Virtuele batterijen als alternatief voor echte batterijen met zonnepanelen

Virtuele batterijen als alternatief voor echte batterijen met zonnepanelen
Beeld: via canva.com

Virtuele batterijen als alternatief voor echte batterijen met zonnepanelen

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Virtuele batterijen, in combinatie met zonnepanelen, verwijzen doorgaans naar een energiebeheersysteem dat overtollige zonne-energie opslaat voor later gebruik zonder de noodzaak van fysieke energieopslagapparaten, zoals traditionele batterijen. In plaats daarvan maakt het gebruik van het energienet als een soort ‘batterij’.

Dit wordt meestal bereikt door een proces genaamd netmetering. Wanneer zonnepanelen meer elektriciteit produceren dan het huis verbruikt, wordt de overtollige elektriciteit teruggevoerd naar het elektriciteitsnet. Het huishouden krijgt dan credits voor de energie die het aan het net levert. Wanneer het huis meer elektriciteit nodig heeft dan de zonnepanelen kunnen leveren (bijvoorbeeld ’s nachts of op zeer bewolkte dagen), kan het huis de energie die het aan het net heeft geleverd, ’terugtrekken’ via de virtuele batterij.

Het is belangrijk op te merken dat de beschikbaarheid en het beleid van netmetering sterk afhangen van de specifieke regels en voorschriften van de betreffende regio of het betreffende energiebedrijf in Spanje. Over het algemeen wordt er nog maar weinig gebruikgemaakt van deze ‘baterías virtuales’ en zijn er weinig energiebedrijven die deze optie bieden aan de klanten.

Over het algemeen is het concept van een virtuele batterij een manier om de productie en het verbruik van zonne-energie te balanceren en om de afhankelijkheid van de energieopslag op locatie te verminderen. Daarnaast is het een veel goedkopere optie dan de echte batterijen die prijzen hebben tussen de 4.000 en 12.000 euro, afhankelijk van de opslagcapaciteit.

Het is dus belangrijk om te begrijpen dat, ondanks de term ‘batterij’, we hier niet spreken over een apparaat dat energie opslaat. In plaats daarvan gaat het om een product dat een extra stap biedt in het compenseren van energieoverschotten. Dit werkt als een soort ‘spaarvarken’ of ‘virtuele portemonnee’ waarin de waarde van de gegenereerde overschotten, die aan het net zijn geleverd en gewaardeerd tegen een door de energieleverancier vastgestelde prijs, wordt opgeslagen. Dus, in tegenstelling tot wat de naam suggereert, slaan deze ‘batterijen’ geen kilowatturen op, maar eerder euro’s.

Aanbieders Spanje

De volgende energiebedrijven in Spanje bieden de service van virtuele batterijen aan hun klanten. Voor meer informatie dien je de websites van deze bedrijven bezoeken met als zoekwoord ‘batería virtual’:

  • Iberdrola
  • Feníe Energía
  • Nexus Energía
  • Alterna Energía
  • Factor Energía
  • Holaluz
  • Xenera
  • EDP
Ga naar de inhoud