“Playas sin humo” ofwel roken niet toegestaan op het strand in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

“Playas sin humo” ofwel roken niet toegestaan op het strand in Spanje

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er zijn in Spanje steeds meer kustgemeenten die kiezen voor stranden zonder rook ofwel waar het roken niet meer is toegestaan. Elke keer als een sigaret op een strand wordt aangemaakt dan moeten de omliggende mensen daarvan “meegenieten” waardoor de gezondheid van meerdere mensen waaronder ook kinderen in gevaar komt. Daarnaast kan men zonder sigaretten ook het aantal achtergebleven peuken op de stranden verminderen.

In Spanje werd het eerste rookvrije strand in 2012 in het Galicische Baiona geopend waarna er tientallen volgden in de deelstaat in noordwest Spanje en er nu 45 gemeenten zijn met 79 “playas sin humo”. In 2016 werd het netwerk “Red Gallega de Playas sin Humo” gecreëerd.

Lloret de Mar

Ook in Catalonië komen er steeds meer stranden zonder sigaretten bij zoals aan de Costa Brava (Gerona) waar de gemeente Sant Feliu de Guixols de eerste was met een rookvrij strand en het roken op het strand van l’Escala ook wordt afgeraden. Daar is nu het strand van de populaire badplaats Lloret de Mar bijgekomen.

De gemeente Lloret de Mar aan de Costa Brava is sinds kort begonnen met hun rookvrije strand en daar lopen “agentes civicos” ofwel civiele agenten rond om de strandgangers erop te attenderen dat het om een rookvrij strand gaat.

Op borden en vlaggen is daarnaast te zien dat het om een “zona sin humo” gaat. Op de andere stranden worden daarnaast ook plastic asbakken verspreid om te voorkomen dat de peuken in het zand worden begraven of in de zee belanden.

Andere stranden

Op de Canarische Eilanden is bekend dat het strand van Mogan op Gran Canaria rookvrij is en op Ibiza de stranden Playa de Talamanca en Santa Eulàlia. In Andalusië weten we dat het strand van Motril (Granada) het eerste strand van deze deelstaat is waar niet gerookt mag worden.

Op de stranden van Mogan (Gran Canaria) na worden rokers op alle andere stranden niet bekeurd en op de bon geslingerd als ze wel roken. Er is dus niet echt sprake van een verbod wat strafbaar is maar meer van een aanbeveling zonder sanctie.

Gevraagd wordt dat de aanwezigen op de rookvrije stranden meewerken om niet te roken, er zijn immers genoeg andere stranden waar wel zonder problemen gerookt kan en mag worden.

Peuken

Elke dag worden er in Spanje zo’n 90 miljoen sigaretten gerookt wat neerkomt op 32,8 miljard sigaretten op jaarbasis waarvan zo’n 15% op de stranden gerookt wordt. Een groot deel van de peuken blijft helaas ook achter op het strand omdat men deze of gewoon achterlaat of begraaft in het zand.

Naast dat er op die manier steeds meer afval bijkomt op de stranden zijn peuken ook niet echt milieuvriendelijk vanwege de filters waarin o.a. aceton, ammoniak en naftaleen verwerkt zitten.

Sigarettenpeuken worden ook door de golven meegenomen de zee in waar de kans groot is dat vissen de peuken binnenkrijgen waardoor de peuken net zo’n groot probleem zijn voor het zeeleven als plastic.

Ga naar de inhoud