skip to Main Content
“Playas sin humo” ofwel roken niet toegestaan op het strand in Spanje
Archieffoto

“Playas sin humo” ofwel roken niet toegestaan op het strand in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

“Playas sin humo” ofwel roken niet toegestaan op het strand in Spanje

Archieffoto

MADRID – Er zijn in Spanje steeds meer kustgemeenten die kiezen voor stranden zonder rook ofwel waar het roken niet meer is toegestaan. Elke keer als een sigaret op een strand wordt aangemaakt dan moeten de omliggende mensen daarvan “meegenieten” waardoor de gezondheid van meerdere mensen waaronder ook kinderen in gevaar komt. Daarnaast kan men zonder sigaretten ook het aantal achtergebleven peuken op de stranden verminderen.

In Spanje werd het eerste rookvrije strand in 2012 in het Galicische Baiona geopend waarna er tientallen volgden in de deelstaat in noordwest Spanje en er nu 45 gemeenten zijn met 79 “playas sin humo”. In 2016 werd het netwerk “Red Gallega de Playas sin Humo” gecreëerd.

Lloret de Mar

Ook in Catalonië komen er steeds meer stranden zonder sigaretten bij zoals aan de Costa Brava (Gerona) waar de gemeente Sant Feliu de Guixols de eerste was met een rookvrij strand en het roken op het strand van l’Escala ook wordt afgeraden. Daar is nu het strand van de populaire badplaats Lloret de Mar bijgekomen.

De gemeente Lloret de Mar aan de Costa Brava is sinds kort begonnen met hun rookvrije strand en daar lopen “agentes civicos” ofwel civiele agenten rond om de strandgangers erop te attenderen dat het om een rookvrij strand gaat.

Op borden en vlaggen is daarnaast te zien dat het om een “zona sin humo” gaat. Op de andere stranden worden daarnaast ook plastic asbakken verspreid om te voorkomen dat de peuken in het zand worden begraven of in de zee belanden.

Andere stranden

Op de Canarische Eilanden is bekend dat het strand van Mogan op Gran Canaria rookvrij is en op Ibiza de stranden Playa de Talamanca en Santa Eulàlia. In Andalusië weten we dat het strand van Motril (Granada) het eerste strand van deze deelstaat is waar niet gerookt mag worden.

Op de stranden van Mogan (Gran Canaria) na worden rokers op alle andere stranden niet bekeurd en op de bon geslingerd als ze wel roken. Er is dus niet echt sprake van een verbod wat strafbaar is maar meer van een aanbeveling zonder sanctie.

Gevraagd wordt dat de aanwezigen op de rookvrije stranden meewerken om niet te roken, er zijn immers genoeg andere stranden waar wel zonder problemen gerookt kan en mag worden.

Peuken

Elke dag worden er in Spanje zo’n 90 miljoen sigaretten gerookt wat neerkomt op 32,8 miljard sigaretten op jaarbasis waarvan zo’n 15% op de stranden gerookt wordt. Een groot deel van de peuken blijft helaas ook achter op het strand omdat men deze of gewoon achterlaat of begraaft in het zand.

Naast dat er op die manier steeds meer afval bijkomt op de stranden zijn peuken ook niet echt milieuvriendelijk vanwege de filters waarin o.a. aceton, ammoniak en naftaleen verwerkt zitten.

Sigarettenpeuken worden ook door de golven meegenomen de zee in waar de kans groot is dat vissen de peuken binnenkrijgen waardoor de peuken net zo’n groot probleem zijn voor het zeeleven als plastic.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 42 reacties
 1. Vind het wel een mooi artikel.
  Volgens mij is het nergens voor nodig dat de rokers en niet-rokers zo tegen elkaar te keer gaan, maar goed.
  Er zijn dus stranden waarop men niet mag roken en er zijn stranden waar dit wel mag, dus als roker en niet-roker heb je dus keuzes. Je kan als roker dus niet op een strand gaan zitten waar je niet mag roken, maar er blijven dan nog zat andere stranden over.
  Of het op termijn zo zal zijn dat je nergens op het strand meer mag roken, geen idee, alleen de controle daarop lijkt me al onmogelijk. Maar zo lang je dus nog kan kiezen, kan je als roker dus naar een strand waar je wel mag roken, ga daarheen en de niet-rokers die zich storen aan de rook van anderen, gaan dus naar een strand waar er niet gerookt mag worden. Probleem opgelost, mits men de regels natuurlijk volgt.
  En over de enorme extra afval berg die de peuken geven, laten we vaststellen dat men op de stranden alles maar laat liggen na een dagje strand, die peuken alleen zijn niet het probleem, al is het natuurlijk bezopen dat mensen die niet even netjes weg kunnen gooien. Als je zo nodig moet roken, neem dan ook je verantwoordelijkheid en ruim je peuken netjes op. Net als mensen in algemene in op het strand wel wat netter zouden mogen zijn, rommel opruimen of meenemen en ergens in een vuilnisbak weggooien, is dat nou teveel gevraagd?

 2. Als niet-roker stoort mij het meest het asociale gedrag van de rokers. Overal hun peuken en de lege pakjes weggooien, asbakken uitkloppen naast de auto, roken boven de kinder- en wandelwagen en tegenwoordig ook massaal op alle afgeschermde terrassen. Tot voor enkele jaren kon je lekker buiten zitten en iets drinken en eten maar nu moet je naar binnen. Overigens inderdaad niet zo slecht in toeristenplaatsen als er 100den auto’s langs je terras rijden of nog erger minutenlang parkeren met draaiende motor. Vervuiling is er overal maar door sociaal te zijn kan het wel heel wat minder. Hier is het schoon in de winter maar nu lijkt het wel een vuilnisbelt de gemeente kan er niet tegenop werken.

 3. Zowat 15 jaar geleden ben ik gestopt met roken (+/- 40 stuks per dag). Rokende mensen in mijn nabijheid storen me absoluut niet. Eerder integendeel. Misschien ben ik dan toch niet zo’n dwarsligger als sommigen hier willen doen geloven. 🙂

  1. Beste Miel, jij bent van roker naar mee-roker gegaan.
   Jij ervaart dus niet welke keus vele andere personen maken door zich zoveel mogelijk van deze stinkende verslaving te distantiëren en daarmee minder risico lopen weer terug te vallen in hun evt. oude rookgedrag. Daarbij maken zij een bewustere keuze tegen het inademen van tabaksrook en krijgen daardoor meer besef van wat een rookvrij leven inhoud.

 4. Als ik sommige reacties hier lees zijn niet-rokers onverdraagzaam tegenover rokers. Dus de associale rokers mogen door hun verslaving de niet-rokers kanker geven? Het is bewezen dat men van passief meeroken ook kanker kan krijgen.
  En niet-rokers kunnen het niet vermijden om deze vuile kankerverwekkende stank te ontwijken!
  Het wordt tijd dat rokers nóg meer geconfronteerd worden met hun verslaving. Rokers zouden enkel nog mogen roken bij hun thuis in een aparte rookkamer om te voorkomen dat de andere familieleden of bezoek kanker krijgen.

  1. Van verzuring kan je ook kanker krijgen hoor, Jopke.
   Voor het in het verkeerde keelgat schiet: ik ben zelf een niet roker maar stigmatiseer de mensen niet. En ja: het is asociaal, met 1 ‘s’.

   1. Heeft niets met verzuring te maken, wél met etiquette. Mijn vader was een mijnwerker. In zijn laatste jaren had hij nog 1/10 van 1 long over (87% invalide). Als we op restaurant waren en we vroegen aan de omstaanders om voor die reden de sigaret te doven kregen we meestal vuile blikken en de raad om maar ergens anders te gaan zitten. Nu wordt het stilaan andersom, nu kunnen de rokers vertrekken. Zo zit dat. En inderdaad is asociaal met 1 s. Sorry voor de typefout, dat heb je snel met een ipad. En Dimitri: die typefout: is dat ook verzuring vanwege jou?

    1. Te lezen aan jouw eerdere reactie Anja: typische reactie van een rookster. Hopelijk krijg jij geen kanker zoals je anderen het wel hebt gegeven.

   2. Dimitri,
    Ik sluit niets uit.
    Mag ik vragen,……….aanhanger van de tabaksindustrie???
    Ga er maar vanuit dat die overal mee discussiëren.

 5. Wauw, nog veel rokers onder de reactie klanten. Veel van hen vinden dat iedereen een zeurpiet is als men last van sigarettenrook heeft.
  Ik vind het asociaal gedrag te roken in de buurt ofwel dichtbij andere mensen die de rook inademen, op terras, markten, zelfs buiten roken naast in-gescand uitgang van ziekenhuizen. Gooien peuken en lege pakjes sigaretten overal neer. ASOCIALEN ZIJN ROKERS !!!!

 6. Wat een gezeur toch weer over dat roken. Ik stoor mij al jaren aan die verslaafde,lallende alcoholfiguren. Om nog maar te zwijgen over dat coma zuipen,van zowel de jeugd als de zogenaamde volwassenen. Denk eens in wat dat kost en de problemen die dat opleveren,kapotte levers en erger. Maar nee lekker katten op de rokers. En de zogenaamde gezelligheids drinkers,die al voor 12 uur in demorgen beginnen,maar niet alcoholverslaafd zijn. Ik stap liever in een auto dan dat ik bij zo n zuipende figuur instap. Bahhhh

  1. Roken goedpraten door te stellen dat andere zaken ook slecht zijn is een heel zwakke slechte smoes die niet opgaat. Roken is een zware verslaving met veelal een vroegtijdige kankerverwekkende dood en waar ook nog veel andere mensen last van hebben en ziek door worden.
   Je helpt de mens achter de verslaafde het beste door een totaal rookverbod. De beste oplossing voor alle rokers en voor alle niet-rokers.

   1. Jan Bergfeld,
    Bedankt voor je goede inzet en goed onderbouwde reacties. Jij bent mijn opvolger.
    Afz. Een van de grondleggers van de antirook lobby die mede door grote inzet in deze strijd gezondheidsproblemen heeft opgelopen en flink gas heeft moeten terugnemen.

  2. Bravo Rob. Ik rook trouwens niet en ben ook geen alcoholiste.
   De niet-rokers hebben een rookvrije ruimte afgedwongen dus moeten ze daar ´s zomers ook maar gebruik van maken.

 7. Laat iedereen toch nog eens een beetje doen waar hij of zij zin in heeft. Wat een zielig gedoe allemaal. Verdraagzaamheid is ver te zoeken tegenwoordig. Ik ben een misofonist en ik kan niet tegen etende mensen dus als ik op een terras kom moet iedereen stilzitten en zeker niet eten noch drinken, niet roepen maar ook niet fluisteren, ook niet met papier knisperen of repetitieve geluiden of bewegingen maken en liefst de muziek zo hard dat die alle andere geluiden overstemt. Ik heb gewoon geleerd dat ik mij op iets anders moet focussen anders hebben de mensen rond mij geen leven meer … en ik ook niet want het doet pijn tot in mijn ruggenmerg. Dus als jullie je nog eens ergeren : focus op iets anders en laat de mensen van hun leven genieten. Prettige dag verder ‘’’

  1. Roken is een dodelijke verslaving en het tegenovergestelde van vrijheid en “een beetje doen waar hij of zij zin in heeft” en al helemaal het tegenovergestelde van “laat de mensen van hun leven genieten”.
   Roken is een persoonlijke en maatschappelijke ramp wat we volledig moeten verbieden en uitbannen.

