Vergaande lockdown in Nederland en reizen naar Spanje (UPDATE)

Vergaande lockdown in Nederland en reizen naar Spanje
Beeld: 123rf

Vergaande lockdown in Nederland en reizen naar Spanje (UPDATE)

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nederland is sinds dinsdag 15 december tot en met 19 januari in een vergaande lockdown terecht gekomen en zoals premier Rutte het zei in zijn toespraak is Nederland op slot gegaan. Dat betekent dat niet-essentiële winkels dicht zijn, maximaal 3 personen tijdens de feestdagen, horeca blijft dicht maar er is geen avondklok. Maar wat betekent dit voor het reizen naar het buitenland en met name Spanje.

UPDATE: Sinds woensdag 16 december 20 uur geldt een oranje reisadvies voor de Canarische Eilanden en wordt het gele reisadvies opgeheven. Reizen tot half maart 2021 worden afgeraden door Nederland. LEES VERDER.

Sinds 27 oktober heeft Nederland voor heel Spanje (vasteland en Balearen eilanden) een oranje reisadvies (alleen noodzakelijke reizen) afgegeven maar is er een geel reisadvies (Let op: veiligheidsrisico’s) voor de acht Canarische Eilanden Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote, La Gomera, El Hierro, la Palma en La Graciosa.

Dat houdt dus in dat het reizen naar het Spaanse vasteland en de Balearen eilanden ten zeerste wordt afgeraden (maar niet verboden) terwijl het reizen naar de Canarische Eilanden wel mogelijk is.

Flexibele lockdown 

Maar op 3 november bij de bekendmaking van de zogenaamde flexibele lockdown werd het dringende advies om niet naar het buitenland en dus ook niet Spanje te reizen gegeven. Het is een dringend advies wat geen verbod is om bijvoorbeeld in de kerstvakantie naar een wintersport of winterzon bestemming te reizen wat geldt tot tenminste half januari volgend jaar. Dit is met de vergaande lockdown echter aangepast.

Vergaande lockdown

Ook nu bij de vergaande lockdown geldt dat onnodige en niet noodzakelijke reizen naar het buitenland (maar ook in Nederland) worden afgeraden. De vliegvelden blijven open maar Nederlanders worden opgeroepen niet op reis te gaan tot half maart en zoveel mogelijk thuis te blijven.

Net zoals op 3 november is er geen juridische basis voor een reisverbod om naar het buitenland zoals Spanje te reizen. Daarom wordt er ook nu gesproken over een dringend advies gaat en dus geen verbod om naar het buitenland te reizen.

Thuisquarantaine in Nederland

Na een verblijf op het vasteland van Spanje en de Balearen (Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera) gaat moet je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draag je bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland, zo is te lezen op de website Nederlandwereldwijd.nl. Je hoeft NIET in thuisquarantaine na terugkeer in Nederland na een verblijf op de Canarische eilanden.

Negatieve PCR-test-eis

Spanje heeft sinds 23 november een negatieve PCR-test eis om het land binnen te mogen komen uit risicolanden waaronder ook Nederland en België behoren. Dat geldt in het geval van Spanje dus ook voor EU-landen. Nederlands zal vanaf dinsdag 15 december 18 uur ook een negatieve PCR-test eis hebben maar NIET voor reizigers uit EU-landen of Schengenlanden maar voor reizigers van buiten de EU/Schengen.

Reizigers die via de vliegvelden Nederland binnenkomen en uit risicogebieden buiten de Europese Unie komen moeten nu ook een negatieve PCR-test laten zien. In nederland geldt ook dat deze test maximaal 72 uur voor aankomst van het vliegtuig of schip in Nederland moet zijn afgenomen. De testuitslag moet zijn opgesteld in het Nederlands, Engels, Frans, Spaans of Duits. Meer informatie is HIER te lezen.

Ga naar de inhoud