Hooggerechtshof bekrachtigt veroordeling PP-partij in Gürtel-fraude complot

Archieffoto
Beeld: Archieffoto

Hooggerechtshof bekrachtigt veroordeling PP-partij in Gürtel-fraude complot

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Hooggerechtshof heeft woensdag in een uitspraak bevestigd dat de Partido Popular (PP) heeft geprofiteerd van de Gürtel-fraudezaak en bekrachtigd de eerdere uitspraak van het Nationale Gerechtshof in mei 2018 die onder andere zorgde voor een motie van wantrouwen en een regeringswissel. Het Hooggerechtshof heeft echter de toespelingen op het bestaan van een ‘caja B’ ofwel letterlijk een schaduwboekhouding geëlimineerd omdat deze buitensporig wordt geacht. Dat laatste heeft echter geen invloed op de straffen die bevestigd zijn voor de hoofdrolspelers. De ‘caja B’ wordt nog in een andere rechtszaak behandeld dus de PP-partij is nog niet van dit schandaal af.

In mei 2018 achten de rechters van het Nationale Gerechtshof (Audiencia Nacional) bewezen dat er een fraude-netwerk was met de Partido Popular (PP) als middelpunt en de zakenman Francisco Correa als topman van het netwerk. Gedurende tenminste 10 jaar hebben diverse politici binnen de PP-partij zichzelf en anderen verrijkt met inkomsten afkomstig van steekpenningen en het omkopen van ambtenaren en autoriteiten binnen regionale en lokale overheden.

De rechters zagen in 2018 en ook nu de voormalige penningmeester en boekhouder van de PP Luis Barcenas als een van de hoofdverantwoordelijken voor het aannemen, verdelen en registreren van de steekpenningen en het geld binnen de Partido Popular. De in mei 2018 gegeven gevangenisstraffen zijn nu door het Hooggerechtshof wel verlaagd maar de echtgenote van Barcenas moet ook de cel in.

Luis Barcenas en Rosalia Iglesias

De voormalige penningmeester en boekhouder van de PP Luis Barcenas heeft van de Nationale Gerechtshof in 2018 een celstraf van 33 jaar en 4 maanden gekregen en een geldboete van 44 miljoen euro. Het Hooggerechtshof heeft deze celstraf verlaagd naar  29 jaar en 1 maand.

Rosalia Iglesias is de echtgenote van Luis Barcenas en was volgens de rechters op de hoogte van de fraude en corruptie binnen de PP-partij en heeft zichzelf ook verrijkt. Zij heeft in 2018 15 jaar en 1 maand celstraf en een boete van 15 miljoen euro gekregen. Het Hooggerechtshof heeft de celstraf verlaagd naar 12 jaar en 11 maanden maar ze moet wel de gevangenis in.

Ana Mato en Jesús Sepúlveda

Ana Mato werd na de verkiezingen van 2011 die door de PP werden gewonnen benoemd tot minister van Gezondheidszorg, Sociale Diensten en Gelijkheid. In 2013 komt Ana Mato in opspraak omdat ze bij verschillende gelegenheden geld geaccepteerd zou hebben uit corrupte bronnen die verband houden met de zaak-Gürtel.

Ana Mato is veroordeeld als een lucratieve deelneemster waarbij ze profiteerde van het Gürtel complot door middel van dure reizen, geschenken en familiefeesten die gefinancierd werden door de voormalige burgemeester van Pozuelo, Jesús Sepúlveda, haar voormalige echtgenoot. Sepulveda heeft in 2018 14 jaar en 4 maanden gevangenisstraf gekregen voor zijn betrokkenheid bij de zaak-Gürtel, een straf die ook na beoordeling door het Hooggerechtshof gehanteerd bleef.

Francisco Correa en Pablo Crespo

Francisco Correa wordt door de rechtbank als het kopstuk gezien van het hele Gürtel complot en heeft in 2018 een celstraf van 51 jaar en 11 maanden gekregen. Deze straf is nu door het Hooggerechtshof verlaagd naar 51 jaar.

Zijn nummer twee Pablo Crespo heeft in 2018 een gevangenisstraf van 37 jaar en 6 maanden gekregen. Deze straf is nu door het Hooggerechtshof verlaagd naar 36 jaar en 8 maanden.

Beiden zitten reeds vast in de gevangenis om een celstraf van 13 jaar uit te zitten in de Fitur-zaak, een ander PP schandaal. Een derde kopstuk in de Gürtel-zaak is Álvaro “el bigotes” Pérez maar hij werd door de rechters vrijgesproken.

Overige

Er zijn nog meer betrokkenen die in 2018 met veel jaren naar de gevangenis gestuurd zijn zoals de voormalige burgemeester van Majadahonda, Guillermo Ortega die in 2018 een celstraf kreeg van 38 jaar maar die nu van het Hooggerechtshof is verhoogd naar 40 jaar en 3 maanden. Alberto López Viejo, ex-raadgever van de voormalige regiopremier voor Madrid Esperanza Aguirre, kreeg in 2018 29 jaar celstraf maar dat is nu verlaagd naar 27 jaar en 10 maanden.

Wat is de zaak-Gürtel

De zaak-Gürtel is een corruptieschandaal waarbij tussen 2001 en 2009 op grote schaal malversaties werden gepleegd. De zaak is vooral van belang vanwege de omvang en de vermeende betrokkenheid van kopstukken van een van de grootste politieke partijen, de centrumrechtse Partido Popular (PP).

Door de Spaanse justitie werd aan de zaak de naam Gürtel gegeven. Gürtel is de vertaling in het Duits van de achternaam van een van de hoofdrolspelers, Francisco Correa.

De zaak kwam aan het rollen toen José Luis Peñas, een vriend van de zakenman Francisco Correa, op 6 november 2007 aangifte deed van verduistering van overheidsgeld. Peñas was ex-raadslid van de Partido Popular (PP) in de gemeente Madrid en zelf ook verdachte in de zaak-Gürtel. In een interview zei hij dat hij de keuze had tussen “de andere kant op kijken of bewijs verzamelen”. De voormalige rechter Baltasar Garzón begon in augustus 2008 met het onderzoek.

Ga naar de inhoud