Spanje is de op een na grootste bestemming voor vakantiewoningen in de Europese Unie

Spanje is de op een na grootste bestemming voor vakantiewoningen in de Europese Unie
Beeld: via freepik

Spanje is de op een na grootste bestemming voor vakantiewoningen in de Europese Unie

In de afgelopen jaren is het huren van vakantiewoningen, ook wel bekend als ‘alquileres turísticos’, een steeds populairdere optie geworden voor reizigers die op zoek zijn naar een alternatief voor traditionele hotelaccommodaties. Spanje is een van de landen waar deze trend flink heeft toegeslagen.

In 2023 was Spanje de op een na grootste bestemming voor vakantiewoningen in de Europese Unie, met 20% van de reserveringen die via online platforms werden gemaakt. Het toenemende aanbod van vakantiewoningen heeft echter ook enkele uitdagingen met zich meegebracht, met name op het gebied van huisvesting en regulering.

Volgens de cijfers van het Europese Statistiekbureau Eurostat was Spanje de op een na grootste bestemming voor vakantiewoningen. Frankrijk staat met 25% van alle vakantiewoningen binnen de Europese Unie op een eerste plaats, gevolgd door Spanje met 19,5% van alle vakantiewoningen binnen de EU.

In de top 5 van meest geboekte overnachtingen staan drie Spaanse vermeldingen. De lijst wordt aangevoerd door Adriatisch Kroatië (Jadranska Hrvatska) in Kroatië, gevolgd door Andalusië in Spanje, Provence-Alpes-Côte d’Azur in Frankrijk en dan de regio’s Valencia en Catalonië in Spanje.

Volgens gegevens van het Spaanse Statistiekbureau (INE) telde Spanje in augustus 2023 maar liefst 340.424 vakantiewoningen, een stijging van meer dan 9% vergeleken met het voorgaande jaar. Deze cijfers onderstrepen de groeiende vraag naar deze vorm van accommodatie onder reizigers.

De verdeling van vakantiewoningen over Spanje is echter niet gelijkmatig. De meeste vakantiewoningen zijn geconcentreerd in Andalusië, Valencia en Catalonië, waar respectievelijk 79.065, 58.337 en 52.026 vakantiewoningen te vinden zijn. Deze drie regio’s vertegenwoordigen samen 55,6% van het totale aanbod in Spanje waar 13,3 miljoen mensen hebben overnacht.

Ga naar de inhoud