skip to Main Content
Zware celstraffen en hoge boetes in Gürtel corruptieschandaal
123RF

Zware celstraffen en hoge boetes in Gürtel corruptieschandaal

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Celstraffen in Gürtel corruptieschandaal Spanje

123RF

MADRID – Deze donderdag 24 mei was de dag dat het Nationale Gerechtshof (Audiencia Nacional) de uitspraak bekend maakte wat betreft de betrokken personen in het “Gürtel” corruptieschandaal. Hierbij hebben de rechters geoordeeld dat de Partido Popular (PP) ervan op de hoogte was dat er een schaduwboekhouding was, dat diverse politici zichzelf verrijkt hebben, dat er voor miljoenen aan steekpenningen werden aangenomen en op grote schaal belastingontduiking werd gepleegd door de PP en de betrokkenen.

De rechters achten bewezen dat er een fraude-netwerk was met de Partido Popular (PP) als middelpunt en de zakenman Francisco Correa als topman van het netwerk. Gedurende tenminste 10 jaar hebben diverse politici binnen de PP zichzelf en anderen verrijkt met inkomsten afkomstig van steekpenningen en het omkopen van ambtenaren en autoriteiten binnen regionale en lokale overheden.

De rechters zien de voormalige penningmeester en boekhouder van de PP Luis Barcenas als een van de hoofdverantwoordelijken voor het aannemen, verdelen en registreren van de steekpenningen en het geld binnen de Partido Popular.

Partido Popular

In juli 2017 moest de minister-president Mariano Rajoy als getuige voor de rechter verschijnen en meldde hij dat hij nog nooit gehoord heeft van een schaduwboekhouding binnen de PP. Hij wist daar niets van af maar later bleek toch dat M. Rajoy op de lijst stond van politici die enveloppen met geld hebben gekregen (iets wat nog bewezen moet worden).

Ondanks de getuigenis van de Spaanse minister-president is de rechtbank toch van mening dat de PP op de hoogte was van de illegale boekhouding en de aanname van steekpenningen.

Luis Barcenas

De voormalige penningmeester en boekhouder van de PP Luis Barcenas heeft van de rechter een celstraf van 33 jaar en 4 maanden gekregen en een geldboete van 44 miljoen euro. Barcenas was tussen 1990 en 2008 de partij penningmeester en heeft volgens de rechtbank bemiddeld bij het verdelen van openbare werken contracten om daarna steekpenningen van de betrokken bedrijven te ontvangen.

Dat geld werd in de “caja B” ofwel het “zwart geld doosje” gedaan om later verdeeld te worden onder diverse politici en het schuil te houden voor de Spaanse schatkist. Veel van deze miljoenen euro’s werden ook naar rekeningen in Zwitserland gestuurd.

Rosalía Iglesias

Rosalia Iglesias is de echtgenote van Luis Barcenas en was volgens de rechters op de hoogte van de fraude en corruptie binnen de PP partij en heeft zichzelf ook verrijkt. Zij heeft 15 jaar en 1 maand celstraf en een boete van 15 miljoen euro gekregen.

Ana Mato en Jesús Sepúlveda

Ana Mato werd na de verkiezingen van 2011 die door de PP werden gewonnen benoemd tot minister van Gezondheidszorg, Sociale Diensten en Gelijkheid. In 2013 komt Ana Mato in opspraak omdat ze bij verschillende gelegenheden geld geaccepteerd zou hebben uit corrupte bronnen die verband houden met de zaak-Gürtel.

Ana Mato is veroordeeld als een lucratieve deelneemster waarbij ze profiteerde van het Gürtel complot door middel van dure reizen, geschenken en familiefeesten die gefinancierd werden door de voormalige burgemeester van Pozuelo, Jesús Sepúlveda, haar voormalige echtgenoot. Sepulveda heeft 14 jaar gevangenisstraf gekregen voor zijn betrokkenheid bij de zaak-Gürtel.

Francisco Correa

Francisco Correa wordt door de rechtbank als het kopstuk gezien van het hele Gürtel complot en heeft een celstraf van 51 jaar en 11 maanden gekregen. Zijn nummer twee Pablo Crespo heeft een gevangenisstraf van 37 jaar en 6 maanden gekregen.

Beiden zitten reeds vast in de gevangenis om een celstraf van 13 jaar uit te zitten in de Fitur-zaak, een ander PP schandaal. Een derde kopstuk in de Gürtel-zaak is Álvaro “el bigotes” Pérez maar hij werd door de rechters vrijgesproken.

Overigen

Er zijn nog meer betrokkenen die met veel jaren naar de gevangenis gestuurd zijn zoals de voormalige burgemeester van Majadahonda, Guillermo Ortega die een celstraf kreeg van 38 jaar. Alberto López Viejo, ex-raadgever van de voormalige regiopremier voor Madrid Esperanza Aguirre, kreeg 14 jaar gevangenisstraf. In totaal heeft de Audiencia Nacional 37 betrokkenen veroordeeld tot celstraffen en geldboetes.

Wat is de zaak-Gürtel

De zaak-Gürtel is een corruptieschandaal waarbij tussen 2001 en 2009 op grote schaal malversaties werden gepleegd. De zaak is vooral van belang vanwege de omvang en de vermeende betrokkenheid van kopstukken van een van de grootste politieke partijen, de centrumrechtse Partido Popular (PP).

Door de Spaanse justitie werd aan de zaak de naam Gürtel gegeven. Gürtel is de vertaling in het Duits van de achternaam van een van de hoofdrolspelers, Francisco Correa.

De zaak kwam aan het rollen toen José Luis Peñas, een vriend van de zakenman Francisco Correa, op 6 november 2007 aangifte deed van verduistering van overheidsgeld. Peñas was ex-raadslid van de Partido Popular (PP) in de gemeente Madrid en zelf ook verdachte in de zaak-Gürtel. In een interview zei hij dat hij de keuze had tussen “de andere kant op kijken of bewijs verzamelen”. De voormalige rechter Baltasar Garzón begon in augustus 2008 met het onderzoek.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 25 reacties
 1. En nu de bezem door die hele PP bende en een ieder die gelinkt kan worden aan dit schandaal aan de kant zetten. Of ze nu Rajoy heten of iets anders. Hopelijk worden ze ook allemaal financieel compleet uitgekleed.

  1. Zo is het Jaap.
   Sommigen noemen mij een PP aanhanger, maar ik kan niet stemmen in Spanje, dus hoe kan ik het zijn heh hahahaha.
   In algemene zin heb ik geen vertrouwen in de politiek, dus dat is niet alleen in Spanje hoor.
   Er zijn partijen en mensen met lef en mensen die zichzelf rijker willen maken in de politiek.

   Het zou mooi zijn als er ooit eerlijke politici zouden zijn, maar dat is een utopie.
   Laten we dan hopen op de meest eerlijke lui die het land er weer boven op helpen.
   Maar dan moeten we ook kijken naar alle partijen toch? niet alleen de PP, maar alle partijen….

   In sommige delen van Spanje is er 10 milioen euro verdwenen wat bestemd was voor projecten in Afrika, dus in dat deel van Spanje steelt men geld van mensen die het echt nodig hebben….ik zal de naam niet noemen van dat deel van Spanje, want dat mag niet…de relevantie tot dit artikel?? Dat corruptie en misbruik van overheidsgelden helaas overal is en niet alleen in 1 partij.

   We hebben nieuwe mensen nodig, nieuwe partijen die er zijn voor het volk en niet voor zichzelf….gaan we die ooit vinden???

 2. Wij vermaken ons wel met jullie onderonsje, we zouden jullie wel eens aan één tafel willen zien en vooral horen….
  maar ik vind het best wel storend als van het onderwerp wordt afgeweken, daarom mag er niet meer gereageerd worden op bepaalde thema’s. Jammer hoor.
  Maar de humor en het relativeren is de jus van een platform.
  En nu weg met die steekpenningmeesters…!

  1. Ik zal doen zoals je vraagt Theresa hahaha…..
   Excuses….
   Maar ik ben wel in de war, van de hele Leo of leo zaak hoor hahaha.

 3. De PP gaat nog zijn klappen krijgen. Na deze uitspraak is het nog niet afgerond. Er zijn nog vervolg onderzoeken bezig. De oppositie staat al recht en vraagt opheldering, krijgen ze die niet dan volgt er zeker een motie van wantrouwen. Want de overige politiek is het zat met de PP door te moeten gaan.

 4. Even wat uitleg en Juan74 zuigt uit zijn dikke duim. Ik ben hier leo want er is ook nog een ander genaamd Leo. Ik ben dus niet Leo dat is echt iemand anders die hier ook zo nu en dan schrijft.

  En ik heb weinig commentaar op het nieuwsbericht omdat: Boontje komt om zijn loontje. Deze mensen gaan terrecht achter de tralies wat valt daar dan nog meer aan toe te voegen.

 5. De strafeisen of zelfs vonnissen in Spanje in dit soort oplichterszaken stellen in de praktijk nooit zo veel voor. Als zelfs in Nederland de grootste politieke moordenaar sedert Balthasar Gerards, de Groenlinkse milieufanaat Volkert van der Graaf, na de moord op Pim Fortuyn na 12 jaar nu weer vrij rondloopt, wat moet je hier dan op zeggen? Wat mij verwondert is, dat in al deze PP corruptie schandalen nooit de naam van Josè Maria Aznar opduikt, die ik voor de grootste schurk van het “moderne” Spanje houd. Franco-Fraga-Aznar…dat is de rechte lijn van de PP. Was Aznar, die Spanje in de Bushes oorlogen in Koeweit en Irak wist te frommelen, te slim, of te dom? Rajoy vind ik het beter doen dan het leek toen hij, op voorspraak van Aznar, aantrad. Rajoys Catalonië politiek is grondwettelijk. De kliek rond Puizemond blijken allemaal oplichters.

 6. Er zou niet meer geschreven worden over de toestand in Catalonie.
  Jullie schreven er wel over, maar er kon niet op gereageerd worden.
  Ik heb jullie al eerder van censuur beticht.en dit onderschrijft mijn mening.Gelukkig sprak de vrouw in het filmpje Catalaans . Dit mag dus nog steeds -)

  1. Dát hebben we te danken aaneen Hollands ventje dat niet tegen zijn ongelijk kon en dan maar steeds de redactie aan het beschuldigen was.

   1. …en dan bedoel ik hiermee niet a Bakker. Sorry A Bakker (met hoofdletter) want schijnbaar is dat héél belangrijk voor sommige…

   1. Awel dat vind ik nu jammer se. Op zulke artikels ben jij toch een “vaste waarde” op SV. Langs de andere kant vind ik het dan weer zielig dat iemand zich druk maakt over een letter die al dan niet met een hoofdletter wordt geschreven. En: btw? Wat wil dat zeggen? Bij ons staat dat voor Belasting op Toegevoegde Waarde, maar dat heeft hier dus niets mee te maken. En wie bedoel je met “jullie”? Zijn er dan nog die verkeerd schrijven? Heb ik niet op gelet hoor. Tja…

    1. Yo Vlaming….
     Je begrijpt leo, Leo, Lea….of wat ie ook maar wil lezen….niet goed.
     Dit komt hem nou juist NIET goed uit, want de PP is veroordeeld! En we horen hem alleen als de PP zou zijn vrij gesproken of dat er anders aan het vonnis te twijfelen viel…nu horen we ook geen mensen die eerder riepen dat de Spaanse rechtstaat niets voorstelde en aan de hand van de PP liep etc.

     Oh ja, leo, Leo, Lea…..ik ben dus nog altijd GEEN PP aanhanger, ik heb geen stemrecht in Spanje dus hoe zou ik ergens een aanhanger van kunnen zijn….ok, ik kan er 1 zijn op 2 wielen achter mijn auto maar dat heeft niets met politiek te maken hehehehe.

     Maar feit is, dat de PP aangepakt is, er veroordelingen zijn en er op zeker straks ook wel eentje gaat komen voor Rajoy en dan heeft men toch gekregen wat men wilde?? Namelijk dat de gevestigde orde een dreun heeft gekregen waar ze lastig van zullen herstellen…..op naar nieuw elan….

     En puntje van aandacht voor iemand die vind dat zijn naam met een kleine letter beginnen moet, in het Nederlands, begin je de naam van een persoon met een hoofdletter….want als je zo bedoelen dat je een leo bent….oei, dat gaan we lastig geloven….want dier is de koning onder de dieren, we kunnen je veel noemen maar die titel…..sorry…..(en lees AUB dit bericht met een kleine dosis humor heh, want het is met een knipoog geschreven) ouwe Zuurpruim

     1. Haha … en hier is onze Juan74 in goede doen
      Ik vind het altijd schitterend zulke reacties, ook van anderen he

     2. @Juan74.
      Ik ga in het vervolg door onder de naam “Jopke” omdat ik in de toekomst moeilijk Catalaan kan kiezen want dan bestaat de kans dat ik hier geweerd wordt haha.
      Als je niet reageert op dit zal ik dit blijven herhalen onder jouw reacties tot ik zeker ben dat je op de hoogte bent…dan kan niemand mij beledigen als zijnde een trol…

  1. Normaal zou de minister Rajoy moeten aftreden! wat hebben die al gedaan zeg?
   Hij doet of z·n neus bloed? maar dat zijn we al gewoon hier in Spanje!
   Het wordt tijd dat er een verandering aankomt! van politiekers he?

   1. Ik heb Wilders al laten weten dat we hem hier nodig hebben, maar hij wil niet zover van zijn persoonlijke kapper gaan wonen….

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken