Search
menu
Search

14 december: universitaire oudejaarsavond in Salamanca

14 december: universitaire oudejaarsavond in Salamanca
Beeld: Ical / web

14 december: universitaire oudejaarsavond in Salamanca

De ‘Fin de Año Universitario’ van Salamanca is een van de populairste en massaalste feesten van Spanje. Elk jaar komen tienduizenden duizenden jongeren samen op het Plaza Mayor van de stad om het einde van het jaar vervroegd te vieren en een heel origineel feest mee te maken, omringd door de mooiste kerstverlichting van Salamanca. In 2023 vindt deze universitaire oudejaarsavond plaats op donderdag 14 december vanaf 22 uur.

De ‘Fin de Año Universitario’ van Salamanca is een traditie die begin deze eeuw is begonnen, toen een paar studenten besloten om het jaar met hun vrienden af te sluiten voordat ze naar huis gingen voor de kerstvakantie. Daarvoor kwamen ze samen op het Plaza Mayor en aten ze 12 snoepjes op de maat van de klokslagen, als vervanging van de geluksdruiven. Daarna gingen ze uit in de bars en discotheken van de buurt, zoals elke andere donderdag van het collegejaar.

In de loop der jaren groeide het feest en trok het meer mensen aan, zowel uit Salamanca als uit andere Spaanse steden en zelfs uit het buitenland. Tegenwoordig wordt geschat dat elk jaar ongeveer 40.000 mensen naar het Plaza Mayor komen om de ‘Fin de Año Universitario’ van Salamanca mee te maken, die een symbool is geworden van het feesten en de universitaire geest van de stad. Het wordt gevierd op de laatste lesdag van december, voor de kerstvakantie.

Dit jaar is de laatste lesdag donderdag 14 december vanaf 20.00 uur, op het Plaza Mayor van Salamanca.

Om alles in goede banen te laten lopen werken de stedelijke, lokale en Nationale politie samen tijdens het feest. In de omgeving is ook de Guardia Civil aanwezig. In de stad zijn verschillende alcoholcontroles en daarnaast worden er ook politieagenten te voet ingezet om bijvoorbeeld het nuttigen van alcohol op straat te voorkomen en om ervoor te zorgen dat er niet te veel mensen op het plein ‘Plaza Mayor’ samenkomen. Er zijn ook extra schoonmakers ingezet en het Rode Kruis en de Protección Civil om te zorgen dat alles goed verloopt. 

Volgens de organisatoren van het evenement levert het feest een economisch voordeel van 600.000 euro op voor de stad. Dit wordt allemaal uitgegeven in het nachtleven, hotels, taxi’s en winkels. Daarnaast is het ook een goede promotie voor de stad.

Ga naar de inhoud