Gaat Spanje ook de maximumsnelheid verhogen naar 150 km per uur?

Gaat Spanje ook de maximumsnelheid verhogen naar 150 km per uur?
Beeld: via canva.com

Gaat Spanje ook de maximumsnelheid verhogen naar 150 km per uur?

Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Tsjechië en Italië willen de maximumsnelheid op snelwegen verhogen naar 150 kilometer per uur. Dit is een drastische verhoging ten opzichte van de huidige maximumsnelheid van 120 kilometer per uur in Spanje. De Spaanse verkeersdienst DGT is tegen deze maatregel, omdat ze vreest dat het tot meer ongevallen zal leiden.

De maximumsnelheid op snelwegen en autowegen in Spanje is 120 kilometer per uur. In 2020 werd deze maximumsnelheid tijdelijk verlaagd naar 110 kilometer per uur, maar deze maatregel is inmiddels weer teruggedraaid. De maximumsnelheid op secundaire wegen is 90 kilometer per uur.

Tsjechië en Italië willen de maximumsnelheid op snelwegen echter verhogen naar 150 kilometer per uur. Dit is een maatregel die al is ingevoerd in andere landen, zoals Duitsland, waar op sommige snelwegen geen maximumsnelheid geldt.

De plannen van Tsjechië en Italië worden gesteund door voorstanders die wijzen op de veiligheid van nieuwe voertuigen. Deze voertuigen hebben systemen die ongelukken kunnen helpen voorkomen, zoals noodremassistentie, rijstrookassistentie en intelligente snelheidsbegrenzer.

Tegenstanders van de plannen zijn bezorgd over de toename van de luchtvervuiling en de verkeersveiligheid, want bij hogere snelheden is de kans op ongelukken groter, vooral als automobilisten afgeleid zijn.

Wanneer mag je 150 km/uur rijden in Spanje?

In Spanje is het in sommige gevallen toegestaan om tot 150 kilometer per uur te rijden op snelwegen. Dit is alleen toegestaan wanneer er een experiment of test met een voertuig wordt uitgevoerd. Bij deze tests is het nodig om de prestaties van het voertuig bij hoge snelheden te controleren.

In Spanje is het in sommige gevallen toegestaan om tot 30 kilometer per uur boven de maximumsnelheid te rijden. Dit is alleen toegestaan wanneer er een experiment of test met een voertuig wordt uitgevoerd. De auto’s moeten zijn geïdentificeerd met de markering V12 en moeten vooraf door de autoriteiten zijn geautoriseerd.

Wat is de bekeuring bij 150 km/uur?

Als je in Spanje op deze snelheid rijdt, kan de Spaanse verkeersdienst (DGT) je een boete geven. De hoogte van de boete hangt af van het type weg waarop je rijdt. Op snelwegen en autowegen, waar de maximumsnelheid 120 kilometer per uur is, is een boete van 100 euro ingesteld. Er worden geen punten van je rijbewijs afgetrokken. Op secundaire wegen, waar de maximumsnelheid 90 kilometer per uur is, is een boete van 400 euro en een boete van 4 punten van je rijbewijs ingesteld.

Ga naar de inhoud