Levende walvis gevonden op de rotsen bij de kust in Asturië

Oeps ... foto ontbreekt!

Levende walvis gevonden op de rotsen bij de kust in Asturië

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

OVIEDO – Woensdagmorgen rond 10.30 uur heeft een wandelaar een 16 meter lange nog levende walvis gevonden. Dat gebeurde in de Cala del Figo dichtbij het gehucht Salave in Asturië, dichtbij de grens met Galicië. Het gaat om middelgroot exemplaar van de Gewone Vinvis die in het Spaans de naam Rorcual Común heeft.

Deze walvissoort kan lengtes bereiken van meer dan 25 meter maar in dit geval gaat het om een exemplaar van 16 meter. Volgens de coördinator van het Estudio y la Protección de las Especies Marinas (Cepesma) is het de eerste keer in 25 jaar tijd dat een Gewone Vinvis van deze karakteristieken aanspoelt op een strand in Asturië.

Rond 10.30 uur kreeg 112 een melding binnen van de vondst van de walvis die op dat moment nog leefde maar zich in een moeilijk toegankelijk gebied tussen de rotsen bevond in de Cala de Figo. Uiteindelijk stierf de walvis rond 13 uur.

Het onderzoeksteam van de Estudio y la Protección de las Especies Marinas wil zo snel mogelijk het lichaam van de dode walvis bergen om te onderzoeken wat de doodsoorzaak was en waarom de walvis op de rotsen terecht is gekomen.

Er zwemmen rondom Spanje in zowel de Middellandse Zee als de Atlantische Oceaan walvissen die vaak levend en al zwemmend in de zee gezien worden maar ook dood of nog levend gevonden worden op stranden.

Ga naar de inhoud