Search
menu
Search

Het oude hitterecord in Spanje is nog niet officieel met 47,4 graden verbroken (UPDATE)

Het oude hitterecord in Spanje is nog niet officieel met 47,2 graden verbroken
Beeld: 123rf

Het oude hitterecord in Spanje is nog niet officieel met 47,4 graden verbroken (UPDATE)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er is in Spanje enige onenigheid over het nieuwe hitterecord. In Spanje wordt geschreven dat het oude hitterecord van 46,9 graden gemeten op 13 juli 2017 bij het vliegveld van Córdoba op zaterdag 14 augustus 2021 in Montoro (Córdoba) met 47,2 graden is verbroken. Maar er wordt ook gesproken over een oud hitterecord van 13 juli 2017 in Montoro (Córdoba) van 47,3 graden wat deze zaterdag op een tiende graad niet verbroken is. Het nieuwe 2021-hitterecord moet officieel nog door de AEMET worden bevestigd.

UPDATE: Op maandag heeft de AEMET bevestigd dat de 47,4 graden gemeten op zaterdag 14 augustus in Montoro (Córdoba) officieel de hoogst gemeten temperatuur ooit is en een nieuw hitterecord. Meer informatie lees je HIER.

Verwarring over het hitterecord wat Rubén del Campo van de Spaanse weerdienst AEMET probeert uit te leggen in deze krant. Officieel en volgens de richtlijnen van de Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) is de hoogst gemeten temperatuur ooit in Spanje 46,9 graden, gemeten via een officieel meetstation dat aan de voorwaarden voldoet van AEMET bij het vliegveld van Córdoba (Andalusië).

Maar er wordt ook al jaren gesproken over een ander hitterecord dat op diezelfde 13 juli 2017 gemeten werd in Montoro (Córdoba) waar toen 47,3 graden op de temperatuurmeter stond bij een secundair meetstation waarvan niet met 100% zekerheid gezegd kan worden dat deze aan de voorwaarden voldoet. In eerste instantie werd dit als hitterecord gemeld maar later moest dat blijkbaar bijgesteld worden omdat er een fout was ontdekt in de meetapparatuur. Daarom heeft men sinds 2017 vastgehouden aan de maximumtemperatuur van 46,9 graden als hitterecord.

En als we deze 46,9 graden dus aanhouden dan is op zaterdag 14 augustus het oude uit 2017 stammende hitterecord verbroken want het werd 47,2 graden in Montoro (Córdoba) en ook 46,9 graden bij het vliegveld van Córdoba wat gelijk is aan het oude weerrecord dat ook bij datzelfde vliegveld werd gemeten. Ook dit moet officieel nog bevestigd worden door de AEMET. Overigens wordt er in diverse kranten ook nog geschreven over een andere temperatuur van 47,4 graden die ook in Montoro (Córdoba) gemeten zou zijn. Dit zou ook eventueel de hoogst gemeten dagtemperatuur ooit in Spanje kunnen worden als dit officieel bevestigd wordt door de AEMET.

Córdoba kan dus gezien worden als de oven van Spanje want de hoogste temperaturen worden daar gemeten. Maar de oven van de wereld is te vinden in Death Valley in California (VS) waar het in 1913 maar liefst 56,7 graden werd, officieel de hoogste temperatuur ooit gemeten op aarde en niet ver van de 54,4 graden die in juli 2021 op dezelfde plaats werd gemeten. In Pakistan werd ooit 53,7 graden gemeten, in Saoedi Arabië 52 graden en in Qatar 50,4 graden. In Europa is recent het hitterecord op Sicilië (Italië) verbroken met 48,8 graden wat meer is dan het uit 1977 stammende hitterecord in Athene (Griekenland) met 48 graden.

Meetstations AEMET

De meteorologische stations van de Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) zijn de enige die de officiële temperaturen mogen meten in Spanje. Bij de meer dan 800 meteorologische stations in Spanje wordt de temperatuur van de lucht volgens internationale afspraak gemeten. Dit gebeurt in graden Celsius op een hoogte van anderhalve meter boven een open (gras)vlakte. De thermometer of de sensor staat in een wit kastje (in het Spaans garitas meteorológicas) met wanden die de vorm hebben van een open jaloezie. Daardoor heeft de wind vrij spel, maar zon en neerslag kunnen niet tot de instrumenten doordringen.

Ga naar de inhoud