Honderden verlaten dorpen in Spanje te koop

Honderden verlaten dorpen in Spanje te koop
Beeld: Archieffoto

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De laatste maanden lijkt het erop dat het een nieuw fenomeen is in Spanje maar niets is minder waar. Weliswaar heeft de Amerikaanse actrice Gwyneth Paltrow met de wens om het Galicische dorp/gehucht O Muiñovedro te kopen voor bekendheid gezorgd maar het fenomeen verlaten dorp te koop is al iets dat veel langer bestaat.

De wens voor actrice Paltrow zal niet meer doorgaan want Nederlanders hebben het gehucht in Galicië gekocht. Maar de Nederlandse kopers zijn niet de enige die de stap hebben gemaakt. Zo hebben diverse jonge gezinnen in Navarra in noord Spanje enkele dorpen overgenomen om daar te gaan wonen en gebeurd datzelfde in heel Spanje. Er zijn volgens schattingen immers zo’n 3.000 verlaten dorpen.

Een van de grootste aanbieders van verlaten dorpen is de website/makelaar Aldeas Abandonadas waar tientallen dorpen en gehuchten maar ook landelijk gelegen woningen te koop staan. Veel van deze gehuchten, dorpen of op te knappen landelijk gelegen woningen worden gekocht door buitenlanders en investeringsmaatschappijen die om verschillende redenen deze woningen willen opknappen.

Dankzij deze nieuwe aandacht van buitenlandse investeerders stijgen de prijzen langzaam met 5% tot 10% maar er zijn nog steeds koopjes te vinden op de website van de makelaar. Zo is het al mogelijk om voor 30.000 een gehucht bestaande uit drie woningen te kopen in Lugo (Galicië).

De Nederlanders die recent het gehucht in Galicië kochten zullen het wellicht voor eigen gebruik gaan opknappen of voor de verhuur. Een goed voorbeeld van dat laatste is het dorp Juntas de Miller in de provincie Jaén (Andalusië). Dit verlaten dorp werd reeds in de jaren 90 gekocht en geheel gerestaureerd waarbij het nu bestaat uit 26 woningen die worden aangeboden voor de verhuur. Juntas de Miller staat nu te koop voor 1.050.000 euro.

In Spanje bestaan echter meer dan 3.000 verlaten dorpen/gehuchten waarbij deze vaak zijn gelegen in noord Spanje zoals in Galicië, Castilla y León, Cantabrië, Asturië maar ook in Catalonië of Andalusië.

Weliswaar staan de dorpen/gehuchten voor aantrekkelijke prijzen te koop maar de nieuwe eigenaren moeten nog flink in de buidel tasten om minstens 500.000 euro op te hoesten om de bestaande woningen welke vaak ruïnes zijn op te knappen en bewoonbaar te maken.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
7 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Iets wat veel mensen niet begrijpen, vooral de mensen van Engeland, (en ook veel Nederlanders), als je de taal niet spreekt, zal je weinig bereiken. En je moet het Spaans niet perfect beheersen als buitenlander, maar wel een normaal gesprek kunnen voeren. Dat is mijn ervaring in Spanje, dat ik al van eind de jaren 1960 goed ken.

Gewoon laten vervallen en teruggeven aan de natuur. Zoals gezegd er is niets meer, geen enkele voorziening. Niets mis mee om gebieden te verlaten en leeg te laten zijn. Dat is een van de mooie dingen in Spanje, leegte en ruimte.

Zo is dat de natuur terug geef aan de natuur niet aan de hebzuchtig mensen

Wat ik mij afvraag, is wat een investeerder ermee opschiet om veel geld in een verlaten gehucht te steken. Het is natuurlijk verlaten om één of meer bepaalde redenen en die haal je niet weg door de huizen op te knappen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan slechte toegangswegen, geen winkels, geen artsen, geen vertier voor jongeren en zo zijn er vast nog wel meer redenen. Is dat nou een goede investering? Hoe haal je je geld er weer uit, met winst?

Ik kocht de ruine van een heel afgelegen molen. Ik schatte twee jaar om een minimale levenscomfort te verwezenlijken. Het werd een hele lijdensweg die uiteindelijk 5 jaar in beslag nam. En een volle douche in de lokale Spaanse cultuur en ingesteldheden die toch zo anders blijken dan de Noorderlijke. Maar de volhouder wint. Ik schrijf deze mail via mijn nieuwe thuis. Veel geluk aan iedereen die aan het avontuur begint. De weg naartoe is het echte doel.

Nou ja, spaanse les
vind ik niet meer dan normaal,
máár
dan ben je er nog lang niet hoor…
Heb veelvuldig gebouwd èn verbouwd.
Hou er rekening mee dat het minimaal
het dubbele, uiteindelijk, kost en óók minimaal
2 x zo lang duurt…( ook al sta je er met je neus bovenop )

veel plezier en succes!
maar vergeet één ding niet:
neem -vooraf- ook Spaanse les.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.