Muggenvrij genieten van je vakantie in Spanje

Muggenvrij genieten van je vakantie in Spanje
Beeld: via canva.com

Muggenvrij genieten van je vakantie in Spanje

Muggen zijn een onmiskenbaar onderdeel van de Spaanse zomer. Tussen april en oktober zoemen ze vrolijk rond, op zoek naar nietsvermoedende toeristen en locals om te prikken. Hoewel muggenbeten vooral vervelend zijn, kunnen ze ook ziektes overbrengen zoals dengue, zika en chikungunya. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze ongewenste gasten op afstand te houden en te zorgen voor een jeukvrije vakantie.

Voordat we de middelen bekijken die volgens experts helpen tegen muggen, kijken we ook even naar enkele manieren die volgens wetenschappelijk onderzoek niet effectief blijken te zijn.

Veel mensen zweren bij planten als citroengeranium, citroentijm of citronella om muggen op afstand te houden. Helaas tonen onderzoeken aan dat deze methoden weinig tot geen effect hebben, omdat de geuren niet sterk genoeg zijn om muggen af te schrikken. Planten bieden onvoldoende bescherming in een periode van muggen, terwijl citronella kaarsen slechts op zeer korte afstand werken.

Een andere veel voorkomende “tip” is om koffiedik over het terrein te verspreiden om muggen te weren. Ook hiervoor is geen wetenschappelijk bewijs. Koffiedik heeft geen inherente insectwerende eigenschappen en de geur is niet sterk genoeg om muggen af te schrikken. Het heeft ook geen effect op de broedplaatsen van muggen.

Elektrische of elektronische “ruimteverdrijvers” zijn niet bewezen effectief tegen muggen, hoewel veel mensen ze gebruiken. De geluids- of ultrasone signalen hebben geen invloed op muggen en de insecten worden niet afgeschrikt door deze apparaten omdat ze geen fysieke barrière of afwerende werking bieden.

De werking van muggen afstotende armbanden is zeer beperkt. Het beperkte oppervlak van de armband beperkt de actieradius tot iets meer dan vier centimeter. Daarom is het soort afweermiddel dat ze bij zich hebben niet relevant.

Er is ook geen bewezen effectiviteit van ultraviolette elektrische lampen en andere lampen, omdat muggen niet worden aangetrokken door licht, maar door CO 2 uit de ademhaling en stoffen die door de huid vrijkomen.

1. Insectenwerende middelen

Een van de meest voorkomende manieren om muggen af te weren is het gebruik van insectenwerende middelen die DEET, Picaridine of IR3535 bevatten. Deze ingrediënten zijn effectief in het afweren van muggen en andere bijtende insecten.

  • DEET: Dit is een van de effectiefste en langdurige middelen. Het is verkrijgbaar in verschillende concentraties, maar voor gebruik in Spanje wordt een concentratie van 20-30% aanbevolen.
  • Picaridine: Dit is een alternatief voor DEET en is even effectief, maar heeft een minder sterke geur en is vriendelijker voor de huid.
  • IR3535: Dit is een natuurlijker alternatief en is geschikt voor mensen met een gevoelige huid of voor kinderen.

Enkele bekende merken in Spanje die werken zijn Autan, Relec en Isdin. Dit zijn echter ook de duurste oplossingen die echter wel effectief zijn volgens de Spaanse consumentenbond. Er zijn veel andere merken die of wel of niet effectief zijn.

2. Kleding

Het dragen van de juiste kleding kan ook helpen om muggenbeten te voorkomen. Kies voor lichtgekleurde, lange mouwen en lange broeken, vooral tijdens de schemering en zonsopgang wanneer muggen het actiefst zijn. Er zijn ook kledingstukken verkrijgbaar die zijn geïmpregneerd met insectenwerende middelen zoals permethrine.

3. Muggennetten

Vooral in gebieden met veel muggen, zoals aan de kust of nabij wateren, zijn muggennetten essentieel. Hang een muskietennet over je bed om te voorkomen dat muggen je tijdens je slaap bijten. Zorg ervoor dat het net goed sluit en geen gaten heeft.

4. Essentiële oliën

Voor mensen die op zoek zijn naar een natuurlijke oplossing, kunnen essentiële oliën zoals citronella, eucalyptus, lavendel en tea tree olie effectief zijn. Deze oliën kunnen rechtstreeks op de huid worden aangebracht of in een verdamper worden gebruikt om muggen af te weren. Let er wel op dat sommige mensen gevoelig kunnen zijn voor essentiële oliën, dus het is belangrijk om eerst een klein testgebied op de huid te proberen.

5. Watermanagement

Muggen leggen hun eieren in stilstaand water, dus het is belangrijk om stilstaand water rond je huis te minimaliseren. Zorg ervoor dat er geen water ophoopt in bloempotten, emmers, vogelbaden of andere containers.

6. tocht via ventilatoren

Gebruik ventilatoren om muggen weg te blazen. Muggen zijn zwakke vliegers en een ventilator kan voorkomen dat ze op je landen. Muggen houden daarnaast niet van tocht, dus als je dat kunt creëren in de ruimte waar je geen muggen wilt hebben dan zal dat zeker effectief zijn.

muggen
De dreiging van gevaarlijke muggen deze zomer in Spanje
Spanje staat voor een aanzienlijke uitdaging met de toenemende aanwezigheid van gevaarlijke muggensoorten en de verhoogde muggenoverlast tijdens de zomermaanden. Deze kleine insecten kunnen gevaarlijke ziektes overbrengen en dus wordt er door een consumentenbond over gewaarschuwd.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud