Nieuw hitterecord in Spanje met als hoogst gemeten temperatuur 47,4 graden in Córdoba

Nieuw hitterecord in Spanje met als hoogst gemeten 47,4 graden in Córdoba
Beeld: AEMET / Twitter

Nieuw hitterecord in Spanje met als hoogst gemeten temperatuur 47,4 graden in Córdoba

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De Spaanse weerdienst AEMET heeft het officieel via o.a. Twitter bevestigd. De hoogst geregistreerde temperatuur ooit gemeten bij een officieel meetstation van de Agencia Estatal de Meteorología is 47,4 graden, gemeten op zaterdag 14 augustus 2021 in Montoro in de provincie Córdoba. Dat is volgens de AEMET 0,1 graad meer dan de 47,3 graden die op 13 juli 2017 werd gemeten in Montoro.

Zoals we eerder al schreven in DIT ARTIKEL is er verwarring over de hoogst gemeten temperatuur ooit en een nieuw hitterecord in Spanje. Maar de Spaanse weerdienst AEMET, de enige instantie die officieel via geverifieerde meetapparatuur de temperaturen kan en mag meten, is het oude hitterecord uit 2017 verbroken.

Zaterdag 14 augustus 2021 werd een temperatuur gemeten van 47,4 graden bij het meetstation Montoro-Vega Armijo in de provincie Córdoba in Andalusië. Deze temperatuur gaat nu volgens de AEMET officieel de boeken in als hoogst gemeten temperatuur ooit in Spanje.

Met de 47,4 graden is het oude hitterecord van 47,3 graden van 13 juli 2017 in dezelfde gemeente Montoro verbroken met 0,1 graden. De AEMET heeft zelf voor verwarring gezorgd omdat op social media door een woordvoerder vermeld werd dat 46,9 graden de tot nu toe hoogst gemeten temperatuur was en niet 47,3 graden. De reden daarvoor was een defect aan de meetapparatuur.  

Maar op maandag heeft de AEMET via Twitter officieel bevestigd dat de 47,4 graden die zaterdag 14 augustus 2021 werd gemeten in Montoro (Córdoba) nu de geschiedenisboeken ingaat als een nieuw hitterecord. Hoe dan ook, Córdoba kan gezien worden als de oven van Spanje met vaak de hoogste temperaturen want in beide gevallen (47,3 of 46,9 graden) is de 47,4 graden de hoogst gemeten temperatuur van Spanje ooit.

De wereld-oven is echter te vinden in Death Valley in California (VS) waar het in 1913 maar liefst 56,7 graden werd, officieel de hoogste temperatuur ooit gemeten op aarde en niet ver van de 54,4 graden die in juli 2021 op dezelfde plaats werd gemeten. In Pakistan werd ooit 53,7 graden gemeten, in Saoedi Arabië 52 graden en in Qatar 50,4 graden. In Europa is recent het hitterecord op Sicilië (Italië) verbroken met 48,8 graden wat meer is dan het uit 1977 stammende hitterecord in Athene (Griekenland) met 48 graden.

Meetstations AEMET

De meteorologische stations van de Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) zijn de enige die de officiële temperaturen mogen meten in Spanje. Bij de meer dan 800 meteorologische stations in Spanje wordt de temperatuur van de lucht volgens internationale afspraak gemeten. Dit gebeurt in graden Celsius op een hoogte van anderhalve meter boven een open (gras)vlakte. De thermometer of de sensor staat in een wit kastje (in het Spaans garitas meteorológicas) met wanden die de vorm hebben van een open jaloezie. Daardoor heeft de wind vrij spel, maar zon en neerslag kunnen niet tot de instrumenten doordringen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.