Spaanse vrouw niet positief over Nederlandse gezondheidssysteem

Spaanse vrouw niet positief over Nederlandse gezondheidssysteem
Beeld: 123rf

MADRID – In de krant El Periódico werd zondag een kort artikel geplaatst door een in Nederland wonende Spaanse vrouw die het gezondheidssysteem in de ‘Países Bajos’ probeert uit te leggen. De titel van het artikel voorspelt echter niet veel goeds: ‘El triste sistema de salud holandés’ ofwel ‘het trieste Nederlandse gezondheidssysteem’.

Zo te zien woont Silvia J.S. reeds zes jaar in Nederland (waarschijnlijk Rotterdam) en schrijft ze dat ze nog steeds versteld staat van het ‘semiprivado’ Nederlandse gezondheidssysteem. Op het einde van het artikel schrijft ze dat ze het Spaanse systeem mist in Nederland.

Het ‘sistema semiprivado de salud’ in Nederland kost Silvia als basisbedrag 100 euro per maand met een eigen risico van 385 euro per jaar. De huisartsbezoeken zijn altijd gedekt met haar premie maar als ze een specialist, een ziekenhuis of medicijnen nodig heeft worden die kosten van de eigen risico afgehaald.

Als iemand weinig inkomsten heeft dan geeft het Nederlandse Rijk de maandelijkse premie terug maar niet de jaarlijkse eigen risico. Jongeren of mensen met weinig geld nemen daardoor risico’s door de hoogste eigen risico (máxima franquicia) te nemen van 885 euro waardoor de maandelijkse premie verlaagd wordt naar 85 euro.

Om een idee te hebben: een ambulance naar het ziekenhuis kost 700 euro van je eigen risico ofwel, je dient 700 euro te betalen aldus Silvia J.S.

Rond het einde van het jaar beginnen de Nederlanders uit te rekenen wat ze kwijt zullen zijn in 2020 aan de gezondheid omdat dit de enige tijd van het jaar is dat men premies kan veranderingen. Zo geeft Silvia het voorbeeld van iemand die in 2020 een kind verwacht waardoor de premie per maand met zo’n 30 euro verhoogd wordt.

Volgens de schrijfster is een systeem waarbij een inwoner van een land moet nadenken of ze een premie en specialisten kunnen betalen of dat ze dubbel moeten lijden in geval van een ongeval geen humaan systeem (no es un sistema humano). Daarbij sluit ze het artikel af met: ‘La seguridad social española se echa de menos aquí’.

Spaanse gezondheidssysteem

Maar hoe werkt het Spaanse gezondheidssysteem? In artikelen is vaak te lezen dat het Spaanse systeem heel goed is maar daar zijn de meningen vaak over verdeeld bij zowel de Spanjaarden als de in Spanje wonende geïntegreerde buitenlanders. In Spanje heb je in feite twee systemen: nationaal of privé.

LEESTIP: Uitleg van de gezondheidszorg in Spanje

Veel mensen denken altijd dat de Spaanse gezondheidszorg gratis is maar dat klopt uiteraard niet. Deze lijkt gratis maar uiteindelijk betaal je daarvoor via je salaris, uitkering of pensioen. Als men een bijdrage levert dan kan de betaler en de familie gebruik maken van de ‘gratis’ medische verzorging. Dat geldt voor de Spanjaarden en voor de buitenlanders die in Spanje wonen en een bijdrage leveren.

Ondanks dat ruim 90% van de inwoners van Spanje gedekt is door het nationale systeem dat onder controle staat van de overheid, kiezen veel inwoners toch voor een privé of particuliere zorgverzekering (seguros de salud) ook soms mutua genoemd). Veel mensen maken dan ook gebruik van zowel de nationale als de particuliere gezondheidszorg. Er zijn meer dan 11 miljoen Spanjaarden (en inwoners) die een particuliere zorgverzekering hebben afgesloten.

Met een privé of particuliere zorgverzekering heb je meer ziekenhuizen, doktoren en specialisten waar je uit kunt kiezen, zijn de wachtrijen veel minder lang en spreekt men vaak over een betere zorg in het algemeen (maar ook daar kan over gediscussieerd worden). 

Buitenlanders

Als immigrant in Spanje heb je recht op gratis medische verzorging als je werkzaam bent voor een bedrijf, werkzaam bent als zelfstandige en dus zelf de bijdrage betaald of gepensioneerd bent en een pensioen ontvangt vanuit je geboorteland. Indien je niet opgenomen kan worden in het publieke systeem probeer dan toch een particuliere verzekering af te sluiten, de tarieven zijn minder hoog dan in Nederland/België.

Maatschappijen

Er zijn veel verzekeringsmaatschappijen te vinden in Spanje die een zorgverzekering aanbieden, in verschillende prijscategoreien, met verschillende dekkingen, met of zonder eigen risico (copago) etc. enkele namen zijn: Caser (Nederlands), Axa, Mapfre, Generali, Adeslas, Sanitas, Línea Directa, Allianz, Pelayo, Mutua Madrid, DKV … 

Het is soms een lastige taak om een juiste particuliere verzekering te vinden en af te sluiten in Spanje, helemaal als je de Spaanse taal niet zo machtig bent. Spreek en lees je wel Spaans dan kun je gebruikmaken van websites als Rastreator, Acierto, Kelisto of Seguros.es.

Houdt er rekening mee dat je in Spanje tot en met de leeftijd geaccepteerd wordt door de meeste verzekeringsmaatschappijen. Vanaf 65 jaar wordt dat veel lastiger. Daarnaast dien je altijd een vragenformulier (cuestionario de salud) over je gezondheid in te vullen en hebben de maatschappijen onderling contact. Een verzekeringsmaatschappij kan en mag jou weigeren als klant.

Ook werkt het systeem met of zonder eigen risico (copago) wat een invloed heeft op de maandelijkse premie. Daarnaast maakt men gebruik van een zogenaamde proefperiode (período de carencia) waarna men pas gebruik mag maken van sommige diensten.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

44
Reageer op dit artikel

20 Comment threads
24 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
27 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Frank

Beste Spanje gangers en Nederlandse thuisblijvers. Van mijn vrienden, die negen maanden per jaar in Spanje wonen, begrijp ik dat zij zeer tevreden zijn over het gehanteerde medisch systeem in Spanje. Maar wel wat betreft het “particuliere systeem”. Omdat zij zich ook in Nederland onder behandeling dienen te stellen, zijn zij daar toch ook positief over. Wel zijn zij het eens met het gangbare, zich wijd en zijd”, bekende standpunt van de bevolking dat men van het “eigen risico” af moet. Wat mijzelf betreft: Ik ben al 40 jaar op voortreffelijke wijze door een Amsterdams ziekenhuis geholpen op zo’n vijf… Lees verder »

Galvez

Mijn bijdrage aan duiding betreffende gezondheidszorg: Ik woon ong. 2,5 jaar (resident, niets meer in NL) in Spanje; 3 maanden na mijn inschrijving in de gemeente werd ik met hartproblemen per ambulance naar het ziekenhuis gebracht (IC, Carlos Haya, Malaga). Ik had me wel al aangemeld bij de Seguridad Social (was nog niet eens helemaal afgerond, had ook geen privé of andere verzekering meer). Ik werd daar zeer goed geholpen, een weekje later was ik weer thuis met een zak medicijnen. Deze medicijnen worden automatisch bij de apotheek afgeleverd (Elektronisch Patiënten Systeem!); kost me ongeveer 10 euro per maand, mijn… Lees verder »

J.P.Elmas

5 jaar Spanje 100procent achter het artikel ! Spanje heeft het beste gezondheids-systeem goedkoper en veel beter het Nederlands-zorgsysteem.

Miriam

Beste allemaal, Eerst maar even melden dat ik altijd met veel plezier de verhalen op deze website lees. Dan over dit artikel. 1e correctie: Als iemand weinig inkomsten heeft dan geeft het Nederlandse Rijk de maandelijkse premie terug . Was dat maar waar. Wat je wel kan ontvangen als je een laag inkomen hebt, is zorgtoeslag. Gelukkig maar anders is de premie niet te betalen. In Nederland is de zorg een bedrijf. Zorgverzekeraars verhogen de maandelijkse kosten, dat terwijl ze heel veel fouten maken door aan de zogenaamde ‘zorgcowboys’ klakkeloos uit te keren. Hierdoor gaat de premie omhoog.. Wat ik… Lees verder »

Anneke Ambler

Dit is geen reactie op de zorg, maar op de kosten ervan in Nederland. Ik woon sinds ik gepensioneerd ben in Spanje en de kosten zijn hier aanzienlijk lager. Maar de zorg? Heel recente ervaring hier in Spanje: een 85-jarige die 7 uur moet wachten op een staaroperatie van 15 minuten en vervolgens een paar dagen later nog eens 3 uur op een controle van de operatie. Betreft misschien nog steeds niet de zorg zelf, maar dit is toch heel wat triester dan de andere ervaringen.

Barbara

Hi Gerda.. ik heb ook reuma en COPD.. ik word hier goed geholpen en voor mijn COPD puffer betaal ik hier 4,24. Euro. in Nederland was dat voor dezelfde puffer 101. Euro…. Plus een dure premie van toen ik wegging 184 Plus 385 euro… Vreselijk dat Nederland.. het klimaat is hier heel goed voor je reuma… Zou het zeker doen…ik ging in januari met pensioen en gelijk hiier naar toe gegaan… Absoluut geen spijt van….

Gerda van kessel

Holla
Dank je wel voor deze goede uitleg ,,
Moet eerst mijn huis verkopen ,,en dan ga ik kijken in Spanje voor een apartement ,,
Ik wens u nog een goede gezondheid in Spanje ,,en geniet van het leve ,
Gerda

D

We gebruiken het gewone systeem van Spanje en daarbij een privé verzekering van ASISA.
Zijn zeer tevreden en door de vaak lange wachttijden voor afspraken in het gewone ziekenhuis kunnen we die combineren met het prive ziekenhuis.
Zeer tevreden over beide

Fred

Jaren in Spanje gewoond en verzekerd via CAK maar toch veel gebruik gemaakt van de zorg in Nederland diverse lange wachttijden van meer dan 6 maanden meegemaakt in Spanje en ook missers van specialisten gehad in Spanje

Galvez

Beste Fred, ik begrijp je verhaal niet en zou het prettig vinden dat je voor mij wat helderheid brengt; is het zo (ik citeer) : 1. “Jaren in Spanje gewoond”. Je woont dus niet meer in Spanje, toch? (sinds wanneer? is van belang voor jouw ervaringen) 2. “verzekerd via CAK”. Deze hebben in EU verband een overeenkomst met de landelijke systemen zoals met Spanje; Je bedoelt dat je was (bent?) ingeschreven bij “sistema de salud de Espana “, dat bekende groene kaartje (tarejeta Sanitaria)? Heb je hiervan in Spanje (ziekenhuis/ huisarts etc.) gebruik gemaakt en had je nare ervaringen? M.b.t.… Lees verder »

Rob

Helemaal mee eens
Het is hier net het wilde westen in spanje .

Rob

Nep Rob, nu doe je het weer, uit mijn naam hier dingen verkondigen. Redactie, kan dit weg?

Diana

Ik ben opgegroeid in Nederland, en heb 15 jaar in België gewoond. Ik was erg tevreden over het Belgisch stelsel, en had medelijden met mijn Nederlandse familie en vrienden die zoveel per maand moeten betalen voor minimale zorg. Toch klaagden mijn Belgische vrienden over hun systeem. Hier in Spanje ben ik tot nu toe erg tevreden over hoe de zorg hier geregeld is, ook hier hoor ik geklaag van de Spanjaarden zelf. Ik denk dat dit cultuur eigen is. Mijn Engelse vrienden hier klagen over hun systeem in Groot Brittannië. Wel vind ik een schandaal en boeverig systeem wat Nederland… Lees verder »

Anoniem

Als wij ons uit laten schrijven ( België ) om in Spanje met onze Nederlandse AOW ziekenzorg verder willen leven .
Nemen wij geen Particuliere verzekering meer er bij !
Met de minimaal ongeveer 6000.= € die dit kost kunnen we de uitgesloten aandoeningen plus leeftijd risico ( 65 jaar ) hoopvol op vangen .
en blijven we ook nog uitgesloten van chronische aandoeningen.
Maar het hele leven heeft soms risico´s !

J.P.Elmas

5 jaar Spanje 100procent achter het artikel ! Spanje heeft het beste gezondheids-systeem goedkoper en veel beter het Nederlands-zorgsysteem.

Anoniem

Het ligt er heel erg aan waar je woont in Spanje. Op Tenerife zijn de wachtlijsten heel lang, ook particulier. Ziekenhuizen zitten bomvol, ik heb een keer een oom van me bezocht, die in een bed lag op een gang, want er waren geen kamers meer. Ik heb een Spaanse moeder en mijn ouders wonen gepensioneerd op Tenerife, maar zijn nog verzekerd in Nederland. Omdat de wachtlijsten minder lang zijn. Mijn vader heeft jarenlang in het amc gewerkt en ook al erkent hij dat Spanje het meest vooruitstrevend is qua academici wereldwijd, de zorg kan echt beter in Spanje. Elk… Lees verder »

Anoniem

Ik woon al 42 jaar in Nederland en om eerlijk te zijn, behalve wat ik aan premie elke maand moet betalen, ben ik wel tevreden. Ik heb helaas vaak gebruik moeten maken van een specialist en NOOIT apart moeten betalen. Ook niet de ziekenhuis. Wel vind ik schandalig dat voor de ambulance betaald moet worden maar geen 700 euro’s. Als de wachtlijsten voor de specialist te lang zijn, zorg mijn ziekenfonds dat ik ergens kan terecht wat de wachtlijsten korter zijn en ik moet geen cent extra te betalen. En ik kan naar de ziekenhuis of specialist die ik zelf… Lees verder »

Gerda van kessel

Hallo ,
Ik ben aan het overwegen om naar Spanje te emigreren ,
Ben reuma patiënt ,,wat is voor mij de beste ziektekosten
Verzekering ,,dat wil ik heel graag weten ,
Dank u
Gerda van kessel

Coen

Gerda bezint voor je begint. Heb een paar jaar in Spanje gewoond, maar neem van mij aan dat je in Nederland beter af bent. Ben ook reumapatient maar in Nederland is het echt beter geregeld.

Diana

Wij wonen nu een jaar in Spanje. Voor de gezondheid van mijn man, zware reuma, Hier naar toe verhuisd. Uit Nederland hebben we in het Spaans van zijn specialist een medisch schrijven meegekregen waar de loop van zijn behandeling met medicatie vanaf dag 1 van zijn reuma, in beschreven stond. Hij is hier in behandeling van een reumatoloog, die zijn behandeling en medicatie heeft opgevolgd. Vanaf dag 1 goed opgevangen geweest en ook met zijn medicatie gaat dat allemaal goed. Hij gebruikt abatacept, prednison, metrotrexaat en foliumzuur. Zorg en wel dat je je E212 formulier hebt en je European health… Lees verder »

Gerda van kessel ,

Dank je wel

Barbara wat

Ik woon in Spanje maak gebruik van het sociale systeem en heb een particuliere verzekering. Als er te lange wachttijd is bij sec. Sociaal ga ik naar de particuliere verzekering… Moet wel een opmerking maken over soc. Salut ik woon hier vanaf januari 2019 en wacht nu nog steeds op mijn targeta de salud… Ze hebben een achterstand van heb ik jou daar… Word wel geholpen hoor maar alles met een omweg… Verder geen klachten.. mensen zijn lief en doen hun uiterste best.

Niels

toch nog wel een kritische noot:
moeder heeft 40 jaar als resident in Spanje gewoond tot aan haar overlijden 3 jaar geleden. Was verzekerd bij Aegon Seguros de España. Die lui hebben het bestaan om moeder’s premies astronomisch te verhogen tot ca. 3x zo hoog als in Nederland (waar ik woon, dus kan vergelijken); in marketing terminologie was zij zgn. “captive market” > als pensionista kun je wegens risicoprofiel tóch niet meer overstappen naar een andere verzekeraar (lees reactie hierboven van hr/mw Kunen), een omstandigheid waar Aegon gretig misbruik van maakt.

Marc

Ach ja de Nederlandse gezondheidszorg, wat is daar nog van over. Alles wordt uitgemergeld tot op het bot, dat kun je aan Rutte wel overlaten, die man heeft 0.0 visie.
In Spanje is echt niet alles geweldig, maar met R aan het roer wordt uiteindelijk alles beter in het buitenland.

Rob

Ja, want dat beslist Rutte allemaal in zijn eentje hé. Hoeft met niemand te overleggen, zit niet in een coalitie en heeft in beide kamers de absolute meerderheid. Man, man, man, heb je wel lagere school gehad?

Gerda

Marc, wat ben je dom aan het papagaaien, alsof Rutte het alleen regelt. Eens met Rob, dit word alleen geroepen door onopgeleide mensen. Valt me op dat dit soort mensen veelal meer gebruik (en misbruik) maken van ons zorgstelsel. Wat ik wel zorgelijk vind is dat er openlijk leeftijdsdiscriminatie wordt gehanteerd. Hoezo na je 65e moeilijker een verzekering af te sluiten? Alsof iemand geen 85 kan worden..of dat heel veel trouwe klanten de 65 niet eens halen maar wel hun hele leven heben betaald. Dát moet anders.

Olaf

Ik heb een tijdje in Spanje gewoond… Het is daar beter,simpeler en vooral véél goedkoper dan hier. Ze weten in Nederland elke cent uit je inkomen te zuigen.. . En helaas lukt dat dan weer al te goed. Ik begrijp de Spaanse dame

johngastel1418@hotmail.com

Niks beter dokters nIet slecht wachttijd onacceptabel lang staats ziekenhuis of specialist prive zakken vullers hier op gran canaria dus wat beter

Olaf

Niet als je een particuliere verzekering hebt, dan hoef je niet te wachten. En heb je geen eigen kosten…

Jan, Ondara

Woon vier jaar in Spanje, in de Comunidad Valenciana. Ben de mening toegedaan dat de schrijfster volkomen gelijk heeft. Naast mijn ziektekostenverzekering van de Seguridad Sociaal heb ik een particuliere ziektekosten verzekering! Kosten zijn, via het CAK, € 66.- per maand en € 100,95 voor mijn particuliere ziektenkosten verzekering! Voor mij werkt het perfect. Men dient wel spelregels te kennen. Concreet, ik moet eerst toestemming vragen om naar een bepaald ziekenhuis te mogen. Na toestemming bestaan er geen wachttijden. Heb twee keer gebruik gemaakt van mijn particuliere verzekering en in beide gevallen had ik binnen een week een afspraak met… Lees verder »

Rob

HCB of het Imed Levante?

Jan, Ondara

IMED Levante Rob. De intake werd gedaan door een medewerkster die Nederlands spreekt. Alhoewel mijn Spaans redelijk is vind ik het nog steeds een pre als ik zaken in het Nederlands kan omschrijven.

Rob

Ah. Goed om te horen Jan.

