Energie op afstand: “Ik woon in Aragón, maar mijn zonnepanelen staan in Murcia”

Energie op afstand: ‘Ik woon in Aragón, maar mijn zonnepanelen staan in Murcia’
Beeld: Comunidad Solar / web

Energie op afstand: “Ik woon in Aragón, maar mijn zonnepanelen staan in Murcia”

Vijf maanden geleden ontdekten David Torralba en zijn familie een nieuwe vorm van energie die hun leven veranderde. In Aragón is het in opmars. Mensen hebben niet altijd plaats voor zonnepanelen, dus plaatsen ze elders in Spanje en leven ze zo toch van hun eigen energie. Misschien wel de oplossing voor jouw tweede verblijf of appartementje aan de Spaanse kust?

Door de instabiele energieprijzen, vooral te wijten aan de moeilijke economische en geopolitieke tijden, is de zelfvoorzienendheid weer terug van nooit weggeweest. Vaak brengt dat echter twee problemen mee. De kosten van installatie zijn hoog en mensen hebben niet altijd plaats voor zonnepanelen.

David Torralba is 43 en woont met zijn vrouw en kinderen op een appartementje in Huesca. Vijf maanden geleden werd hij gebruiker bij Comunidad Solar (zonne-gemeenschap). Een van de vele bedrijven in Spanje die zelfvoorzienendheid op afstand aanbieden. Zijn energie komt van drie panelen in het Zuidelijke Murcia en een hydraulische turbine in Palencia. 

Concreet sluit de gebruiker een contract af voor een ‘energetische mix’. Het gaat om een zonnepaneel van 540 Watt en een turbine van 100 Watt. David betaalde daar 1141 euro voor en is gedurende dertig jaar eigenaar van de installatie. Al die tijd krijgt hij daarvoor gratis energie van het netwerk. Het bedrijf bestudeerde daarvoor David’s verbruik en bood hem het juiste pakket aan. In totaal investeerde hij 3400 euro, een bedrag dat hij op tien jaar terugverdiend zal hebben.

Wekt de installatie van David toch meer stroom dan hij nodig heeft, dan wordt die waarde in een virtuele portemonnee opgeslagen. Met dat geld worden toekomstige facturen betaald. Zo spaart David in de zomer vast krediet op om de winter mee door te komen. David merkte meteen een daling van 70% in zijn elektriciteitsrekening. Ondanks de grote initiële investering, is hij dus overtuigd dat dit een goede gok was naar de toekomst toe.

balkon
Zonnepanelen op balkons is de oplossing voor eigenaren van appartementen in Spanje
Woon je in een appartementencomplex in Spanje? Denk dan eens aan zonnepanelen op de balkons die collectief zelfverbruik van zonne-energie eindelijk mogelijk maken voor bewoners van appartementencomplexen in het zonovergoten Spanje.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud