Zware celstraffen en hoge boetes in Gürtel corruptieschandaal

Oeps ... foto ontbreekt!

Zware celstraffen en hoge boetes in Gürtel corruptieschandaal

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Deze donderdag 24 mei was de dag dat het Nationale Gerechtshof (Audiencia Nacional) de uitspraak bekend maakte wat betreft de betrokken personen in het “Gürtel” corruptieschandaal. Hierbij hebben de rechters geoordeeld dat de Partido Popular (PP) ervan op de hoogte was dat er een schaduwboekhouding was, dat diverse politici zichzelf verrijkt hebben, dat er voor miljoenen aan steekpenningen werden aangenomen en op grote schaal belastingontduiking werd gepleegd door de PP en de betrokkenen.

De rechters achten bewezen dat er een fraude-netwerk was met de Partido Popular (PP) als middelpunt en de zakenman Francisco Correa als topman van het netwerk. Gedurende tenminste 10 jaar hebben diverse politici binnen de PP zichzelf en anderen verrijkt met inkomsten afkomstig van steekpenningen en het omkopen van ambtenaren en autoriteiten binnen regionale en lokale overheden.

De rechters zien de voormalige penningmeester en boekhouder van de PP Luis Barcenas als een van de hoofdverantwoordelijken voor het aannemen, verdelen en registreren van de steekpenningen en het geld binnen de Partido Popular.

Partido Popular

In juli 2017 moest de minister-president Mariano Rajoy als getuige voor de rechter verschijnen en meldde hij dat hij nog nooit gehoord heeft van een schaduwboekhouding binnen de PP. Hij wist daar niets van af maar later bleek toch dat M. Rajoy op de lijst stond van politici die enveloppen met geld hebben gekregen (iets wat nog bewezen moet worden).

Ondanks de getuigenis van de Spaanse minister-president is de rechtbank toch van mening dat de PP op de hoogte was van de illegale boekhouding en de aanname van steekpenningen.

Luis Barcenas

De voormalige penningmeester en boekhouder van de PP Luis Barcenas heeft van de rechter een celstraf van 33 jaar en 4 maanden gekregen en een geldboete van 44 miljoen euro. Barcenas was tussen 1990 en 2008 de partij penningmeester en heeft volgens de rechtbank bemiddeld bij het verdelen van openbare werken contracten om daarna steekpenningen van de betrokken bedrijven te ontvangen.

Dat geld werd in de “caja B” ofwel het “zwart geld doosje” gedaan om later verdeeld te worden onder diverse politici en het schuil te houden voor de Spaanse schatkist. Veel van deze miljoenen euro’s werden ook naar rekeningen in Zwitserland gestuurd.

Rosalía Iglesias

Rosalia Iglesias is de echtgenote van Luis Barcenas en was volgens de rechters op de hoogte van de fraude en corruptie binnen de PP partij en heeft zichzelf ook verrijkt. Zij heeft 15 jaar en 1 maand celstraf en een boete van 15 miljoen euro gekregen.

Ana Mato en Jesús Sepúlveda

Ana Mato werd na de verkiezingen van 2011 die door de PP werden gewonnen benoemd tot minister van Gezondheidszorg, Sociale Diensten en Gelijkheid. In 2013 komt Ana Mato in opspraak omdat ze bij verschillende gelegenheden geld geaccepteerd zou hebben uit corrupte bronnen die verband houden met de zaak-Gürtel.

Ana Mato is veroordeeld als een lucratieve deelneemster waarbij ze profiteerde van het Gürtel complot door middel van dure reizen, geschenken en familiefeesten die gefinancierd werden door de voormalige burgemeester van Pozuelo, Jesús Sepúlveda, haar voormalige echtgenoot. Sepulveda heeft 14 jaar gevangenisstraf gekregen voor zijn betrokkenheid bij de zaak-Gürtel.

Francisco Correa

Francisco Correa wordt door de rechtbank als het kopstuk gezien van het hele Gürtel complot en heeft een celstraf van 51 jaar en 11 maanden gekregen. Zijn nummer twee Pablo Crespo heeft een gevangenisstraf van 37 jaar en 6 maanden gekregen.

Beiden zitten reeds vast in de gevangenis om een celstraf van 13 jaar uit te zitten in de Fitur-zaak, een ander PP schandaal. Een derde kopstuk in de Gürtel-zaak is Álvaro “el bigotes” Pérez maar hij werd door de rechters vrijgesproken.

Overigen

Er zijn nog meer betrokkenen die met veel jaren naar de gevangenis gestuurd zijn zoals de voormalige burgemeester van Majadahonda, Guillermo Ortega die een celstraf kreeg van 38 jaar. Alberto López Viejo, ex-raadgever van de voormalige regiopremier voor Madrid Esperanza Aguirre, kreeg 14 jaar gevangenisstraf. In totaal heeft de Audiencia Nacional 37 betrokkenen veroordeeld tot celstraffen en geldboetes.

Wat is de zaak-Gürtel

De zaak-Gürtel is een corruptieschandaal waarbij tussen 2001 en 2009 op grote schaal malversaties werden gepleegd. De zaak is vooral van belang vanwege de omvang en de vermeende betrokkenheid van kopstukken van een van de grootste politieke partijen, de centrumrechtse Partido Popular (PP).

Door de Spaanse justitie werd aan de zaak de naam Gürtel gegeven. Gürtel is de vertaling in het Duits van de achternaam van een van de hoofdrolspelers, Francisco Correa.

De zaak kwam aan het rollen toen José Luis Peñas, een vriend van de zakenman Francisco Correa, op 6 november 2007 aangifte deed van verduistering van overheidsgeld. Peñas was ex-raadslid van de Partido Popular (PP) in de gemeente Madrid en zelf ook verdachte in de zaak-Gürtel. In een interview zei hij dat hij de keuze had tussen “de andere kant op kijken of bewijs verzamelen”. De voormalige rechter Baltasar Garzón begon in augustus 2008 met het onderzoek.

Ga naar de inhoud