Search
menu
Search

Spaanse vakbonden roepen op tot staking van grondpersoneel Iberia in december en januari (UPDATE)

Spaanse vakbonden roepen op tot staking van grondpersoneel Iberia in december en januari
Beeld: via canva.com & wikipedia

Spaanse vakbonden roepen op tot staking van grondpersoneel Iberia in december en januari (UPDATE)

De Spaanse vakbonden UGT en CCOO hebben aangekondigd dat het grondpersoneel van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia zal staken tijdens de kerstdagen. Dit tot grote ergernis van Iberia, die de staking als onverantwoord beschouwt. De staking zal plaatsvinden op de laatste drie dagen van december en de eerste week van januari 2024. De staking valt dus precies tijdens de drukke kerstperiode.

afgelast
Vakbonden stellen Iberia-staking uit tot na de feestdagen in Spanje
De aangekondigde staking bij de Iberia-grondafhandeling tijdens de kerstperiode is voorlopig van de baan. De vakbonden en Iberia gaan onder bemiddeling van de regering opnieuw in gesprek om het conflict rondom de overdracht van personeel op te lossen.
logo1 1www.spanjevandaag.com

Iberia toont zich enorm teleurgesteld in de wat het noemt onverantwoordelijke stakingsoproep. Het bedrijf stelt continu in gesprek te zijn geweest met de vakbonden om de grootste zorgen van de werknemers weg te nemen na een nieuwe aanbesteding door de Spaanse vliegveldbeheerder AENA. Een staking vlak voor de feestdagen noemt Iberia onverantwoord en zinloos. Het schaadt volgens het bedrijf het recht op familiehereniging en vakantie.

Iberia stelt teleurgesteld vast dat met de stakingsoproep de constructieve dialoog met de vakbonden abrupt tot een einde is gekomen. De afgelopen weken is gezocht naar een haalbare oplossing. Maar de vakbonden lijken voor confronterende acties te hebben gekozen in plaats van verder praten.

Een van de problemen volgens de vakbonden is autohandling. Iberia heeft uitgelegd aan de vakbonden dat autohandling geen levensvatbare oplossing is. Als Iberia zou kiezen voor autohandling, zou het bedrijf met hoge kosten blijven zitten. De oudere werknemers met hogere lonen zouden namelijk bij Iberia blijven. De nieuwe bedrijven die de aanbesteding van AENA hebben gewonnen, zouden wel de jongere werknemers met lagere lonen in dienst nemen. Zij kunnen dus veel concurrerender werken dan Iberia. Dit zou ervoor zorgen dat Iberia in een enorm nadelige positie belandt.

Bovendien zou Iberia door de hoge kosten bij autohandling de winstmarges niet kunnen halen die het aan de aandeelhouders heeft beloofd. Ook zou autohandling betekenen dat Iberia de winnaars van de AENA-aanbesteding en andere internationale luchtvaartmaatschappijen financieel bevoordeelt. Dit gaat rechtstreeks ten koste van de resultaten en groeimogelijkheden van Iberia, wat een bedreiging kan vormen voor alle werknemers bij het bedrijf.

Iberia wijst er tevens op dat het nooit eerder voor autohandling heeft gekozen op luchthavens waar het actief is. Het heeft altijd de voorkeur gegeven aan het inhuren van diensten. Dit vanwege de extreem lage marges en arbeidsintensieve aard van de sector. Om enige winstgevendheid te bereiken is ook volume nodig door diensten aan te bieden aan andere maatschappijen.

Ook benadrukt Iberia dat geen enkel recht van de werknemers in gevaar is. Alle rechten blijven namelijk beschermd onder de cao voor grondafhandelingsdiensten. Alle vakbonden hebben deze ooit ondertekend. Werknemers die op een luchthaven werken die de licentie is verloren, worden volgens Iberia gewoon overgenomen door het nieuwe bedrijf. Ze behouden hun salaris, vakantiedagen, anciënniteit en andere rechten. Er staan dus geen banen op de tocht volgens de maatschappij.

Ga naar de inhoud