  2. Diske
   Hoe zou jij het vinden wanneer ik op net zoveel plaatsen als waar gerookt wordt jou met een stinkende rotte vis zou achtervolgen?

 8. Tsja mij stoort het niet, je ruikt wel eens wat rook, maar laten we niet overdrijven. Leven en laten leven. En mijn kinderen gaan ook niet dood van een keer een rookwolk, het verkeer vormt een veel groter probleem met zijn smog. Wel is er de vervuiling van alle peuken.
  Maar laten we niet zo ‘Amerikaans’ worden in alles.

  1. Er sterven veel meer kinderen door rokende ouders dan door mishandeling, over “Leven en laten leven” gesproken. Je beseft volgens mij niet dat er door roken jaarlijks 7 miljoen sterven en ook nog enkele honderden duizenden door ongewenst meeroken.
   Roken moeten we zo snel mogelijk verbieden en uitbannen.

 9. Wanneer gaan de verstokte rokers eens begrijpen dat ze enorm hinderend zijn voor hun omgeving? Daarbij spelen ze met hun gezondheid én die van hun omgeving !

 10. Als iedereen rekening met elkaar hield was er niets aan de han

  We hebben vrienden die in banidorm in het zelfde apartement gebouw zitten,als hij van apartement naar beneden en hij heefi binnen al een sigaret aan zo op gang als in lift meerder malen ik heb COPD.Ik heb geen hekel aan rokers maar wel als ze a-sociaal doen
  Heb zelf 59 jaar gerookt maar gestopt 5 jaar geleden.Als hij in Januar 2019 weer doet
  kap ik met hem

  ik stop er mee gebouw is Gemelos 2 in Benidorm

  Grt John

 11. Zorg anders voor speciale zakjes of zo(geen plastik) , waarin men de peuken kan doen en na het bezoek aan de playa in de prullenbak gooit. Maar helemaal niet roken is natuurlijk béter.

 12. Roken is ongezond voor alles en iedereen, teveel alcohol ook,gedwongen oplossingen werken moeizaam.
  De mensen stimuleren in een gezonde levensstijl is een optie.

 13. Helemaal mee eens. En hetzelfde geldt op een terras. Zit je net lekker te eten, steekt er weer iemand zo’n smerige peuk op. Natuurlijk komt de rook altijd mijn kant op. Dus ook graag zsm een rookverbod op terrrassen.

  1. Hallo Rob,
   Helemaal met je eens. Op terrassen bij leuke tentjes aan het strand worden mijn vrouw en ik ook altijd omringd door rokers die vaak de ene sigaret met de andere aansteken en dan vaak de rook ook nog ongegeneerd naar je toe blazen. Wij zouden het geweldig vinden als de terrassen ook Sin Humo worden. Daarmee wordt het een stuk gezonder en veel leuker.

  2. Je moet Benedicte Ficq inschakelen, eerst mocht men niet binnen meer roken nu ook al niet meer op het terras, ik vind zatte mensen die op een terras zitten lallen veel erger, maar ja daar is nog geen advocaat voor gevonden.

   1. Als de zatte mensen je zo storen, huur je zelf toch een advocaat in om dat tegen te gaan?
    Doe je dat niet, moet je ook niet mekkeren over het feit dst anderen dat wel hebben gedaan om een rookverbod te krijgen.

  3. Waar is de tolerantie gebleven? Ga je ook lopen zeiken als er iemand met een overheersende “Douglas geur” naast je komt zitten, zodat je het aroma van je eten niet meer ruikt? Of iemand met een alcoholgeur naast je of een overheersende zweetgeur van iemand. Een parfumvrij terras is ook niet verkeerd toch? Kom op zeg. Doe even normaal en laat iedereen genieten van datgene waar hij ” verslaafd” aan is.

   1. Prima betoog! De kindjes zullen u dankbaar zijn als ze longkaker krijgen omdat ze willens nillens hebben moeten meeroken!

   2. Je weet niet waar je het over hebt. Roken en meeroken is kankerverwekkend en dodelijk. Hoe kan je dat nu met parfum vergelijken?
    “Genieten van een dodelijke verslaving?”, dat kan alleen maar cynisch bedoeld zijn.

   3. Dus elke alcoholist, rookverslaafde, drugsverslaafde etc etc vind jij prima Anja?
    Wat kost dat de maatschappij wel niet per jaar? Ons allen dus. Door alles maar toe te staan zouden er nog bergen verslaafden bij komen heh. Dat vind jij prima dus???

  4. Ja ja, die Rob en Wim, lekker bezig.
   Doe dan ook maar meteen het hele centrum van iedere kustplaats autovrij maken.
   Ben je net lekker aan het kuieren, komt er weer zo’n stinkbak voorbij.
   Druk maken over peuken op het strand, al dan niet terecht, maar over al dat zwerfvuil dat je omringt langs de wegen en zelfs in de natuur, hoor je niemand.
   Plaatsen als Altea, Javea en Moraira en nog veel meer populaire kustgemeenten zijn gewoonweg gevaarlijk geworden voor iedere jogger en/of wandelaar door al die duizenden auto’s die daar de hele dag tot diep in de nacht af en aan rijden, wat een stinkzooi. Ik wil niet weten hoeveel fijnstof en andere kwalijke dampen daar worden uitgestoten. Het is gewoon pure onzin om aan te nemen dat een “rookvrij” terras gezonder voor je is, zolang al dat verkeer aan je tafel voorbij dendert, lekker zo’n diesel-steakje. Pak de problemen eens aan die er écht toe doen en stop met dat kleinzielige zeuren over dat peukje hier en daar waarvan de geur af en toe waargenomen wordt door een anti-rokers neus, lekker belangrijk. Ik zou graag een zeurpietenvrij terras willen hebben, lijkt me héérlijk, afgezien van al die auto’s dan.

   1. Zwak om een verslaving goed te praten door het te vergelijken met andere ook slechte dingen. Er sterven in Nederland jaarlijks 20.000 rokers aan hun verslaving en ook nog enkele duizenden niet-rokers door ongewenst meeroken. Roken is de grootste moordenaar aller tijden.

   2. Het onderwerp van Juan heeft eigenlijk niets met dit artikel temaken maar hij heeft wel een punt: fijnstof vanwege uitlaatgassen is ook een “stille killer”. Maar er moet ergens begonnen worden. Door rokers te weren bvb. Om even verder te gaan met Juan zijn vergelijking: de maatschappij is reeds begonnen met LEZ-zones in sommige steden (Low Emission Zone) + het sensibiliseren van aanschaf van een elektrisch vervoermiddel.

   3. Juan Antonio,
    Allerlei andere zaken erbij halen waar we volgens jou nooit iets over horen.
    Ik denk dat je wat beter moet opletten maar goed dat jij er over begint.
    Wat houd je tegen om daar wat aan te gaan doen. Als jij nou die kar gaat trekken doen anderen de tabaksproblematiek, beetje verdelen met elkaar.
    Of ben jij zelf misschien zelf één van de tabakslobbyisten, wat denk je, die zitten hier wsch. ook wel te reageren.

 14. Ik vond dat eerst nogal overdreven, roken op zo’n groot strand en het waait altijd wel, hoe kan je daar nou last van hebben. Totdat ik van de week zelf onder een parasol zat te lezen en te schrijven en twee mensen verderop filtersigaretten aanstaken. De wind stond mijn kant op, hoe kon ik van te voren weten waar te gaan zitten? Afschuwelijk! En niet te vermijden. Heel goed, dat terugdringen, op naar een rookvrije generatie!

  1. In Spanje wordt giga veel gerookt, net als in de rest van Zuid Europa, vooral ook in Griekenland en Turkije.
   Van mijn Spaanse vrienden ken ik slechts 6 mensen die niet roken…..

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken