Honderden verlaten dorpen in Spanje te koop

Honderden verlaten dorpen in Spanje te koop
Beeld: Archieffoto

Honderden verlaten dorpen in Spanje te koop

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De laatste maanden lijkt het erop dat het een nieuw fenomeen is in Spanje maar niets is minder waar. Weliswaar heeft de Amerikaanse actrice Gwyneth Paltrow met de wens om het Galicische dorp/gehucht O Muiñovedro te kopen voor bekendheid gezorgd maar het fenomeen verlaten dorp te koop is al iets dat veel langer bestaat.

De wens voor actrice Paltrow zal niet meer doorgaan want Nederlanders hebben het gehucht in Galicië gekocht. Maar de Nederlandse kopers zijn niet de enige die de stap hebben gemaakt. Zo hebben diverse jonge gezinnen in Navarra in noord Spanje enkele dorpen overgenomen om daar te gaan wonen en gebeurd datzelfde in heel Spanje. Er zijn volgens schattingen immers zo’n 3.000 verlaten dorpen.

Een van de grootste aanbieders van verlaten dorpen is de website/makelaar Aldeas Abandonadas waar tientallen dorpen en gehuchten maar ook landelijk gelegen woningen te koop staan. Veel van deze gehuchten, dorpen of op te knappen landelijk gelegen woningen worden gekocht door buitenlanders en investeringsmaatschappijen die om verschillende redenen deze woningen willen opknappen.

Dankzij deze nieuwe aandacht van buitenlandse investeerders stijgen de prijzen langzaam met 5% tot 10% maar er zijn nog steeds koopjes te vinden op de website van de makelaar. Zo is het al mogelijk om voor 30.000 een gehucht bestaande uit drie woningen te kopen in Lugo (Galicië).

De Nederlanders die recent het gehucht in Galicië kochten zullen het wellicht voor eigen gebruik gaan opknappen of voor de verhuur. Een goed voorbeeld van dat laatste is het dorp Juntas de Miller in de provincie Jaén (Andalusië). Dit verlaten dorp werd reeds in de jaren 90 gekocht en geheel gerestaureerd waarbij het nu bestaat uit 26 woningen die worden aangeboden voor de verhuur. Juntas de Miller staat nu te koop voor 1.050.000 euro.

In Spanje bestaan echter meer dan 3.000 verlaten dorpen/gehuchten waarbij deze vaak zijn gelegen in noord Spanje zoals in Galicië, Castilla y León, Cantabrië, Asturië maar ook in Catalonië of Andalusië.

Weliswaar staan de dorpen/gehuchten voor aantrekkelijke prijzen te koop maar de nieuwe eigenaren moeten nog flink in de buidel tasten om minstens 500.000 euro op te hoesten om de bestaande woningen welke vaak ruïnes zijn op te knappen en bewoonbaar te maken.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.