Search
menu
Search

Mercadona gaat de populaire visafdeling veranderen

Mercadona gaat de populaire visafdeling veranderen
Beeld: mercadona / web

Mercadona gaat de populaire visafdeling veranderen

Mercadona, de grote Spaanse supermarktketen, kondigt een nieuw concept voor hun visafdeling aan dat de manier waarop klanten vis kopen kan veranderen. De visafdeling waar dagelijks verse vis wordt verkocht, is niet alleen populair bij de Spaanse consumenten, maar ook bij de buitenlanders die vaak niet gewend zijn om zo’n afdeling te zien in een supermarkt. Maar er gaat een verandering plaatsvinden.

Mercadona wil de visafdeling aanpassen om beter tegemoet te komen aan de veranderende behoeften van de consument. In het nieuwe concept zal de verkoop van vis op twee manieren gebeuren:

  • ‘Wilde’ zeevis zal nog steeds verkocht worden over de toonbank door visverkopers.
  • Gekweekte vis zal verkocht worden in koelvitrines, klaar om mee te nemen.

Door de gekweekte vis kant-en-klaar te verpakken in schalen hoopt Mercadona de wachtrijen aan de visafdeling te verminderen en het voor de klant gemakkelijker te maken om vis mee naar huis te nemen.

Het aanbieden van voorverpakte vis in koelvitrines heeft een aantal voordelen. Zo heeft de vis een langere houdbaarheid tot 6 dagen na aankoop. De vis is ook makkelijker mee te nemen en is klaar om thuis te bereiden. Verder lijkt het concept meer op andere afdelingen zoals vleeswaren en charcuterie die al langer self-service zijn. Door deze veranderingen hoopt Mercadona dat meer klanten vis zullen kopen in hun winkels.

Tot nu toe was het onderscheid te zien tussen ‘wilde’ vis afkomstig van de veiling en de ‘gekweekte’ vis afkomstig van viskwekerijen te zien in de kleur van de plastic bakken. Blauw is voor viskwekerijen en groen is voor verse ‘wilde’ vis van de veiling., zoals we HIER in ons eerder geplaatste artikel uitleggen.

Analyse visconsumptie

De beslissing van Mercadona om de visafdeling te hervormen is mede ingegeven door dalende visconsumptie in Spanje. Uit cijfers van de Spaanse overheid blijkt dat de visconsumptie per persoon gedaald is. In 2013 was dat nog 27,2 kg per persoon per jaar, maar dat was in 2022 gedaald naar 18,53 kg per persoon per jaar. Een daling dus van ongeveer 8 kg vis per persoon per jaar.

Er zijn een aantal mogelijke verklaringen voor deze dalende tendens:

  • Vis is over het algemeen duurder dan ander voedsel zoals vlees en kip.
  • Het klaarmaken van vis wordt gezien als ingewikkelder dan andere eiwitbronnen.
  • Jongere generaties hebben minder de gewoonte om vis te eten.

Door vis laagdrempeliger en gemakkelijker beschikbaar te maken, hoopt Mercadona de neerwaartse trend te keren.

De toekomst

Op dit moment wordt het nieuwe visconcept getest in een aantal Mercadona-filialen. Voordat het concept breder uitgerold wordt, wil Mercadona eerst feedback verzamelen van zowel klanten als leveranciers. Op die manier kunnen ze het concept waar nodig nog aanpassen.

Als de testfase succesvol verloopt, is de verwachting dat Mercadona het nieuwe visconcept zal uitrollen naar al hun supermarktfilialen. Dit zou een compleet nieuwe manier van vis kopen betekenen voor de miljoenen Mercadona-klanten.

afdelingvis
Wat is het verschil tussen de blauwe en groene kisten bij de visafdeling van Mercadona?
Veel Mercadona-gangers letten er waarschijnlijk niet op terwijl anderen zich het al eens hebben afgevraagd, maar waarom zijn bij de visafdeling van Mercadona blauwe en groene kisten te vinden en wat is het verschil?
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud