Verlaten narco-onderzeeër ontdekt in rivier in Galicië

Verlaten narco-onderzeeër ontdekt in rivier in Galicië
Beeld: Europa Press / 2019

Verlaten narco-onderzeeër ontdekt in rivier in Galicië

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PONTEVEDRA – Op maandag werd in de ria de Arousa, een grote rivier in Galicië, een onderzeeër gevonden door een visser. De politie ging direct ter plaatse om te kijken of er overlevenden aan boord waren en of er misschien drugs in de boot aanwezig waren. De boot is ondertussen weer boven water gehaald. Het lijkt erop dat dit geen ongewoon iets is voor de drugshandelaren, want in Colombia zijn ook in het afgelopen weekend wel drie van dit soort onderzeeërs ontdekt. 

De onderzoekers sluiten niet uit dat er wel degelijk drugs in de boot aanwezig zijn geweest, hoewel deze leeg gevonden werd. Er is niemand bij de boot aan het werk gezien. Het was wel erg ingewikkeld om de boot weer boven water te krijgen, omdat de omstandigheden in het water en van het weer de boel moeilijker maakten. Het heeft daarom een week geduurd voor de boot boven water gekregen werd.

De onderzeeër heeft volgens de Guardia Civil een lengte van 15 meter. De positie van de boot was bijna verticaal toen hij gevonden werd. Alleen de punt van de boot was te zien. Deze positie maakte het erg moeilijk voor de specialisten om hun onderzoek uit te voeren. 

Men weet nog niet of de boot met opzet is achtergelaten of niet, maar de politie vermoedt dat de boot onderdeel is van een netwerk met de twee moderne zweefvliegtuigen die in februari gestrand waren op de stranden van Ribeira afgelopen februari. Deze twee hadden stevige motoren en brandstof. De hypothese van de onderzoekers is dat de voertuigen verlaten zijn nadat de drugs uit de onderzeeër was gehaald, omdat er moeilijkheden of tegenslagen waren bij het lossen van de drugs.

Het is overigens de derde keer dat een soortgelijke narco-onderzeeër wordt gevonden in Galicië. Dat gebeurde eerder ook al in 2006, met 750 kilo cocaïne aan boord, en in 2019 met 3.000 kilo cocaïne aan boord.

Ga naar de inhoud