Meer dan 400 bruine beren in Spanje maar die zorgen niet overal voor overlast

Meer dan 400 bruine beren in Spanje maar die zorgen niet overal voor overlast
Beeld: via canva.com

Meer dan 400 bruine beren in Spanje maar die zorgen niet overal voor overlast

In de Nederlandse kranten en op de televisie is te zien en te lezen dat de bruine beer in Spanje voor overlast zorgt. Het is waar dat beren op zoek naar eten in dorpen terecht kunnen komen, maar dat dit in heel Spanje overlast veroorzaakt is niet waar. Beren leven namelijk alleen in het noorden van het land, met name in Cantabrië, Asturië, Castilië en León en de Pyreneeën. Laten we eens kijken naar het aantal beren in het land. Onderaan dit artikel staat een link naar een van onze artikelen over wat je moet doen als je oog in oog komt te staan met een bruine beer in Spanje.

Het nieuws dat bruine beren in boomgaarden het fruit van de boom eten en afvalbakken leegroven is niet nieuw. Dat gebeurt eigenlijk al jaren in bepaalde dorpen die midden in de natuur liggen in het noorden van Spanje. Dat heeft hoofdzakelijk te maken met het kleiner worden van het leefgebied door menselijk toedoen zoals ontbossing en landbouw.

Volgens recente schattingen in 2023 van de Fundación Oso Pardo zijn er in Spanje meer dan 370 bruine beren, verspreid over het Cantabrisch gebergte in het noorden van het land en 76 exemplaren in de Pyreneeën. Dit is een kleine populatie vergeleken met andere delen van Europa, waar de bruine beer een veel grotere aanwezigheid heeft.

De bruine beer komt voornamelijk voor in de noordelijke berggebieden van Spanje, in de regio’s Asturië, Cantabrië, Galicië en Castilië en León. en in mindere mate in de provincie Huesca (Aragón) en Lleida (Catalonië) in de Pyreneeën waar het leefgebied gedeeld wordt met Frankrijk en Andorra. Deze gebieden bieden een geschikte habitat voor de bruine beer, met uitgestrekte bossen, bergen en rivieren. De bekendste locatie waar bruine beren kunnen worden gespot in Spanje is het natuurpark Somiedo in Asturië. Hier leven ongeveer 15 tot 20 bruine beren in het wild.

De populatie van de bruine beer in Spanje is helaas nog steeds kwetsbaar en wordt bedreigd door verschillende factoren. De grootste bedreiging is de vernietiging van het leefgebied van de beer door ontbossing, landbouw en infrastructuurontwikkeling. Dit kan de fragmentatie van populaties veroorzaken, waardoor de genetische diversiteit afneemt. Bovendien zijn bruine beren nog steeds het slachtoffer van illegale jacht en stroperij in sommige gebieden.

De Spaanse overheid heeft verschillende maatregelen genomen om de bruine beer te beschermen. In sommige gebieden is het bijvoorbeeld verboden om te jagen op beren, terwijl in andere gebieden strikte regels gelden voor het bouwen van infrastructuur. Bovendien worden er programma’s opgezet om landbouw- en bosbouwactiviteiten te stimuleren die rekening houden met de aanwezigheid van de bruine beer. Het is belangrijk dat deze beschermingsmaatregelen worden voortgezet en verder worden ontwikkeld om de populatie van de bruine beer in Spanje te helpen groeien en gedijen.

beer 1
Hoe reageer je wanneer je oog in oog komt te staan met een beer in Spanje?
Stel je komt in Spanje oog in oog te staan met een beer (oso) wat moet je dan doen om problemen, verwondingen of erger te voorkomen? We geven uitleg.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud