen de orka’s een agressief gedrag.

Walvissen

We beginnen met het nieuws over de walvissen die op zondag gezien werden voor de kust van Cap de Creus aan de Costa Brava, provincie Gerona. Op zich is dat niets vreemds want de ‘ballenas’ zijn wel vaker te zien in de Middellandse Zee voor de Spaanse kust. Het nieuws gaat in dit geval echter over het gedrag van de mens.

De Catalaanse Natuur Agenten (Agentes Rurales) zijn een onderzoek gestart naar de eigenaren van zo’n twintig boten die besloten op zondag rondom de walvissen te varen. 

Dat is ten eerste verboden omdat de zee bij Cap de Creus een beschermd natuurgebied is. Ten tweede is het volgen van walvissen verboden en kan dat gevaarlijk zijn voor de dieren, voor de boten en voor de mens. Daarom wordt er ook wel gesproken van het stalken van walvissen.

Dolfijnen

De ‘delfines’ die een zeiler voor zijn boot zag zwemmen in de Middellandse Zee voor de kust van Mallorca hadden geen last van stalkende boten maar zwommen vrolijk en speels mee met de zeilboot. 

Het gaat in dit geval om een traditionele houten ‘llaüt’ boot waarvan de zeiler het geluk had om samen met de dolfijnen terug te keren naar Mallorca en dat gelukkig ook op video kon vastleggen om dat op internet te delen.

Orka’s

Eind augustus zorgden enkele orka’s al voor nieuws toen zij in de Atlantische Oceaan voor de kust van Galicië een zeilboot beschadigden. De orka’s zwommen toen diverse keren tegen het marine opleidingsschip Mirfak aan waarbij het roer afbrak en de orka’s daar mee gingen spelen.

Blijkbaar heeft niet alleen het marineschip Mirfak te maken gehad met de ‘spelende’ orka’s maar ook een Frans zeilschip en nu steeds meer boten voor de kust van Galicië. 

Omdat er steeds meer meldingen binnen lijken te komen en het afgelopen weekend een schip van het Rode Kruis twee door orka’s beschadigde zeilboten naar de haven moest slepen, waarschuwen de Spaanse autoriteiten nu voor het vreemde ‘agressieve’ of ‘speelse’ gedrag van de orka’s.

Vooralsnog hebben wetenschappers geen verklaring voor voor het gedrag van de orka’s want ondanks dat het soms agressieve dieren kunnen zijn als ze op jacht zijn, zijn orka’s normaal gesproken speels en geïnteresseerd in bijvoorbeeld het roer of een schroef van een schip. 

Het aanvallende gedrag duidt volgens sommige experts op stress dat eventueel veroorzaakt kan zijn door het overschot aan visnetten, een gewonde orka, te veel vaarverkeer of te veel toeristenboten die soms te dichtbij komen.

Het nieuws van de aanvallende orka’s heeft nu ook de Britse pers bereikt nadat een zeilschip dat op weg was naar Engeland werd aangevallen door negen orka’s waardoor niet alleen de jonge zeilster angstige momenten beleefde maar het schip ook zwaar beschadigd raakte. Dat nieuws heeft ook de Nederlandse pers bereikt.

Ga naar de inhoud