skip to Main Content
Levende walvis gevonden op de rotsen bij de kust in Asturië
Facebook

Levende walvis gevonden op de rotsen bij de kust in Asturië

OVIEDO – Woensdagmorgen rond 10.30 uur heeft een wandelaar een 16 meter lange nog levende walvis gevonden. Dat gebeurde in de Cala del Figo dichtbij het gehucht Salave in Asturië, dichtbij de grens met Galicië. Het gaat om middelgroot exemplaar van de Gewone Vinvis die in het Spaans de naam Rorcual Común heeft.

Deze walvissoort kan lengtes bereiken van meer dan 25 meter maar in dit geval gaat het om een exemplaar van 16 meter. Volgens de coördinator van het Estudio y la Protección de las Especies Marinas (Cepesma) is het de eerste keer in 25 jaar tijd dat een Gewone Vinvis van deze karakteristieken aanspoelt op een strand in Asturië.

Rond 10.30 uur kreeg 112 een melding binnen van de vondst van de walvis die op dat moment nog leefde maar zich in een moeilijk toegankelijk gebied tussen de rotsen bevond in de Cala de Figo. Uiteindelijk stierf de walvis rond 13 uur.

Het onderzoeksteam van de Estudio y la Protección de las Especies Marinas wil zo snel mogelijk het lichaam van de dode walvis bergen om te onderzoeken wat de doodsoorzaak was en waarom de walvis op de rotsen terecht is gekomen.

Er zwemmen rondom Spanje in zowel de Middellandse Zee als de Atlantische Oceaan walvissen die vaak levend en al zwemmend in de zee gezien worden maar ook dood of nog levend gevonden worden op stranden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Ze zeggen dat de Spanjaarden 30 jaar achter leven dan in Nederland en Belgie, volgens mij is dat veel langer. Wij moeten al jaren ons afval sorteren en word plastic gerecycleerd. Als je afval op straat gooit krijg je een boete.
  In Spanje gooien ze het afval liever op straat of naast de
  Container ipv erin. Op sommige plaatsen hebben ze nu ook verschillende afvalbakken om te sorteren, wanneer gaat dat ingeburgerd zijn?
  Wat denk je een walvis redden, teveel moeite, trouwens Spanjaarden zijn geen dieren liefhebbers, kijk naar de overbevolkte asielen en de afgedankte windhonden.

 2. Typisch! In Brazilië zouden ze alles hebben gedaan, om het dier te redden en het terug in de zee te krijgen. Hier wordt gewoon gewacht, tot het dier overleden is!

  1. Je moet goed lezen wat er staat; “moeilijk toegankelijk gebied”. Langs de wal commentaar geven is zeer gemakkelijk.

  2. Hallo Vickie!
   als zo een walvis aanspoelt is het al zeer waarschijnlijk te laat!!!
   Heel waarschijnlijk zit ie vol met allerlei afval zeker met plastic !! jammer genoeg IS daar geen redding meer aan, ik hoop dat wij ook de doodsoorzaak mogen lezen????? ik reis redelijk veel en dit jaar verbaasde mij hoeveel plastic en ander rotzooi langs de Spaanse kust lag en het ergste van al de mensen vinden het normaal en nog erger is dat de gemeente er ook niets aan probeert te doen !
   1 VB. In ISLA CRISTINA BIJ JEREZ km lang plastic op het strand weliswaar al afgebroken door de zee de golven en de rotsen ik voelde mij er niet goed bij!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als u geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst).

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken