Met kerst is dit zoete Italiaanse brood in Spanje super populair

Met kerst is dit zoete Italiaanse brood in Spanje super populair
Beeld: Freepik

Met kerst is dit zoete Italiaanse brood in Spanje super populair

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Elk land heeft eigen kersttradities maar soms worden sommige van hen ‘geleend’ door andere landen. Helaas heeft Spanje nog niet de oliebollen en appelflappen van Nederland overgenomen maar wel de heerlijke Italiaanse panettones. Het is dan ook niet vreemd om nu bij de bakkers, supermarkten en andere winkels deze luxe broden met vruchten en andere vullingen te zien.

Als je al lange tijd in Spanje woont of daar vaak verblijft rond kersttijd dan weet je dat elk jaar steevast een panettone op tafel komt te staan. Maar wat is dat eigenlijk en waar komt dit heerlijke luchtige brood vandaan? De panettones komen niet uit Spanje maar zijn door de inwoners van het land (en ver daarbuiten) geleend van Italië waar men zegt dat de oorsprong de stad Milaan is, in het jaar 1470.

Het brood dat hoofdzakelijk met de kerst wordt gegeten, heeft een luchtige structuur en wordt gebakken in een hoge ronde vorm van ongeveer 12 tot 15 cm. Het wordt gemaakt van een zacht, onvolledig gekookt deeg dat suiker, rozijnen en gekonfijt fruit bevat. Het wordt geserveerd in plakken, samen met zoete hete dranken zoals warme chocolademelk of een zoete wijn, zoals moscato.

Bij de traditionele bereiding werden vergiste rozijnen en zuurdesem gebruikt. De productietechnieken zijn echter gewijzigd in verband met recente Europese verordeningen aangaande voedsel. De smaak is daarom tegenwoordig verschillend in vergelijking met die van traditionele panettone.

De panettone is erg populair in Spanje maar ook in andere Latijns Amerikaanse landen zoals Argentinië, Costa Rica, Uruguay, Venezuela, Paraguay, Chili en ook Brazilië. Andere namen voor dit luxe kerstbrood zijn ook ‘pan de pascua’ en ‘pan dulce’.

Panettones zijn bijna overal te koop in Spanje zoals bij de bakkers of broodverkopers, winkels met levensmiddelen en natuurlijk de supermarkten. De supermarkt panettones die op industriële wijze gemaakt zijn smaken niet slecht maar de beste panettones komen van de bakkers en banketbakkers die deze lekkernij op ambachtelijke wijze maken.

In 2020 werd werd tijdens de ‘Mejor Panettone Artesano de España 2020’ verkiezing de banketbakker Adan Sáez Ventura van de ‘Pastelería Xocosave’ in de gemeente Riudoms aan de Costa Dorada in de provincie Tarragona tot beste Panettone-maker van het jaar gekozen. De Escuela de Pastelería del Gremio de Barcelona kiest ook dit jaar weer de beste niet geïndustrialiseerde maar traditioneel gemaakte Panettone van Spanje maar die uitslag voor 2021 moet nog bekend worden gemaakt.

Ga naar de inhoud