Search
menu
Search

Meer dan de helft inwoners draagt een bril op sterkte maar er is ook visuele armoede in Spanje

Meer dan de helft inwoners draagt een bril op sterkte maar er is ook visuele armoede in Spanje
Beeld: Freepik

Meer dan de helft inwoners draagt een bril op sterkte maar er is ook visuele armoede in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als we de cijfers van Statista moeten geloven dan draagt 55% van alle inwoners van Spanje een bril op sterkte. Dat is 5% meer dan in Nederland waar dat percentage 50% is maar 15% minder dan België waar dat 70% van de bevolking is. Statista heeft gekeken naar de cijfers van Landgeist.com. Eerder hebben we echter ook al geschreven dat er een zogenaamde visuele armoede bestaat in Spanje met meer dan 6 miljoen personen waaronder 761.000 minderjarigen die zich geen bril op sterkte kunnen veroorloven.

Volgens de gegevens van Statista (zie kaart van Europa onderaan dit artikel) is er een grote meerderheid van de Europese burgers die regelmatig een bril op sterkte nodig heeft. Voor het onderzoek zijn die mensen die uitsluitend contactlenzen dragen buiten beschouwing gelaten. 

België en Noord-Macedonië staan met 70% van de bevolking helemaal bovenaan de lijst gevolgd door Zwitserland (68%), Noorwegen (66%), Finland en Cyprus (65%), Duitsland (64%) of Oostenrijk (61%) waar de inwoners beweren regelmatig een bril op sterkte te dragen.

Spanje staat in het midden van de lijst met 55% van de bevolking achter Denemarken (60%), het Verenigd Koninkrijk (59%) of Malta (57%), maar vóór Italië (52%), Nederland (50%) of Zweden (40%).

Visuele armoede

Eerder hebben we al eens geschreven dat meer dan zes miljoen inwoners van Spanje geen bril op sterkte kunnen betalen. Recent bleek ook dat 761.000 kinderen geen bril op sterkte of contactlenzen kunnen dragen omdat de ouders geen geld hebben daarvoor.

Uit een onderzoek van de vereniging van opticiens in juni dit jaar is gebleken dat 6.126.847 inwoners van Spanje eigenlijk een bril op sterkte of lenzen moeten hebben maar zich dat niet kunnen veroorloven vanwege de hoge prijzen.

Aangezien volgens de recente gegevens van het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) 20,7% van de totale bevolking ofwel 9,7 miljoen inwoners op de armoedegrens leven en bijna 63% daarvan een bril of lenzen nodig heeft kan er ook gesproken worden van ‘visuele armoede’.

Recent werd na een onderzoek van de vereniging Visión y Vida bekend dat 8,59% van de Spaanse minderjarigen geen bril op sterkte of contactlenzen kan dragen, dat komt neer op 716.157 jongens en meisjes met visuele armoede.

brillen
Beeld: Statista

Ga naar de inhoud