skip to Main Content
Honderden verlaten dorpen in Spanje te koop
Archieffoto

Honderden verlaten dorpen in Spanje te koop

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De laatste maanden lijkt het erop dat het een nieuw fenomeen is in Spanje maar niets is minder waar. Weliswaar heeft de Amerikaanse actrice Gwyneth Paltrow met de wens om het Galicische dorp/gehucht O Muiñovedro te kopen voor bekendheid gezorgd maar het fenomeen verlaten dorp te koop is al iets dat veel langer bestaat.

De wens voor actrice Paltrow zal niet meer doorgaan want Nederlanders hebben het gehucht in Galicië gekocht. Maar de Nederlandse kopers zijn niet de enige die de stap hebben gemaakt. Zo hebben diverse jonge gezinnen in Navarra in noord Spanje enkele dorpen overgenomen om daar te gaan wonen en gebeurd datzelfde in heel Spanje. Er zijn volgens schattingen immers zo’n 3.000 verlaten dorpen.

Een van de grootste aanbieders van verlaten dorpen is de website/makelaar Aldeas Abandonadas waar tientallen dorpen en gehuchten maar ook landelijk gelegen woningen te koop staan. Veel van deze gehuchten, dorpen of op te knappen landelijk gelegen woningen worden gekocht door buitenlanders en investeringsmaatschappijen die om verschillende redenen deze woningen willen opknappen.

Dankzij deze nieuwe aandacht van buitenlandse investeerders stijgen de prijzen langzaam met 5% tot 10% maar er zijn nog steeds koopjes te vinden op de website van de makelaar. Zo is het al mogelijk om voor 30.000 een gehucht bestaande uit drie woningen te kopen in Lugo (Galicië).

De Nederlanders die recent het gehucht in Galicië kochten zullen het wellicht voor eigen gebruik gaan opknappen of voor de verhuur. Een goed voorbeeld van dat laatste is het dorp Juntas de Miller in de provincie Jaén (Andalusië). Dit verlaten dorp werd reeds in de jaren 90 gekocht en geheel gerestaureerd waarbij het nu bestaat uit 26 woningen die worden aangeboden voor de verhuur. Juntas de Miller staat nu te koop voor 1.050.000 euro.

In Spanje bestaan echter meer dan 3.000 verlaten dorpen/gehuchten waarbij deze vaak zijn gelegen in noord Spanje zoals in Galicië, Castilla y León, Cantabrië, Asturië maar ook in Catalonië of Andalusië.

Weliswaar staan de dorpen/gehuchten voor aantrekkelijke prijzen te koop maar de nieuwe eigenaren moeten nog flink in de buidel tasten om minstens 500.000 euro op te hoesten om de bestaande woningen welke vaak ruïnes zijn op te knappen en bewoonbaar te maken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Iets wat veel mensen niet begrijpen, vooral de mensen van Engeland, (en ook veel Nederlanders), als je de taal niet spreekt, zal je weinig bereiken. En je moet het Spaans niet perfect beheersen als buitenlander, maar wel een normaal gesprek kunnen voeren. Dat is mijn ervaring in Spanje, dat ik al van eind de jaren 1960 goed ken.

 2. Gewoon laten vervallen en teruggeven aan de natuur. Zoals gezegd er is niets meer, geen enkele voorziening. Niets mis mee om gebieden te verlaten en leeg te laten zijn. Dat is een van de mooie dingen in Spanje, leegte en ruimte.

 3. Wat ik mij afvraag, is wat een investeerder ermee opschiet om veel geld in een verlaten gehucht te steken. Het is natuurlijk verlaten om één of meer bepaalde redenen en die haal je niet weg door de huizen op te knappen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan slechte toegangswegen, geen winkels, geen artsen, geen vertier voor jongeren en zo zijn er vast nog wel meer redenen. Is dat nou een goede investering? Hoe haal je je geld er weer uit, met winst?

 4. Ik kocht de ruine van een heel afgelegen molen. Ik schatte twee jaar om een minimale levenscomfort te verwezenlijken. Het werd een hele lijdensweg die uiteindelijk 5 jaar in beslag nam. En een volle douche in de lokale Spaanse cultuur en ingesteldheden die toch zo anders blijken dan de Noorderlijke. Maar de volhouder wint. Ik schrijf deze mail via mijn nieuwe thuis. Veel geluk aan iedereen die aan het avontuur begint. De weg naartoe is het echte doel.

 5. Nou ja, spaanse les
  vind ik niet meer dan normaal,
  máár
  dan ben je er nog lang niet hoor…
  Heb veelvuldig gebouwd èn verbouwd.
  Hou er rekening mee dat het minimaal
  het dubbele, uiteindelijk, kost en óók minimaal
  2 x zo lang duurt…( ook al sta je er met je neus bovenop )

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken