Spanjaarden maken zich het meest zorgen om kanker of alzheimer te krijgen

Spanjaarden maken zich het meest zorgen om kanker of alzheimer te krijgen
Beeld: via canva.com

Spanjaarden maken zich het meest zorgen om kanker of alzheimer te krijgen

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Alzheimer is de tweede ‘ziekte’ die de Spaanse samenleving het meest zorgen baart, zo blijkt uit een recente enquête waar 2.395 mensen aan deelnamen. De resultaten geven aan dat kanker (68%) het grootste gezondheidsprobleem is waar de Spaanse samenleving zich zorgen over maakt, gevolgd door Alzheimer (63%), beroerte (57%) en hartaanval (46%). De bezorgdheid over Covid-19 is gedaald naar de achtste plaats.

De enquête toont aan dat Alzheimer een steeds grotere zorg wordt voor de Spaanse bevolking, vooral voor mensen van 55 jaar en ouder. 79% van de ondervraagden denkt dat Alzheimer het grootste probleem is waarmee ouderen worden geconfronteerd, boven kanker. Bovendien heeft 2 op de 3 Spanjaarden iemand in zijn of haar omgeving die de ziekte heeft of heeft gehad. In 27% van de gevallen gaat het om een ​​familielid.

De Spaanse bevolking heeft een redelijk goed kennisniveau van de ziekte van Alzheimer. 25% van de mensen heeft een hoog kennisniveau en 48% heeft een gemiddeld kennisniveau.

Alzheimer is een veelvoorkomende vorm van dementie in Spanje. Meer dan 900.000 mensen, oftewel één op de tien mensen van 65 jaar en ouder, heeft Alzheimer. De ziekte is verantwoordelijk voor 60 tot 70 procent van alle gevallen van dementie in Spanje. Met de vergrijzing van de bevolking zal het aantal gevallen van Alzheimer in de komende decennia waarschijnlijk toenemen.

Ga naar de inhoud