Dieselprijs voor het eerst sinds maanden weer onder de benzineprijs in Spanje

Dieselprijs voor het eerst sinds maanden weer onder de benzineprijs in Spanje
Beeld: Canva

Dieselprijs voor het eerst sinds maanden weer onder de benzineprijs in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Augustus 2022 was de laatste keer dat diesel goedkoper was dan benzine in Spanje. Maar op donderdag 16 februari is daar volgens de Weekly Oil Bulletin van de Europese Commissie een einde aangekomen. Benzine is weer iets duurder dan diesel in Spanje. Beide brandstoffen zijn deze week echter goedkoper geworden vergeleken met de week daarvoor. Het gaat bij onderstaande brandstofprijzen om GEMIDDELDE prijzen die kunnen verschillen per regio, provincie en tankstation in Spanje.

In de Weekly Oil Bulletin van de Europese Unie wordt elke week het verloop van de (gemiddelde) brandstofprijzen binnen de Europese Unie bijgehouden. In Spanje wordt hiervoor gekeken naar 11.400 tankstations in het hele land. Deze gemiddelde prijzen komen meestal niet overeen met dat wat men bij de pomp betaalt voor een liter benzine of diesel.

In de eerste week van augustus 2022 kostte één liter diesel 1,85 euro en één liter benzine 1,86 euro. Daarna is de diesel alleen maar duurder geworden en bleef die prijs ook boven de literprijs voor benzine. Het verschil werd de laatste weken wel steeds kleiner, maar nu is het voor het eerst dat benzine weer duurder is dan diesel in Spanje. 

Het verschil is niet heel groot en de vraag is of dit ook zo zal blijven. Één liter benzine kost in Spanje nu 1,633 euro (-1,58%) terwijl één liter diesel nu 1,628 euro (-2,92%) kost. Met deze prijzen kost op dit moment het vullen van een 55-liter tank benzine 89,82 euro. Op dit moment kost vullen van een 55-liter tank diesel 89,54 euro.

LET OP: Sinds 1 januari 2023 geldt in Spanje geen extra brandstofkorting meer van 20 eurocent per liter benzine en diesel. Deze was geldig van 1 april tot en met 31 december 2022 om de hoge brandstofprijzen te compenseren. Er zijn echter wel tankstations zoals die van Cepsa en Repsol die nog steeds een extra korting geven als je met speciale kortingspassen betaald.

tankstation 2
Deze tankstations hanteren nog steeds brandstofkortingen in Spanje
De 20 eurocent brandstofkorting van de Spaanse overheid geldt niet meer sinds 1 januari 2023, maar er zijn tankstations van verschillende merken die nog wel …
icoon2022www.spanjevandaag.com

Dit zijn gemiddelde prijzen die in de Spaanse regio’s, provincies en gemeenten anders kunnen zijn. Wil je de goedkoopste brandstofprijzen in jouw omgeving weten, kijk dan HIER (op de computer) of HIER (op de smartphone) op de website van het Ministerie van Ecologische Transitie en de Demografische Uitdaging voor de actuele brandstofprijzen bij jou in de buurt in Spanje.

SpanjeNederlandBelgiëFrankrijkEUEurolanden
Benzine 951,6331,8171,6971,9031,7241,724
Diesel1,6281,6831,6901,8271,7771,750
NOTA: Het gaat om GEMIDDELDE prijzen die niet altijd overeenkomen met de prijzen bij de tankstations.

NOTA: Het gaat hier om gemiddelde prijzen in Spanje zoals vermeld in de Weekly Oil Bulletin. Bij het tankstation in Spanje zijn de prijzen meestal anders want dit hangt er helemaal vanaf waar men tankt, in welke regio, stad of op welk eiland (Canarische Eilanden zijn doorgaans goedkoper).

Ga naar de inhoud