Meer dan de helft inwoners draagt een bril op sterkte maar er is ook visuele armoede in Spanje

Meer dan de helft inwoners draagt een bril op sterkte maar er is ook visuele armoede in Spanje
Beeld: Freepik

Meer dan de helft inwoners draagt een bril op sterkte maar er is ook visuele armoede in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Als we de cijfers van Statista moeten geloven dan draagt 55% van alle inwoners van Spanje een bril op sterkte. Dat is 5% meer dan in Nederland waar dat percentage 50% is maar 15% minder dan België waar dat 70% van de bevolking is. Statista heeft gekeken naar de cijfers van Landgeist.com. Eerder hebben we echter ook al geschreven dat er een zogenaamde visuele armoede bestaat in Spanje met meer dan 6 miljoen personen waaronder 761.000 minderjarigen die zich geen bril op sterkte kunnen veroorloven.

Volgens de gegevens van Statista (zie kaart van Europa onderaan dit artikel) is er een grote meerderheid van de Europese burgers die regelmatig een bril op sterkte nodig heeft. Voor het onderzoek zijn die mensen die uitsluitend contactlenzen dragen buiten beschouwing gelaten. 

België en Noord-Macedonië staan met 70% van de bevolking helemaal bovenaan de lijst gevolgd door Zwitserland (68%), Noorwegen (66%), Finland en Cyprus (65%), Duitsland (64%) of Oostenrijk (61%) waar de inwoners beweren regelmatig een bril op sterkte te dragen.

Spanje staat in het midden van de lijst met 55% van de bevolking achter Denemarken (60%), het Verenigd Koninkrijk (59%) of Malta (57%), maar vóór Italië (52%), Nederland (50%) of Zweden (40%).

Visuele armoede

Eerder hebben we al eens geschreven dat meer dan zes miljoen inwoners van Spanje geen bril op sterkte kunnen betalen. Recent bleek ook dat 761.000 kinderen geen bril op sterkte of contactlenzen kunnen dragen omdat de ouders geen geld hebben daarvoor.

Uit een onderzoek van de vereniging van opticiens in juni dit jaar is gebleken dat 6.126.847 inwoners van Spanje eigenlijk een bril op sterkte of lenzen moeten hebben maar zich dat niet kunnen veroorloven vanwege de hoge prijzen.

Aangezien volgens de recente gegevens van het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) 20,7% van de totale bevolking ofwel 9,7 miljoen inwoners op de armoedegrens leven en bijna 63% daarvan een bril of lenzen nodig heeft kan er ook gesproken worden van ‘visuele armoede’.

Recent werd na een onderzoek van de vereniging Visión y Vida bekend dat 8,59% van de Spaanse minderjarigen geen bril op sterkte of contactlenzen kan dragen, dat komt neer op 716.157 jongens en meisjes met visuele armoede.

Beeld: Statista

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.