Bergdorp en skiresort Panticosa in de Pyreneeën krijgt een van de langste rodelbanen van Spanje

Bergdorp en skiresort Panticosa in de Pyreneeën krijgt een van de langste rodelbanen van Spanje
Beeld: GrandValira / web

Bergdorp en skiresort Panticosa in de Pyreneeën krijgt een van de langste rodelbanen van Spanje

In het hart van de Pyreneeën bevindt zich het pittoreske bergdorpje Panticosa. Dit oord, bekend om zijn skipistes en de veelzijdige outdoor-activiteiten, staat op het punt een nieuwe en opwindende toevoeging te krijgen die het toerisme in de regio naar nieuwe hoogten zal tillen. Het ‘Reusachtige Rodelbaan Project’ belooft een revolutionaire ervaring te bieden, waarbij bezoekers de gelegenheid krijgen om de adembenemende landschappen van de Pyreneeën te verkennen op een unieke en uitdagende manier.

Panticosa vormt samen met het nabijgelegen Formigal het skiresort Formigal-Panticosa. Maar de gemeenteraad van dit dorp weet dat slechts 3 maanden wintersport niet genoeg is om het hele jaar door toeristen naar het pittoreske dorp te lokken. In 2021 werd al een ‘Caminito del Rey’-achtige bergwandeling met metalen wandelpaden geopend en dat werd meteen een succes. Daar komt binnenkort nu ook de ’tobógan gigante’ bij wat een van de langste van Spanje moet worden. Het is niet de langste, want in Andorra kun je de 5,3 km lange Tobotronc-rodelbaan gebruiken.

Het Reusachtige Rodelbaan Project in Panticosa belooft een unieke en opwindende ervaring te bieden voor bezoekers van alle leeftijden. Deze geavanceerde rodelbaan, die zal functioneren op basis van een monorailsysteem, zal zich uitstrekken over een indrukwekkende afstand van bijna drie kilometer, van de skipistes van Panticosa tot aan de parkeerplaatsen van het skiresort. Daarbij wordt gebruikgemaakt van de skiliften om gebruikers van de rodelbaan naar boven te brengen.

Het ontwerp van de rodelbaan is geïnspireerd op de werking van een conventionele achtbaan, maar dan in een natuurlijke omgeving en geschikt voor alle leeftijden. De rodelbaan zal werken op basis van zwaartekracht, waarbij de karretjes door hun eigen gewicht over de rails worden voortbewogen.

Het monorailsysteem vormt de ruggengraat van de rodelbaan. De karretjes zullen hangend onder een enkele rail bewegen, waardoor een onbelemmerd uitzicht op de omringende natuur wordt gegarandeerd. Dit innovatieve systeem minimaliseert de impact op het landschap en biedt tegelijkertijd een veilige en stabiele rit.

Met deze gigantische rodelbaan wil Panticosa zich nadrukkelijk profileren als een jaar-rond toeristische bestemming. Het project is dan ook onderdeel van een bredere strategie om het dorp aantrekkelijker te maken voor bezoekers, ook buiten het winterseizoen.

Ga naar de inhoud