Koningen van Spanje en Nederland en groene waterstofcorridor project

Koningen van Spanje en Nederland en groene waterstofcorridor project
Beeld: Casa de S.M. el Rey / web

Koningen van Spanje en Nederland en groene waterstofcorridor project

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Felipe VI van Spanje en Willem-Alexander van Nederland, de vorsten van de twee landen, hebben hun steun uitgesproken voor een project dat tot doel heeft de eerste groene waterstofcorridor in Europa op te zetten. Deze corridor, die de haven van Algeciras in het zuiden met de haven van Rotterdam in het noorden verbindt, wordt gezien als een cruciale stap in de richting van de decarbonisatie van Europa en het streven naar energieonafhankelijkheid. 

Beide koningen waren aanwezig bij een ceremonie in de haven van Algeciras (Cadiz), waar vooraanstaande bedrijven betrokken bij het project hun handtekening zetten onder de overeenkomsten die de realisatie ervan zullen bevorderen. Onder deze bedrijven bevinden zich Cepsa, en de Europese multinationals Yara en Gasunie.

Dankzij de samenwerking met deze bedrijven zal de in Andalusië vervaardigde groene waterstof zijn weg vinden naar de haven in Nederland. Vervolgens kan het via leidingen worden verspreid naar industriële zones in het midden en noorden van Europa. De koningen hebben zich ingelicht over het project en hebben geposeerd voor een foto naast een van de schepen die een rol zullen spelen in deze waterstofcorridor.

De brandstof die Cepsa van plan is te produceren in de Andalusische ‘Valle Andaluz del Hidrógeno Verde’, zal vanuit de haven van Algeciras worden vervoerd. De productie van deze brandstof vindt plaats in hun twee faciliteiten, gelegen in Palos de la Frontera (Huelva) en San Roque (Cadiz).

Dit betreft het meest omvangrijke groene waterstofproject dat tot nu toe in Europa is geïntroduceerd. Met een investering van 3 miljard euro zal het project leiden tot de creatie van 10.000 banen en heeft het een jaarlijkse productiecapaciteit van 300.000 ton groene waterstof. Hiermee wordt de uitstoot van 6 miljoen ton CO2 vermeden.

Het bedrijf, dat momenteel werkt aan de fundamentele engineering van de projecten en de vergunningen regelt, heeft plannen om de productie in 2026 op te starten in hun energiepark in Palos de la Frontera (Huelva), dat voornamelijk gericht is op de lokale behoeften. Daarnaast is de start van de productie in San Roque (Cadiz) gepland voor 2027.

Cepsa heeft plannen om in dit tweede productiecentrum de grootste groene ammoniakfabriek van Europa op te zetten. De fabriek zal een jaarlijkse productiecapaciteit van 750.000 ton hebben. Het project, dat een investering van 1 miljard euro vereist, zal leiden tot de creatie van 3.300 banen, variërend van directe en indirecte functies tot afgeleide functies.

Ga naar de inhoud