Paul

Lastig te vergelijken .Een semi particulier en een sociaal systeem .Mijn ervaring is dermate slecht met de sociale verzekering dat ik het alleen voor medicijn voorschiften gebruik.De particulier verzekering i.h.a. vergoeden geen medicijnen. Lange wachttijden weinig apparatuur in de social zorg hebben voor consequenties dat diagnosis lang op zich laten wachten.De particulier zorg is ook een probleem omdat patiënten hebben recht alleen op de vergoeding van de verzekeraars .Deze zijn niet universeel.Het kan gebeuren dat jij niet kreeg wat je dacht te krijgen .Afgezien van de discriminatie tussen de behandeling vergoed door de particuliere verzekeraar via de verzekerde tarief en… Lees verder »

johngastel1418@hotmail.com

Juist en zo is het slechter kan ook nog toch

Georges D

Leve België! Maak deze vergelijking maar even.

Fred Dolf Wieting

Het is allemaal mooi en aardig maar het neemt niet weg dat alles valt en staat met de gezondheidstoestand waarin je verkeert. Ik vind het al absurt dat je twee verschillende verzekeringen moet afsluiten. Ik heb begrepen dat als je in Spanje gaat wonen niet verzekerd kan worden voor de kwalen die je al hebt. Dat op zich zelf is asociaal te noemen. Het komt et dan opneer dat alleen gezonde mensen welkom zijn. Makkelijk dan heb ik ook geen hulp nodig. Ben tientallen jaren niet bij een arts geweest maar eens wordt je ouder en dan kan alles veranderen.… Lees verder »

maclaren0@gmail.com

als je genoeg geduld kan opbrengen in spanje is de gewone medische dienst goed heb niet te klagen zonder een prive verzekering

Diny T

We hebben gebruik moeten maken van medische hulp in Spanje l. Deze was prima. Vriendelijk bezorgd en adequaat. Niks te duur! Goede medische apparatuur etc. In Nederland is alles gestoeld op uiterlijk vertoon, financiën en de marktwerking. Peperdure maandlasten temeer de basis steeds verder wordt uitgehold. voorts bepaald de verzekeraar, zorgautoriteiten en regering/ministerie of je bij bepaalde ziektes recht hebt op een kwalitatieve goede vorm van zorg en dus leven of zelfs de dood op de loer licht. Tja geld is macht en functies bepalen nog meer deze macht ten koste van de burger in het algemeen.

Ted

Ik woon al 20 jaar in Spanje en ben hier ook al 20 jaar verzekerd. Het werkt hier allemaal perfect. Het verschil is vaak dat in Nederland veel geld word uitgegeven aan uiterlijk vertoon. Hier zijn misschien de wachtkamers misschien niet allemaal even ‘ blinkend ‘ , maar de apparatuur waarmee we we gechecked worden is net zo modern. Daarbij hebben de artsen alle tijd voor je….

Ted

Wil je zo vriendelijk zijn om Ted 2 te schrijven
want anders denken de mensen dat ik het ben
het is niet boos bedoeld
maar bij voorbaat vriendelijk dank

Loek

Wie zegt dat jij Ted 1 bent dan? 🙂

Ted

Ik ben aldoor de enige geweest die Ted heet
maar er schijnt een nieuwkomer te zijn
en Ted is ook mijn eigen naam
en ik heb een heleboel vrienden en kennissen in Nederland
en die zouden dan denken dat de reactie van mij is
en dan komen we door de war en dan krijgen we misverstanden

mv.c.m.j.kunen

Deze Mevrouw heeft helemaal gelijk, ik ben 3 jaar geleden komen wonen in Spanje. Had een medisch dossier, niet gek natuurlijk mijnleeftijd is nu 86 jaar. Maar als ik vergelijk met Nederland wat ben ik dan goed terecht gekomen. Alles veel duidelijker in de Academische ziekenhuizen was ik een naam, hier wordt ik als mens behandeld. Ik kan geen articulieren verzekering aanschaffen was te oud.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.